Traderzy, którzy zarobili realne pieniądze - POLACY!

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

Re: Traderzy, którzy zarobili realne pieniądze - POLACY!

Nieprzeczytany post autor: xlusiv »

Mpapiez pisze: W dużym skrócie gość stwierdził że Analiza techniczna to fikcja i że się w krótkim terminie nie da zarabiać...
Może nie całkiem analiza techniczna, a sztywny system bazujący na niej.
Dla mnie ciekawą obserwacją jest to, że wszystkie wymienione przez ze mnie cztery osoby (które zarobiły nie małą kasę) mają tą cechę wspólną, iż nie wierzą że istnieje metoda (którą posiedli) i dzięki której będą mogli bez obaw wygrywać w przyszłości.
Tajemnice takiej metody zdradzą jednak organizatorzy licznych kursów. Twierdzą - że takiej gwarantującej zyski metody nauczą każdego :shock: - wystarczy zapłacić (i to ułamek kwoty przyszłych zysków :wink: )
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

xlusiv pisze: Może nie całkiem analiza techniczna, a sztywny system bazujący na niej.
Dla mnie ciekawą obserwacją jest to, że wszystkie wymienione przez ze mnie cztery osoby (które zarobiły nie małą kasę) mają tą cechę wspólną, iż nie wierzą że istnieje metoda (którą posiedli) i dzięki której będą mogli bez obaw wygrywać w przyszłości.
Tajemnice takiej metody zdradzą jednak organizatorzy licznych kursów. Twierdzą - że takiej gwarantującej zyski metody nauczą każdego :shock: - wystarczy zapłacić (i to ułamek kwoty przyszłych zysków :wink: )
Nie prawda. Gość konkretnie mówił o analize technicznej że ona nie działa.
Nawet wyśmiewał formacje trójkątów i rgrów i śmiał się z tego że ludzie mają tendencje do szukania "zależności" na wykresie, na którym nic nie porusza się w żaden uporządkowany sposób.

I nie wiem jak z tą jego niewiarą że ta wiedza mu niezapewni kasy, jak facet mówi żeby kupywać akcje firm i trzymać po X lat i na pewno się zarobi bo "świat się rozwija". Natomiast nie wspominał żeby się tego pozbywać, tylko że nawet jak leci w dół to jeszcze podkupywać i trzymać (uśrednić stratę i zysk).

Ja naprawdę myślę że facet miał troche szczęścia i w przypadku jakiegoś nagłego załamania gospodarczego czasem mógłby grubo popłynąć bo uparcie by trzymał te akcje.

Tak jak mówię, podziwiam że pokazał to że zarabia stabilne 30% na rok ( z takiej kwoty to fajna suma), ale nie podoba mi się to, że z góry stwierdził że w krótkim terminie nie da się zarabiać i że AT nie działa.
On wg mnie spekuluje typowo na fundamentach - ale co nie zmienia faktu, daleko nam do niego.

Ps. Nie zaciekawiło cię, że on tak naprawdę największą kase skroił zaraz po kryzysie gospodarczym ? Pity od 2007 pokazał tak ? Czyli od momentu gdy rynki ostro zanurkowały w dół i dziś są na nowych szczytach. Miał dobre miejsce i dobry czas :).

ku8ek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ku8ek »

"Odsłuchałem ten wywiad i szczerze mówiąc jestem zawiedziony."

:d to oglądnij to :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=soimfL8 ... klyjaISJhk_

wszystkie ideały odleciały :lol:

Mpapiez

ku8ek pisze:"Odsłuchałem ten wywiad i szczerze mówiąc jestem zawiedziony."

:d to oglądnij to :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=soimfL8 ... klyjaISJhk_

wszystkie ideały odleciały :lol:
Dzięki za ten link :).
Odsłuchałem na razie 20 minut, ale fajna sprawa, bo widać każdy z nich frycowe zapłacił.
Ich początki, to tak jak bym same siebie widział, z tym że 100k PLN nie straciłem :).
I mi też w zasadzie 3-4 lata upłyneło zanim zaczeło się coś dziać :).

ku8ek
Gaduła
Gaduła

http://blogi.bossa.pl/?s=forexowi+milionerzy

do 2 kolejnych części trzeba być zalogowanym...
ma ktoś może dostęp bez tego i może pokazać?

Mpapiez

Wiecie co...
Oglądnąłem ten wywiad, goście powiedzieli pare fajnych rzeczy, ale cały czas nie dawało mi spokoju to ich durne stwierdzenie że się "boją rynku". Cały czas się zastanawiałem, ale dlaczego się boją, skoro podbno panują nad ryzykiem? A przecież mając wyrobione mechanizmy wejścia i ryzykując mała kwotą, ciężko jest tak po prostu zbankrutować.

Tutaj jest odpowiedź:
Milionerzy-equities.jpg

Powiem wprost - dla mnie dupa a nie zawodowcy.
To ma być stabilny wzrost i panowanie nad tym co robią ? Rzuca im depozytem jak gównem w szamboniarce. Wszyscy trzej mają cechę wspólną, że dosłownie "wyharatali" ten milion porami trade'ami.
Jak by pominąć te "szpile" to już to tak nie wygląda spektakularnie prawda ?:)
Słowem bym się nie odezwał, jak by te szpile do góry, były bez takich szpil do dołu...

Zabawne jest że wszyscy pod koniec tego okresu branego pod uwage, zaliczyli straty.
Bardzo mnie ciekawi czy za rok Bossa zaprosi tych samych Panów na konferencję :wink: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ku8ek
Gaduła
Gaduła

zwykli hazardziści i tyle w temacie z mojej str (odnośnie milionerów z bossy)
@Mpapiez chodziło mi żebyś to zobaczył, a nie że jakoś tam osiągnęli sukces,
ale wg mnie Piróg poruszył najistotniejszą kwestię (mówiąc o blackjacku)-tylko MM i
RR nas ratuje w długim terminie..szkoda, że nie da rady obejrzeć kolejnej części
z tej konferencji na narodowym, gdzie jak rozumiem odniósł się jakoś do FX...

Ma to dla mnie sens z tym RR (przechylanie prawdopodobieństwa na swoją stronę)
tylko u mnie zawsze się pojawia dylemat co robić kiedy jest potencjał na większy wzrost
niż nasze sztywne TP...ryzykować złamanie zasad sztywnego RR kosztem zysków...
stawiać trailling stopy...temat rzeka
co do sztywnego SL to (chociaż też ciężko) ale się już zgodzę...po prostu nie ma wyjścia
jak olewać setupy, w których nasze sztywne SL będzie wyraźnie w idiotycznym miejscu...chociaż
wg Piróga prędzej czy później odrobimy potencjale straty, przy dobrym sztywnym MM i RR, więc może
w takich momentach, kiedy widzimy dobry setup gdzie zasięg TP pasuje do naszego RR, ale SL wypada nie
w smak, po prostu zmniejszać sztywny wolumen...ale to też jakby nie paczeć łamanie sztywnego sysa....
może tu właśnie pojawia się zagadnienie talentu tradera.........???

Tylko chyba każdy kto podchodzi do tego zawodowo i obraca sumami, które przy zdrowym ryzyku mają
dać nam zysk na utrzymanie...wie że im więcej takich zagadnień, tym więcej niezdrowych emocji...niby
slogany ale kto nie spróbuje chyba nigdy nie skuma jak ta psycha jest ważna w tej dziedzinie

@Mpapiez co wg Ciebie powiedzieli fajnego ("parę fajnych rzeczy") bo jak dla mnie to totalna kompromitacja
dla nich i dla bossy, że to w ogóle puściła do netu... rozumiem, że ludzie ogłupieni marketingiem się tym
podjarają, ale co mądrzejszy się tym zrazi....
chociaż przyznaję nie widziałem części 2 i 3 może tam było coś wartościowego...ale jak dla mnie, to co mówili
w 1 cz. to już mówi o nich wszystko

Mpapiez

ku8ek pisze:
@Mpapiez co wg Ciebie powiedzieli fajnego ("parę fajnych rzeczy") bo jak dla mnie to totalna kompromitacja
dla nich i dla bossy, że to w ogóle puściła do netu... rozumiem, że ludzie ogłupieni marketingiem się tym
podjarają, ale co mądrzejszy się tym zrazi....
chociaż przyznaję nie widziałem części 2 i 3 może tam było coś wartościowego...ale jak dla mnie, to co mówili
w 1 cz. to już mówi o nich wszystko
Tylko to co gadali na początku.
Czyli jak walczyli ze sobą i jak próbowali dalej mimo niepowodzeń. To mi się podobało.
Podobał mi się zestaw zasad przedstawiony przez jednego faceta.

Niemniej jednak to późniejsze pieprzenie że się rynku boją i potem jak zobaczyłem wykresy w jaki sposób dochodzili do tego miliona do dało mi to jasno do myślenia, że to zwykli farciarze z większym depo, a to co gadali na początku to mogła być papka pod publiczke.

Tekst gościa jak stwierdził, że w 7/10 przypadków wchodzi all-in mnie po prostu załamał.
Gość się stopuje margin-outem broka, powiem wprost, zesrałby się nieziemsko jak by byl po złej stronie podczas czarnego czwartku (15.01.2015). Swoją drogą, jestem cholernie ciekawy jak ci zawodowcy sobie poradzili w tym dniu.

Na koniec dodam, że każdy zdrowo myślący po zobaczeniu wykresu przyrostu kapitału, sam sobie powinien odpowiedzieć jacy z nich są zawodowcy. Depo im lata jak gówno w szamboniarce. Dla mnie śmiech na sali.
Podejrzewam, że Bossa może ma innych poważniejszych graczy, ale ci po prostu odmówili udziału w czymś takim.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Podniosły się żale a goście mówią dobrze. Po pierwsze rynek ma zawsze rację a jeśli uważasz, ze ty masz rację i go o tym przekonasz albo, że wiesz wszystko to się zdziwisz. Po drugie wszyscy zgodnie twierdzą nie za wszelką cenę. Widzę rozczarowanie, że ze 100zł nie da się zrobić milion w tydzień albo dwa... Wszyscy długo na to pracowali!
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

ODPOWIEDZ