W związku z kryzysem po nieoczekiwanym (aczkolwiek nie do końca nieoczekiwanym) wzroście kursu franka, ciekaw jestem jak w przyszłości uniknąć tego typu niespodzianek grając na forexie.
Jak to zwykle bywa, już po fakcie pojawiła się rzesza ekspertów która mówi że decyzja o spekulowaniu frankiem od dawna była głupotą, bowiem, krótko mówiąc, waluta ta została wyjęta z prawideł rządzących wolnym rynkiem, a zatem tego typu katastrofa prędzej czy później była do przewidzenia.
No faktycznie, ci spóźnieni prorocy inwestowania mieli rację, od dawna robiono cuda niewidy aby sztucznie kontrolować kurs franka, a zatem waluta nie była towarem podlegającym powszechnie przyjętym prawom analizy ekonomicznej, była towarem nieprzewidywalnym i faktycznie niebezpiecznym (taka bomba z opóźnionym zapłonem).
Czy istnieją jeszcze jakieś inne waluty które mogą okazać się w przyszłości niewypałem ? Może dolar ? euro ? Albo coś z egzotyki ? Ekonomistą nie jestem, nie wiem jakie zabiegi są dokonywane przy innych walutach, a o tym że kurs franka był sztucznie podtrzymywany też dowiedziałem się relatywnie niedawno (ale jeszcze przed 15 stycznia).
Jakie są najbezpieczniejsze pary walutowe ?
- ZielonaMgielka
- Maniak
Re: Jakie są najbezpieczniejsze pary walutowe ?
DKK - peg dunskiej korony do euro.
JPY - Abe i jego trzy strzaly
USD - Zmiana polisy monetarnej i brak QE + dane z rynku pracy (leading indicator)
EUR - QE na tapecie (srodowisko deflacyjne) + Grecja
RUB, NOK, CAD - spadajacy kurs ropy
RUB - Ukraina i sankcje
Skandynawia (SEK, NOK) - spadajace stopy procentowe i dystrybucja dlugoletnich pozycji dlugich (carry trade)
AUD , NZD - podobnie jak ze skandynawia
OIL - swiatowe spowolnienie gospodarcze z Chinami na czele. Prawdopodobne bankructwa firm z wyzszymi kosztami wydobycia. Inwestycje w zielona energie np. NOK.
Spojrz na rynek z perspektywy czynnikow majacych najwiekszy wplyw na inwestorow i spekulantow.
Kazda wieksza zmiana w powyzszych scenariuszach skutkuje mniejszym badz wiekszym szokiem na rynku ... tj. w przypadku CHF.
JPY - Abe i jego trzy strzaly
USD - Zmiana polisy monetarnej i brak QE + dane z rynku pracy (leading indicator)
EUR - QE na tapecie (srodowisko deflacyjne) + Grecja
RUB, NOK, CAD - spadajacy kurs ropy
RUB - Ukraina i sankcje
Skandynawia (SEK, NOK) - spadajace stopy procentowe i dystrybucja dlugoletnich pozycji dlugich (carry trade)
AUD , NZD - podobnie jak ze skandynawia
OIL - swiatowe spowolnienie gospodarcze z Chinami na czele. Prawdopodobne bankructwa firm z wyzszymi kosztami wydobycia. Inwestycje w zielona energie np. NOK.
Spojrz na rynek z perspektywy czynnikow majacych najwiekszy wplyw na inwestorow i spekulantow.
Kazda wieksza zmiana w powyzszych scenariuszach skutkuje mniejszym badz wiekszym szokiem na rynku ... tj. w przypadku CHF.
To zadna wymowka. Wujek Google i do roboty. "Eksperci" z ktorych tak kpisz przynajmniej zadali sobie ten trud.Ekonomistą nie jestem, nie wiem jakie zabiegi są dokonywane przy innych walutach, a o tym że kurs franka był sztucznie podtrzymywany też dowiedziałem się relatywnie niedawno (ale jeszcze przed 15 stycznia).
Jak się dowiesz to daj info na forum i pamiętaj o info w którą stronę będzie szło. Wiele osób, w tym skromny jaVolden pisze:Czy istnieją jeszcze jakieś inne waluty które mogą okazać się w przyszłości niewypałem ? Może dolar ? euro ?

Jest też rzesza osób, które powtarza, że FX urywa ręce i konta bankowe i na każdej stronie www z np. brokerem masz info, że jest to rynek bardzo ryzykowny i możesz stracić więcej niż nawet wpłaciłeś jako depozyt.Volden pisze:Jak to zwykle bywa, już po fakcie pojawiła się rzesza ekspertów która mówi że decyzja o spekulowaniu frankiem od dawna była głupotą, bowiem, krótko mówiąc, waluta ta została wyjęta z prawideł rządzących wolnym rynkiem, a zatem tego typu katastrofa prędzej czy później była do przewidzenia.
Nie pchać całej kasy na FX ? Zmniejszyć dźwignie/ wartość pozycji? Opcje walutowe typu amerykańskiego ? Poszukaj.Volden pisze:W związku z kryzysem po nieoczekiwanym (aczkolwiek nie do końca nieoczekiwanym) wzroście kursu franka, ciekaw jestem jak w przyszłości uniknąć tego typu niespodzianek grając na forexie.
"Choise, the problem is choise"
Zobacz USD/HKD czyli Hong Kong Dollar - para trzymana sztucznie od prawie 9 lat na poziomie 7.75000 - tam też może być niezła jazda za jakiś czasCzy istnieją jeszcze jakieś inne waluty które mogą okazać się w przyszłości niewypałem ? Może dolar ? euro ? Albo coś z egzotyki ? Ekonomistą nie jestem, nie wiem jakie zabiegi są dokonywane przy innych walutach, a o tym że kurs franka był sztucznie podtrzymywany też dowiedziałem się relatywnie niedawno (ale jeszcze przed 15 stycznia)
Tu się nie zgadzam. Możesz założyć konto u brokera który ubezpiecza konta od straty (czyli wejścia na minus). Czyli ... max wyjdziesz na zeroJest też rzesza osób, które powtarza, że FX urywa ręce i konta bankowe i na każdej stronie www z np. brokerem masz info, że jest to rynek bardzo ryzykowny i możesz stracić więcej niż nawet wpłaciłeś jako depozyt.

-
- Gaduła
Trzymanie do gry 10-30% całej kasy u brokera, pod zabezpieczenie + broker który ubezpiecza konto od straty + ewentualnie granie na najbardziej płynnych instrumentach.
To co prawda są kontrakty ale myślę że ma to jakieś odzwierciedlenie.
To co prawda są kontrakty ale myślę że ma to jakieś odzwierciedlenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To nie pary walutowe bywają niebezpieczne tylko inwestor i jego decyzje
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Ok dzięki za merytoryczne odpowiedzi
Aczkolwiek jednak zostanę przy stwierdzeniu że zarówno niektóre waluty jak i towary są inwestycjami z kategorii "rosyjskiej ruletki".

Jak rozliczane są opłaty za korzystanie z takiego ubezpieczenia?Puszkin pisze:Tu się nie zgadzam. Możesz założyć konto u brokera który ubezpiecza konta od straty (czyli wejścia na minus). Czyli ... max wyjdziesz na zero
"Choise, the problem is choise"