Witaj Raposo,raposo pisze:... Wiesza się Tobie przez wskaźnik którego używasz, co już ustaliliśmy - proszę precyzuj to, bo inaczej to trochę wprowadzanie w błąd wszystkich do okołaMarioDM pisze:Platforma często też się zwiesza w mForex, ale tym razem odgórnie zawiesili cała platformę , więc wiem, że u nich na pewno nie dało się złożyć zlecenia.. Co do pamiętnego czwartku niestety nie było mnie wtedy przy komputerze ale pytanie brzmi czy zawiesiła się platforma, zawieszono kwotowania z decyzji dostawców płynności lub zarządzających ryzykiem w domach maklerskich, czy też serwery nie wytrzymały. Jeśli opcja druga to czy zawieszono handel na samym CHFie czy też na wszystkich instrumentach dostępnych do handlu lub też określonej partii. I te pytania nie tyczą się tylko mForex ale wszystkich brokerów.
Można rzucać ogólnikami i tworzyć teorię za teorią ale to właśnie detale są istotne.
Najważniejsza sugestia do Waszego porównania - sprawdzajcie tylko konta realne. Na demie zawsze mogą być różne ceny. Ba, nawet u jednego brokera bywają różne ceny jeśli ma więcej serwerów demo niż jeden. Zastanawiam się też co konkretnie da Wam takie porównanie na rynku OTC, gdzie nie ma pojęcia jednej właściwej ceny. Oddam pół królestwa jeśli znajdą się przynajmniej trzej renomowani brokerzy o identycznym OHLC w tym okresie dla par z CHF.
Mało tego, nawet jeśli znajdzicie trzech takich to znajdzie się 50 innych z innym OHLC. I potem jak wybrać tego, który miał te "właściwe" ceny? Te, które były najkorzystniejsze dla traderów z debetami? A czemu nie dla tych, którzy mieli pozycje krótkie? Czy może jednak wyciągać średnią? Nie ma najmniejszych szans żeby cokolwiek sensownego z tym zrobić.
Dzięki za komentarze, ale nie o to chodziło. Funkcjonujesz jako ‘introducing broker’ dla paru firm i rozumiem, że ich bronisz, ale prośba była o kwotowania. Więc bądź tak miły i podaj z dziennej świecy odczyty OHCL dla EURCHF z dnia 2015.01.15 od brokerów, których reprezentujesz (Fx Pro, LMAX, Dukascopy, mForex). Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowany np. tym jak bardzo różniły się kwotowania na FxPro (MT4) i FxPro(ECN)?
Będę Ci wdzięczny za poświęcenie trochę czasu i opublikowaniu tych kwotowań. Przy okazji pokażesz się jako bezstronna osoba, która popiera ideę, że transparentność na rynku forex powinna być priorytetem, bo jako inwestorzy indywidualni godzimy się na ryzyko jakie związane jest z inwestowaniem na FX, ale nie sądzę, że powinniśmy się zgadzać na bycie oszukiwanymi przez naszych brokerów. TMS Brokers zamknął mi pozycję EURCHF na GO4X po cenie 0.770371, w przybliżeniu o 2000 pipsów niższej od ‘daily lows’ u wielu innych brokerów. Uważam to za bardzo ‘nie fair’ i staram się dowiedzieć w jakim stopniu miała na to wpływ sytuacja na rynku, a w jakim przyczynił się do tego sam broker. Przecież nie możesz mi zagwarantować, że tak olbrzymie różnice w kwotowaniu ‘lows’ w danym dniu nie mogły wyniknąć z manipulowania kwotowaniami?
Dlatego też proszę wszystkich zainteresowanych o kontakt i pomoc w ustaleniu czy to wydarzenie kwalifikuje się do zaraportowania do KNF czy UOKiK? Nawet jeżeli te kwotowania okażą się całkowicie legalne, to uważam, że to zdarzenie świadczy o wyjątkowo niskich standardach w TMS Brokers i że należy przestrzegać innych przed otwieraniem rachunków u tego brokera.
Szukam też osób, którym zamknięto transakcje po dużo niższych kwotowaniach niż przeciętne Lows od innych brokerów.
Dla zainteresowanych. CHFPLN : high w dniu 15.01 osiągnął poziom 5.43256 PLN. Jest to cena o prawie 10000 (słownie: dziesięć tysięcy) pipsów wyższa niż ta kwotowana np. przez XTB Brokers. Kwotowania innych par z CHF też bardzo odbiegały. CHJPY osiągnął high równy 156.884. Sprawdź na swojej platformie cenę tej pary i porównaj.
Osoby zainteresowane tematem proszę o kontakt na: leo.niktos@gmail,com
Pozdrawiam, Emerald FX