MrNov pisze:niemiaszek pisze:
najpierw będzie test MA200 i odbicie do MA21... nawet jeżeli nastąpi zdecydowane przecięcie/nadbicie MA200 przez cenę to i tak ruch powrotny(na pożegnanie) do MA21 musi być
schemat, schemat i jeszcze raz schemat zachowania ceny
na kablu analogiczne zachowanie ceny, ale w trendzie wzrostowym, więc przypomij sobie sytuację na XAGUSD gdzie był trend spadkowy ...
masz rozwiązanie zagadki, dlaczego trzymałem L i byłem pewny swego, nawet gdzie ustawiałem TP i ciągle sugerowałem się tym jaką wartość na wykresie pokazuje MA200

Thx !
Na sreberku pięknie to widać.
Kabelek pod obserwacją

na tygodniu nie mam kompletnie czasu na takie opisy, ale coś mnie naszło na pisanie, wena twórcza...
rozpatrując wykres tylko pod kątem układu średnich, zerknij na edka na H1(wrzuć sobie jeden duży wykres na cały monitor)
trend wzrostowy rozpoczął się 03.02.2015, oczywiście w ujęciu intraday, nie średni a tym bardziej długi termin, ale H1 pod DT się najlepiej nadaje
chronologia zachowania ceny:
03.02.2015 o godzinie 5:00 PL nastąpiło przecięcie na up MA21 i MA200
jako przykład chcę abyś zwrócił uwagę na 05.02. o godzinie 0:00 PL, kiedy to przy zachowaniu układu na up, cena przebija MA200, ale nie mamy do czynienia z "urwiskiem" tylko ewidentnie ją respektuje, a przebicie jest niewielkie - to jest właśnie pierwszy test, bardzo ważny moment
co dzieje się dalej
po pierwszym teście MA200 cena odbija się i podąża do MA21...
nadal układ średnich jest na up, ale przy następnym takim teście przez rynek MA200, już nie będzie jej szanował/respektował
06.02.2015 o godzinie 15:00 PL, pękła i pomimo nadal układu na up już wszycho wskazuje na to, że będziemy mieli do czynienia ze zmianą trendu, co więcej kąt nachylenia MA21 i skierowanie jej w kierunku MA200 też to sugeruje/potwierdza
oczywiście będziemy klikać S jak się wszycho zrealizuje, ale narazie, jest to istotna informacja co będzie w przyszłości (najbliższa sesja./max dwie do przecięcia i zmiany układu), taka niby szklana kula...
najważniejsze to zachować kolejność w działaniu: akcja na wykresie dopiero reakcja w zajęciu pozycji. bez nerw, na spokojnie, bo nigdzie się nie spieszy i zarabianie przyjdzie w swoim czasie
jak znajdziesz wolną chwilę i chęci przy weekendzie, to zerknij na inne pary, indeksy, surowce, akcje...
i koniecznie opisz swoje spostrzeżenia, czy jest tak jak napisałem, może zobaczysz coś więcej niż ja
można powiedzieć, że to "gdybanie" i pod to grać to wariactwo i kompletnie bez sensu, ale ile razy coś co na logikę wydawało się totalnie bez sensu(np.: reakcja na dane makro) to rynek i tak zrobił swoje - to jest właśnie giełda/forex gdzie rzeczy niemożliwe stają się realne...
schemat, schemat i jeszcze raz schemat...