Wykresy MT4 - oszustwo czy standard?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
storm
Bywalec
Bywalec

Wykresy MT4 - oszustwo czy standard?

Nieprzeczytany post autor: storm »

Mam pytanie odnośnie prawdziwości tego co widzimy na wykresach MT4.

W załączniku porównanie tego samego okresu czasu (wykres M1 USDJPY) dwóch brokerów. Z lewej Admiral Markets, z prawej natomiast Alpari-NZ.

To co tam widzimy różni się od siebie skrajnie. Kiedy w Admiral Markets cena rośnie, to w Alpari-NZ spada i na odwrót.

Rozumiem, że są różni dostawcy płynności i mogą wystąpić drobne różnice. Na tym przykładzie jednak widać, że to co jest w MT4 to jakiś matrix.

Który zatem broker pokazuje prawdę?

Wie ktoś może kto był dostawcą płynności dla Alpari UK i który broker ma takie same kwotowania obecnie jak miało Alpari UK?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wykresy MT4 - oszustwo czy standard?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

A czym jest prawda? ;)

Na Forexie nie masz jednej właściwej ceny. To rynek zdecentralizowany, dlatego ceny zawsze mogą się różnić. Stąd też na M1 u wszystkich będziesz miał inne świece. Na kontach ECN z racji, że zazwyczaj datafeed jest zdecydowanie mniej filtrowany, wykres może być bardziej poszarpany. Tym bardziej jeśli nie mają jakiejś super dużej płynności.

Dla spokoju sprawdź też czasy serwerów obu brokerów czy chodzą jednakowo. Możesz też zrobić małe doświadczenie i sprawdzić gdzie generowana jest większa ilość ticków (włącz wolumen w MT4).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

storm
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:A czym jest prawda? ;)
Jeżeli spekulujesz w oparciu o formacje świecowe i i zamknięcia samych świec (tak jak ja), to prawdą dla mnie jest np. respektowanie lub przebicie jakiegoś poziomu albo utworzenie jakiejś formacji świecowej np. objęcie. A tutaj mamy skrajnie różne informacje, ponieważ u jednego brokera poziom jest respektowany, a u drugiego przebity, u jednego brokera mamy formację objęcia, a u drugiego nie. Zatem wymowa których świec/formacji jest prawdziwa?
raposo pisze:Na Forexie nie masz jednej właściwej ceny. To rynek zdecentralizowany, dlatego ceny zawsze mogą się różnić. Stąd też na M1 u wszystkich będziesz miał inne świece. Na kontach ECN z racji, że zazwyczaj datafeed jest zdecydowanie mniej filtrowany, wykres może być bardziej poszarpany. Tym bardziej jeśli nie mają jakiejś super dużej płynności.
Zgoda forex to rynek zdecentralizowany i dlatego ceny mogą się różnić. Nie chodzi jednak o samą wartość ceny, tylko o jej ruch. Tak jak pisałem u jednego brokera cena idzie w dół, a u drugiego w górę w tym samym czasie. Tego nie mogę zrozumieć. Nie chodzi tylko o M1, świece wyglądają i tworzą inne formacje na wszystkich interwałach, włącznie z tymi najwyższymi.
raposo pisze:Dla spokoju sprawdź też czasy serwerów obu brokerów czy chodzą jednakowo. Możesz też zrobić małe doświadczenie i sprawdzić gdzie generowana jest większa ilość ticków (włącz wolumen w MT4).
Ich czas jest identyczny.
Co mi da włączenie wolumenu i jego obserwacja?

U jakiego brokera Wy robicie swoje analizy i na ich podstawie podejmujecie decyzje?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

storm pisze:
raposo pisze:A czym jest prawda? ;)
Jeżeli spekulujesz w oparciu o formacje świecowe i i zamknięcia samych świec (tak jak ja), to prawdą dla mnie jest np. respektowanie lub przebicie jakiegoś poziomu albo utworzenie jakiejś formacji świecowej np. objęcie. A tutaj mamy skrajnie różne informacje, ponieważ u jednego brokera poziom jest respektowany, a u drugiego przebity, u jednego brokera mamy formację objęcia, a u drugiego nie. Zatem wymowa których świec/formacji jest prawdziwa?
Nie zrozumiałeś mnie. To pytanie było retoryczne. Nie ma czegoś takiego jak jedna prawdziwa cena więc i tej jednej jedynej prawdy doszukać się tu nie da. Wykorzystuję formacje świecowe ale nie na wykresie M1, bo sam widzisz jakie różnice się tam zdarzają. Co broker, to inna historia.
Zgoda forex to rynek zdecentralizowany i dlatego ceny mogą się różnić. Nie chodzi jednak o samą wartość ceny, tylko o jej ruch. Tak jak pisałem u jednego brokera cena idzie w dół, a u drugiego w górę w tym samym czasie. Tego nie mogę zrozumieć. Nie chodzi tylko o M1, świece wyglądają i tworzą inne formacje na wszystkich interwałach, włącznie z tymi najwyższymi.
U jednego idzie w górę, u drugiego w dół, bo inni dostawcy płynności mogą mieć inne dane w tym samym czasie. Tyle, że różnice powinny być bardzo niewielkie, zarówno czasowo, jak i 'pipsowo'. Jednak nawet kwestia paru sekund czy różnicy w otwarciu czy po prostu opóźnienie spłynięcia pojedynczego ticka przy otwarciu nowej świecy będzie miało już wpływ na jej wygląd, a na M1 najlepiej to widać.
Ich czas jest identyczny.
Co mi da włączenie wolumenu i jego obserwacja?
Zmniejszyłeś okna obu platform i patrzyłeś na sekundy serwera czy identycznie chodzą?
Porównanie wolumenu pokaże, który broker ma mniej filtrowany datafeed. Im więcej ticków, tym teoretycznie lepiej i ja bym się skłaniał za tym brokerem.

Ale żeby mieć jasność... Uruchom jeszcze dwóch innych brokerów i porównaj. Ja na szybko wrzucam screeny sprzed chwili od dwóch różnych firm - real STP/ECN. Jak widzisz, mimo, że to EUR/USD, tu też są różnice. I zawsze będą. Tyle, że warto takie porównania robić na koncie rzeczywistym, bo:
1) dema są zwykle bardziej obciążone (cena może spływać wolniej),
2) datafeed może być inny lub bardziej filtrowany. Nie nowością jest, że kwotowania na demie czasem różnią się od tych na realu (u jednego brokera).

Niestety nie powiedziałbym gdzie kwotowania są "prawdziwe", choćby mnie mieli torturować :).

Jak okaże się, że mimo wszystko u jednego brokera cena jest opóźniona względem pozostałych (idzie w dół, gdzie u reszty idzie do góry) to od razu go wyeliminuj. Lub wręcz przeciwnie - wchodź po korzystniejszych kursach w rynek ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

storm
Bywalec
Bywalec

raposo pisze: Nie zrozumiałeś mnie. To pytanie było retoryczne. Nie ma czegoś takiego jak jedna prawdziwa cena więc i tej jednej jedynej prawdy doszukać się tu nie da. Wykorzystuję formacje świecowe ale nie na wykresie M1, bo sam widzisz jakie różnice się tam zdarzają. Co broker, to inna historia.
W załączniku wykres M15. Tam jest ten sam matrix co na M1 tj. różnie wyglądające świec, zupełnie inne formacje w tym samym czasie. O ile na M1 jestem w stanie zrozumieć różny wygląd świec, o tyle na M15 już nie bardzo. I co o tym myśleć?
raposo pisze: U jednego idzie w górę, u drugiego w dół, bo inni dostawcy płynności mogą mieć inne dane w tym samym czasie. Tyle, że różnice powinny być bardzo niewielkie, zarówno czasowo, jak i 'pipsowo'. Jednak nawet kwestia paru sekund czy różnicy w otwarciu czy po prostu opóźnienie spłynięcia pojedynczego ticka przy otwarciu nowej świecy będzie miało już wpływ na jej wygląd, a na M1 najlepiej to widać.
To zrozumiałe, jednak mój pierwszy screen pokazuje kolosalne różnice w zachowaniu ceny, a nie niewielkie. Tak skrajne wskazania są według Ciebie normalne?
raposo pisze: Zmniejszyłeś okna obu platform i patrzyłeś na sekundy serwera czy identycznie chodzą?
Porównanie wolumenu pokaże, który broker ma mniej filtrowany datafeed. Im więcej ticków, tym teoretycznie lepiej i ja bym się skłaniał za tym brokerem.
Nie wiem jak patrzeć na sekundy serwera i jak właściwie porównać wolumen.
raposo pisze: Ale żeby mieć jasność... Uruchom jeszcze dwóch innych brokerów i porównaj. Ja na szybko wrzucam screeny sprzed chwili od dwóch różnych firm - real STP/ECN. Jak widzisz, mimo, że to EUR/USD, tu też są różnice. I zawsze będą. Tyle, że warto takie porównania robić na koncie rzeczywistym, bo:
1) dema są zwykle bardziej obciążone (cena może spływać wolniej),
2) datafeed może być inny lub bardziej filtrowany. Nie nowością jest, że kwotowania na demie czasem różnią się od tych na realu (u jednego brokera).
To co wrzuciłeś Ty, to minimalne różnice, które można zaakceptować i wytłumaczyć.

U jakiego brokera raposo robisz swoje analizy, jeżeli to nie tajemnica?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jak dla mnie to oba wykresy są bardzo podobne, ale nie wiem dlaczego ten z Alphari jest opóźniony o ok. 6 minut.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Może być tak jak pisze personov. Dlatego chciałem żebyś porównał czasy serwerów i wziął pod uwagę wykresy z jeszcze dwóch platform. Masz zegar nad oknem z listą symboli i kwotowań. Widać na M15, że jako tako lokalne szczyty i dołki się zgadzają tylko świece wyglądają inaczej. Zapewne któryś z serwerów jest przestawiony o "trochę" i na historii widać to właśnie tak, podczas, gdy kwotowania bieżące powielają się i różnice są niewielkie (co jest standardem).

Ja analizuję rynek na JForex Dukascopy ale to nie ma w tym przypadku najmniejszego znaczenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Wykresy są bardzo podobne, choć mają nieco inne świeczki.

To zdanie wyżej celowo tak ubrałem bo skoro różne świeczki prowadzą cenę do tych samych poziomów to może warto skupić się na poziomach nie różnicach rzędu 1-5 pips
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

ODPOWIEDZ