15.01.2015 'Black Thursday' kwotowania CHF

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Emerald FX
Bywalec
Bywalec

Re: 15.01.2015 'Black Thursday' kwotowania CHF

Nieprzeczytany post autor: Emerald FX »

raposo pisze:
MarioDM pisze:Platforma często też się zwiesza w mForex, ale tym razem odgórnie zawiesili cała platformę , więc wiem, że u nich na pewno nie dało się złożyć zlecenia.
... Wiesza się Tobie przez wskaźnik którego używasz, co już ustaliliśmy - proszę precyzuj to, bo inaczej to trochę wprowadzanie w błąd wszystkich do okoła ;). Co do pamiętnego czwartku niestety nie było mnie wtedy przy komputerze ale pytanie brzmi czy zawiesiła się platforma, zawieszono kwotowania z decyzji dostawców płynności lub zarządzających ryzykiem w domach maklerskich, czy też serwery nie wytrzymały. Jeśli opcja druga to czy zawieszono handel na samym CHFie czy też na wszystkich instrumentach dostępnych do handlu lub też określonej partii. I te pytania nie tyczą się tylko mForex ale wszystkich brokerów.

Można rzucać ogólnikami i tworzyć teorię za teorią ale to właśnie detale są istotne.

Najważniejsza sugestia do Waszego porównania - sprawdzajcie tylko konta realne. Na demie zawsze mogą być różne ceny. Ba, nawet u jednego brokera bywają różne ceny jeśli ma więcej serwerów demo niż jeden ;). Zastanawiam się też co konkretnie da Wam takie porównanie na rynku OTC, gdzie nie ma pojęcia jednej właściwej ceny. Oddam pół królestwa jeśli znajdą się przynajmniej trzej renomowani brokerzy o identycznym OHLC w tym okresie dla par z CHF.
Mało tego, nawet jeśli znajdzicie trzech takich to znajdzie się 50 innych z innym OHLC. I potem jak wybrać tego, który miał te "właściwe" ceny? Te, które były najkorzystniejsze dla traderów z debetami? A czemu nie dla tych, którzy mieli pozycje krótkie? Czy może jednak wyciągać średnią? Nie ma najmniejszych szans żeby cokolwiek sensownego z tym zrobić.
Witaj Raposo,

Dzięki za komentarze, ale nie o to chodziło. Funkcjonujesz jako ‘introducing broker’ dla paru firm i rozumiem, że ich bronisz, ale prośba była o kwotowania. Więc bądź tak miły i podaj z dziennej świecy odczyty OHCL dla EURCHF z dnia 2015.01.15 od brokerów, których reprezentujesz (Fx Pro, LMAX, Dukascopy, mForex). Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowany np. tym jak bardzo różniły się kwotowania na FxPro (MT4) i FxPro(ECN)?
Będę Ci wdzięczny za poświęcenie trochę czasu i opublikowaniu tych kwotowań. Przy okazji pokażesz się jako bezstronna osoba, która popiera ideę, że transparentność na rynku forex powinna być priorytetem, bo jako inwestorzy indywidualni godzimy się na ryzyko jakie związane jest z inwestowaniem na FX, ale nie sądzę, że powinniśmy się zgadzać na bycie oszukiwanymi przez naszych brokerów. TMS Brokers zamknął mi pozycję EURCHF na GO4X po cenie 0.770371, w przybliżeniu o 2000 pipsów niższej od ‘daily lows’ u wielu innych brokerów. Uważam to za bardzo ‘nie fair’ i staram się dowiedzieć w jakim stopniu miała na to wpływ sytuacja na rynku, a w jakim przyczynił się do tego sam broker. Przecież nie możesz mi zagwarantować, że tak olbrzymie różnice w kwotowaniu ‘lows’ w danym dniu nie mogły wyniknąć z manipulowania kwotowaniami?
Dlatego też proszę wszystkich zainteresowanych o kontakt i pomoc w ustaleniu czy to wydarzenie kwalifikuje się do zaraportowania do KNF czy UOKiK? Nawet jeżeli te kwotowania okażą się całkowicie legalne, to uważam, że to zdarzenie świadczy o wyjątkowo niskich standardach w TMS Brokers i że należy przestrzegać innych przed otwieraniem rachunków u tego brokera.
Szukam też osób, którym zamknięto transakcje po dużo niższych kwotowaniach niż przeciętne Lows od innych brokerów.
Dla zainteresowanych. CHFPLN : high w dniu 15.01 osiągnął poziom 5.43256 PLN. Jest to cena o prawie 10000 (słownie: dziesięć tysięcy) pipsów wyższa niż ta kwotowana np. przez XTB Brokers. Kwotowania innych par z CHF też bardzo odbiegały. CHJPY osiągnął high równy 156.884. Sprawdź na swojej platformie cenę tej pary i porównaj.

Osoby zainteresowane tematem proszę o kontakt na: leo.niktos@gmail,com

Pozdrawiam, Emerald FX

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Dlaczego zbieracie kwotowania od brokerów zamiast z rynku międzybankowego? Przecież w ewentualnych negocjacjach punktem odniesienia będą kwotowania z Reutersa i Bloomberga, a nie od XXXFX.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Jeśli ktoś robi źle i działa umyślnie na szkodę klienta to nie ma co go bronić, tyle tylko, że trzeba mieć świadomość jak skonstruowany jest rynek Forex, gdzie przyszło nam grać. Również chciałbym żeby był w 100% transparentny jednak jeśli na rynku OTC nie ma pojęcia jednej właściwej ceny bez jednej izby rozliczeniowej dla wszystkich transakcji to staje się to awykonalne i porównanie cen między poszczególnymi firmami nie ma na to wpływu, bo mogą się róznić i różniły się zawsze. Sęk w tym, że teraz różnice są duże, jak i powstałe debety. Wcześniej różnice zazwyczaj były niewielkie więc nikt się tym nie przejmował lub nawet tego nie zauważał. A to takie samo pole manewru do manipulacji. Tylko po co teraz nagle manipulować skoro ceny są jawne i dostępne dla wszystkich?

Ale żeby nie było, że się tylko mądrzę... Poniżej ceny o które prosiłeś - EURCHF cena bid HIGH / LOW:
  • FxPro - nie mam tu aktywnego żadnego konta realnego,
    LMAX - 1.20105 / 0.87619
    mForex - 1.20107 / 0.97198
    Dukascopy - 1.20088 / 0.84989
Strzelam, że tak wysoki low w mForex wynika właśnie z zawieszenia handlu więc czy na pewno było to aż takie złe posunięcie? Pytanie retoryczne ;)

Jak najbardziej rozumiem gniew i rozżalenie w obecnej sytuacji. Też bym się nieźle wkurzył gdyby mój broker zrealizował transakcję po 'normalnej' cenie, a po jednym dniu stwierdził, że jednak była zła i skorygował bilans transakcji, który tworzy potężny debet. Z jednej strony to zbrodnia ale z drugiej została podpisana umowa w której się na to godzimy (TMS ma bodajże aż 30 dni na korektę). Nie powinno tak być i życzę powodzenia żeby udało się coś załatwić ale moim zdaniem nie porównaniem cen coś możecie tu wskórać a drogą prawną, o ile sam broker nie wykaże chęci współpracy i kompromisu. Mam tylko nadzieję, że konsekwencje, które być może tacy brokerzy poniosą, spowodują, że tego typu sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.

Pozdrawiam.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Krab
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Krab »

Tak mi się nasunęło - czy w markecie też jak coś kupimy, to sklep może w przeciągu 30 dni skorygować cenę, bo poprzednia była błędna? Nie!
Nawet w przypadku pomyłki mamy prawo nabyć daną rzecz po cenie, która widnieje na metce.
Jeśli chodzi o polskich brokerów, regulaminy muszą być zgodne z prawem, a jeśli nie są, to ich zapisy nie obowiązują.
Nie mam konta w TMS, ale gdybym miał, to z chęcią napisałbym kilka zdań do UOKiKu. Ta instytucja działa bardzo dobrze, a mi osobiście bez problemu udało się wygrać u nich jedną sprawę niezwiązaną jednak z forexem.

Ryzyko jest po stronie brokera i jego obowiązkiem jest prezentować rzetelne kwotowania oraz zabezpieczyć się na wypadek różnych okoliczności. Klienta wiele rzeczy po prostu nie musi obchodzić.

Problemem jest natomiast fakt, że wiele osób pisze na forach, zamiast zagłębić się nieco w polskie prawo i dochodzić swoich praw tak jak to należy robić.
Żaden sposób nie jest tak skuteczny, jak napisanie odpowiedniego pisma w odpowiednie miejsce, ale klienci detaliczni przeważnie są zbyt mało ogarnięci, żeby z tego korzystać, dlatego są zwyczajnie robieni w konia i to na każdym polu, bo forex nie jest żadnym wyjątkiem. Brokerzy mają raj na ziemi, ponieważ rynek walutowy jest dość niszowym terenem, co w połączeniu z niewiedzą klientów daje pole do nadużyć.
Portunidae

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Nie, nie godzimy na oszustwa. Broker ma współpracować z korzyścią dla obu stron. Inaczej nie byłoby umowy, bo po co umawiać się na stratę. Nie lepiej byłoby dobrowolnie wydać pieniadze na zbożny cel?

Brokerzy mają jak najszybciej zrekompensować szkody jakie wyrządzili klientom i zaprzestać oszukiwania. Da się to zrobić. Realnym jest, żeby oszustwa zdarzały się jedynie wyjątkowo, a nie były powszechnym czynem. Fakty dokonanych oszustw są czytelne i oczywiste. Zwłaszcza w obliczu wydarzeń 15 stycznia na co brokerzy nie byli przygotowani i możliwości których ich niecne plany nie dopuszczały. One obnażyły ich oszustwa bardzo wyraźnie.

Nie zgodziłem się na umowę z brokrem, który okazał się oszustwem i co potwierdził nie tylko 15 stycznia. Jednakże jestem zszokowany tym, jak oszuści pod powszechnie znanymi markami próbują wyłudzić majątek klientów i nie zgadzam się na to.

TMS nie ma 30 dni na rozpatrzenie reklamacji. Oni mają zrobić to niezwłocznie, zgodnie z najlepszych interesem klienta. Mają mu natychmiast wynagrodzić wszelkie krzywdy. Mają jak najszybciej skorygować swoje błędy i zaniedbania. Nie 30 dnia. Od razu - najszybiej jak to możliwe. Tylko wtedy będzie można uznać, że wykonują obowiązek z należytą staranności, a zatem uczciwie, zgodnie z prawem i umową.

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Noob pisze:Dlaczego zbieracie kwotowania od brokerów zamiast z rynku międzybankowego? Przecież w ewentualnych negocjacjach punktem odniesienia będą kwotowania z Reutersa i Bloomberga, a nie od XXXFX.
a no dlatego:
http://bossa.pl/redir.do?aid=34557&name ... _forex.png

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

NaviF pisze:
Noob pisze:Dlaczego zbieracie kwotowania od brokerów zamiast z rynku międzybankowego? Przecież w ewentualnych negocjacjach punktem odniesienia będą kwotowania z Reutersa i Bloomberga, a nie od XXXFX.
a no dlatego:
http://bossa.pl/redir.do?aid=34557&name ... _forex.png
A co chciałeś pokazać tym rysunkiem? Bo jeżeli brak związku między rynkiem międzybankowym a cenami u brokerów to chyba nie rozumiem (bo po mojemu ten związek istnieje).

ODPOWIEDZ