Pechowa 13-nastka :) Day Trading
Re: Pechowa 13-nastka :) Day Trading
Mała aktualizacja rysunku.
Pojawiła sie gwałtowna reakcja rynku, więc klin został poprawiony.
Nie powinien w nim być w ogóle uwzględniony ten fake-out (zaznaczony niebieskim kolorem teraz).
Teraz zrobili prawdziwy re-test klina i poziomu 1.13.
Podtrzymuje to co pisałem. Wyjście ponad 1.13 - to wzrosty na dziś, ale już bezemnie.
Wyjście poniżej 1.1250 potwierdzenie spadków.
Krótko mówiąc Formacja flagi lub klina jest dalej w grze.
Pojawiła sie gwałtowna reakcja rynku, więc klin został poprawiony.
Nie powinien w nim być w ogóle uwzględniony ten fake-out (zaznaczony niebieskim kolorem teraz).
Teraz zrobili prawdziwy re-test klina i poziomu 1.13.
Podtrzymuje to co pisałem. Wyjście ponad 1.13 - to wzrosty na dziś, ale już bezemnie.
Wyjście poniżej 1.1250 potwierdzenie spadków.
Krótko mówiąc Formacja flagi lub klina jest dalej w grze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miałem chwilę czasu dziś na przemyślenia i poprawki.
Na razie poprawiłem trochę kolorystkę panelu oraz zmneniłem trochę okresy średnich.
Ten trade poranny jak wiadomo mi wywaliło. 2,3% straty zaliczone.
Troche tam pokombinowałem ale miałem 2 założenia, gdzie 1.13 lub 1.1250 decydowało o dzisiejszym kierunku.
Na ten moment postanowiłem wejść jeszcze raz. Całe to wejście jest już zabezpieczone na + 0.5%.
Rysunek wiele tłumaczy dlaczego taki setup.
Piramidkę budowałem tak, że w momencie jej tworzenia całe ryzyko nie było większe niż 2,5% i jakoś się udało
.
Podsumowanie miesiąca będzie jednak w piątek.
Na razie poprawiłem trochę kolorystkę panelu oraz zmneniłem trochę okresy średnich.
Ten trade poranny jak wiadomo mi wywaliło. 2,3% straty zaliczone.
Troche tam pokombinowałem ale miałem 2 założenia, gdzie 1.13 lub 1.1250 decydowało o dzisiejszym kierunku.
Na ten moment postanowiłem wejść jeszcze raz. Całe to wejście jest już zabezpieczone na + 0.5%.
Rysunek wiele tłumaczy dlaczego taki setup.
Piramidkę budowałem tak, że w momencie jej tworzenia całe ryzyko nie było większe niż 2,5% i jakoś się udało

Podsumowanie miesiąca będzie jednak w piątek.
Mpapież - spoko tylko nie rób się chciwy 
po wtorku miałeś mieć wolny tydzien, ale zmieniłeś zdanie.
Zycze Ci jak najlepiej, ale polecam też trzymanie się własnych zasad

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
Dzięki za zimny prysznić.highend pisze:Mpapież - spoko tylko nie rób się chciwy
Wejście kolejny raz było ok, tylko co z tego, jak nie wziąłem TP i zaliczyłem ledwo + 1% ? Chyba mnie dopadła ta chciwość

Prac ciąg dalszy

Dziś i jutro będę cały czas myślał, co tu jeszcze poprawić.
Na razie trochę odchudziłem sobie dalej pulpit

Próbowałem też przeanalizowac co się właściwie zaczęło dziać że mnie tak zła passa dorwała i zauważyłem że początki wszystkich katastrof miały jeden wspólny mianownik - nieadekawtne TP.
Generalnie chyba przejdę na zakres 25 / 50 pipsów, bo edek z reguły w godzine max tyle robi.
Będę brał szybkie strzały i to realnie odda zdolność mojego systemu przez luty.
Przy okazji aktualne wejście na noc. Ryzyko na ten moment jakieś 2,2%.
Tym razem sobie ralnie cel wyznaczyłem (TP).
O stawianiu TP słów kilka.
Przemyślałem sobie tą kwestię, zrobiłem parę analiz w tył i doszedłem do wniosku że pod DT aby skutecznie wyznaczyć potencjalny TP, trzeba sobie oszacować jakikolwiek kanał. Dalej zauważyłem że zryw ceny porusza się w charkaterystycznych zasięgach, około "25", "50" lub "75" pipsów, które dodatkowo zależą od miejsca startowego, przy czym kanały są bardzo często dokładnie respektowane.
Kolejna kwestia to ruch zasięgu takiej fali. Wyznaczyłem sobie 3 targety które będe stosował, zależnie od własnej oceny sytuacji:
1) ~25 pipsów - czyli od bandy do bandy okrągłego poziomu - gdy niezbyt pewnie będę się czuł co do wejścia.
2) ~50 pipsów - Czyli maks zasięg dwóch band.
3) ~75 pipsów, ale tylko wtedy gdy nie wiąże się to z przebiciem dwóch okragłych "50".
Na dłuższe ruchy się nie ustawiam, bo w DT są rzadkością szpilki na 100+ pipsów, a po 50 czy 75 często następują korekty gdzie będzie można wskoczyć jeszcze raz.
Po kościach czuje że najczęściej będzie stosowana zasada 2 lub 3 - ale to zobaczymy w praniu.
W lutym będę się starał grać z określonym TP zamiast wypuszczać pozycje w rejs.
Przykład takiego wyznaczenia celu na dziś.
Przemyślałem sobie tą kwestię, zrobiłem parę analiz w tył i doszedłem do wniosku że pod DT aby skutecznie wyznaczyć potencjalny TP, trzeba sobie oszacować jakikolwiek kanał. Dalej zauważyłem że zryw ceny porusza się w charkaterystycznych zasięgach, około "25", "50" lub "75" pipsów, które dodatkowo zależą od miejsca startowego, przy czym kanały są bardzo często dokładnie respektowane.
Kolejna kwestia to ruch zasięgu takiej fali. Wyznaczyłem sobie 3 targety które będe stosował, zależnie od własnej oceny sytuacji:
1) ~25 pipsów - czyli od bandy do bandy okrągłego poziomu - gdy niezbyt pewnie będę się czuł co do wejścia.
2) ~50 pipsów - Czyli maks zasięg dwóch band.
3) ~75 pipsów, ale tylko wtedy gdy nie wiąże się to z przebiciem dwóch okragłych "50".
Na dłuższe ruchy się nie ustawiam, bo w DT są rzadkością szpilki na 100+ pipsów, a po 50 czy 75 często następują korekty gdzie będzie można wskoczyć jeszcze raz.
Po kościach czuje że najczęściej będzie stosowana zasada 2 lub 3 - ale to zobaczymy w praniu.
W lutym będę się starał grać z określonym TP zamiast wypuszczać pozycje w rejs.
Przykład takiego wyznaczenia celu na dziś.
A nie sądzisz że bardziej komplikuje sprawę nadmierne piramidowanie pozycji na zbyt wąskiej ramie czasowej? Fajnie jak daje to efekty w postaci 20% w jeden dzień ale działa też tak samo w drugą stronę. Myślę, że trudniej wtedy zabezpieczać pozycję na stabilnym zysku szczególnie podczas takich tygodni jak ten (konsola). Masz fajny-prosty do realizacji system, dodatkowe zasady mogą go nadmiernie komplikować. Prościej było by (moim zdaniem) przyjąć np:tylko jedną dokładkę do zyskownej pozycji, albo dokładkę po iluś tam procentach zabezpieczonego na BE zysku. mniejsze zyski na rzecz bezpieczeństwa depozytu. Łatwiej utrzymać DD w określonych ryzach. Bo cena i tak może nie dojść do Twojego TP które zawsze w jakimś tam procencie jest życzeniowe.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję
-
- Maniak
ale pojechales. miales sobie do nastepnego tygodnia luzu dac a tak dzis wtopiles 300 pipsow i jestes na weekend psychicznie w zopu. czemu tak?
na pocieszenie dodam, ze nie tylko Ciebie dzis edek wycinal.
Sam nie wiem, a psychicznie jestem OK - bo miesiąc mimo wszystko zamknąłem na przyzwoitim % plusie.irmentruda pisze:ale pojechales. miales sobie do nastepnego tygodnia luzu dac a tak dzis wtopiles 300 pipsow i jestes na weekend psychicznie w zopu. czemu tak?
Nie ukrywam że się zdenerowałem trochę i może to pociągło dalsze straty ?
Problem był ten sam co wcześniej, zaczałem mieć dobre wejścia i wszystko waliło po BE... Potem to już chyba szukanie na siłę, a niewykorzystane okazje lubią się mścić.
Jak by nie było, mój sposób spekulacji opiera się mocno na średnich - a te o ile są kapitalne w trendzie, to w konsolidacji wyprowadzają w maliny

Zauważ te szarpania która się ostatnio działy, po 50-70 pipsów nagle w obydwie strony

Aktualnie sobie dość mocno analizuje moje wejścia ze środy, czwartku i piątku i modyfikuje pewne ustawienia tak, aby uniknąć takich problemów w przyszłości. Styczeń to już przeszłość i nie mam zamiaru do tego wracać.
W poniedziałek przestawie okres analizowanie w myfxbook na okres od "lutego" i jedziemy od nowa

Później sobie jeszcze powyznaczam jakieś realne cele które bym chciał osiągnąć w lutym i wrzucę tutaj.
-
- Gaduła
Co do wywalania na BE to mogę poradzić tylko jedno weź profit a jeśli cena będzie chciała dalej iść w założonym kierunku ponów wejście, powodzenia 

Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.
Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz
Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz