Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Pechowa 13-nastka :) Day Trading

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Aktualizacja.
3-cia świeczka m15 została zamknięta. powyżej ostatniego wejścia, więc to jest już czas na zabezpieczanie.
SL zostały przesunięte powyżej drugiego wejścia.

Całkowite ryzyko transakcji na ten moment jest mniejsze niż 1% (dokładnie 0,8%) depo :)... a więc całkiem przyjemnie.

Jak ma pójść już górą, to pójdzie teraz. A biorąc pod uwagę że jesteśmy w trójkącie, to się trzeba bronić :), bo zawsze mogą psikusa zrobić i iść dołem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Aktualizacja. Kolejne przesunięcie SL.
Pojawił się większy ruch, ale tak jak mówię jest trójkąt i wyjście dołem jest możliwe. Dlatego nie mam zamiaru już dłużej ryzykować depo :)...

Ogólnie to wejście (1 na plus, drugie na minus) zabezpieczone jest teraz na +0,16% depo zysku (lepsze to niż nic :P).
Także bawię się teraz za pieniądze kasyna ;)...

Edit ///////////////////////////////////

Cena się pnie, więc kolejna przesuwka SL, teraz tuż ponad pierwsze wejście. Zabezpieczone +1,2% depo. Poza tym wydaje mi się że cena już chyba wyskoczyła z trójkąta.
Dziś już na pewno nie będę zwiększać pozycji ani kombinować, bo wczoraj za duży lot prowadziłem i spieprzyłem trochę ;)... nie chcę tego samego błędu robić.

Mpapiez

I poszli mi po SL. 1% niezbyt satysfakcjonujący zarobek więc troche poszerzyłem.
Finalnie 0.6% do przodu :roll:
A mogłem kuwa wziąć 4-5% :roll: ... ale sie chce więcej i więcej :mrgreen:

Mam dziwne wrażenie że dziś się nic nie będzie dziać spowodu FED'u.

Generalnie teraz trzeba czekać - ciężko cokolwiek zająć.

Może spróbuje jeszcze gdzieś wskoczyć, jak obiorą jakikolwiek kierunek.

Mpapiez

Rynek pokazał karty. Wyszli dołem.
Z automatu wsadziłem "podwójne" wejście. Najpierw jedno, potem dokładka drugie, chociaż równie dobrze mogłem na BE siedzieć tylko na "1" już, ale jest ryzyko jest zabawa.

Ryzyko spore, 2,8% , ale wątpie żeby wrócili w rejon konsoli tak szybko, no chyba że to jest drugi już dziś fake-out.

Wybicie powinno osiągnąć co najmniej wartość zakresu konsolidacji, więć TP ustawiam na "ostatnim" swingu.
Być może jak będę widział że idą z dużą siłą w dół to po prostu puszcze tu z przesuwaniem SL.

Szczerze mówiąc na ten moment sam nie wiem co zrobię. Kto wie może zaliczę SL'a i problem mi się sam rozwiąże :564: .

Mpapiez

No i cóż... niewykorzystane okazje się mszczą... Dziś rano mogłem mieć już +4%, to zachciało mi się więcej :mrgreen:
Po serii zwycięstw przyszedł czas na porażkę - załatwili mnie bez mydła.

Dzień zakończę na stracie -6,9%.

Banksterka zrobiła "mocne" wybicie z rejonu "konsoli" po to żeby ludzi w "S" poubierać...
Niemniej jednak mocna H1 była spora i naprawdę wyglądało to na wybicie.

Wybicie to jednak wybicie - gdy cena zaczeła zawracać, postanowiłem już "3%" starty przyjąć na klatę i rozszerzyć zakres "SL" ponad "50" (dokładnie na 1.1356). Wyżej już z minimalnym ryzykiem dołożyłem 3-cią porcje - ponieważ potencjalny R/R dla tej pozycji był już naprawdę ogromny. Powiem szczerze że nawet "prawie" się udało, bo cena zareagowała tam gdzie chciałem, no ale potem wybili.

Sygnałami do S jakimi się kierowałem tam wyżej to:
- Cena pod średnimi
- Cena pod LT wzrostową
- Cena pod LT opadajaca
- Wybicie z trójkąta
- Mocna H1...

No nic, na ten moment to już się trzymam tylko wzrostów.
Skoro się ten scenariusz od razu nie sprawdził, to raczej już się nie sprawdzi i po FOMC będzie re-test 1.15...

Mpapiez

Co za dzień...
Po tamtej akcji ubrałem się w "elki" bo sobie postanowiłem odrobić straty.
Przecież jak nie poszło w dół to pójdzie w górę nie ? 8)

Pozycje nie były bardzo przelewarowane, ale SL'y odległe. Bo nie zakładałem dziś przebicia 1.13...
Generalnie po tym jak mi wybili SL przy tamtych eSkach, teraz widzę że po prostu zgłupiałem, a chęć zminimalizowania strat tylko powiększyła stratę.

Powiem wprost - poszarżowałem dziś, ale to wszystko to była kasa zarobiona w tygodniu.
Poducha poratowała, ale już wiele z niej nie zostało.
Najbardziej w tym wszystkim nie jest irytująca utrata części tego kapitału,
tylko fakt że generalnie w sumie miałem rację i gdyby nie to że nierozsądnie ustawiłem SL do tego zagrania, to teraz bym miał bardzo duży zysk na koniec dnia, a nie stratę...

Mimo wszystko pomimo tej amatorszczyzny, jedno jest na wielki plus.
Widzę że potrafię sobie postawić granicę ryzyka. Mam dokładnie 1 złotą zasadę - kończyć tydzień ma plus i gwarantuje że w życiu bym się na FED'a nie rzucił nie majać poduszki, z resztą po dzisiejszym dniu, wszelkie FED'y będe omijał szerokim łukiem.

To tyle jeżeli chodzi o przemyślenia.

///////////////////////////////////////
Sytuacja na wykresie + co dalej:

1)Generalnie dla mnie wyjście poniżej 1.13 oznacza koniec korekty.

2) Wsadziłem eskę w ramach "sell stopa". Sygnały do wejścia to przedewszystkim wybicie 1.13, wcześniej wybicie wzrastającej LT, formacji trójkąta i teraz wybicie formacji FLAGI dołem. Zasięg tej flagi to w zasadzie jej początek czyli 1.10... więc może nam się szykować powrót do bazy lub nowe minima. Ryzyko dla tej pozycji to 2,2%, TP nie określam.

3) To jest ostatnie wejście na ten tydzień i miesiąc. Nie chciałbym nic głupiego znów zrobić, a tydzień + miesiąc pasuje zamknąć na zysku, chociażby dla lepszego samopoczucia. Nawet jeżeli się to wejście nie uda, to tydzień nadal na zielono. Zobaczymy w piątek co ten sell stop wymodził.

W piątek jak zamknę tą pozycję, zrobię finalne podsumowanie stycznia i wyznacze sobie na tej podstawie cele na luty. Na pewno jednym z nich będzie utrzymanie DD poniżej 8%, a drugim koniec z zwiększonym ryzkowaniem zarobionym kapitałem :roll:.

No nic, powodzonka wszystkim, może wam jest chociaż łatwiej niż mi :564:

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

Mpapiez pisze:Co za dzień...
Dzień jak codzień... :wink:

Dobrze kombinujesz odnośnie AT i są efekty, a to, że akurat dziś się nie udało zamknąć dzionka na ładnym +, to mało istotne, bo wnioski jakie się pojawiły w Twoim podsumowaniu są najbardziej wartościowe i zostaną na długo w pamięci, gdyż to jest właśnie doświadczenie, którego nie wyczyta się w książkach, nie da żadne szkolenie, to trzeba przeżyć i poczuć na własnej skórze... :idea:
Takie dni omija się szerokim łukiem...lepiej odpuścić i nie zarobić niż stracić.
Jutro też jest dzień... :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Mpapiez pisze: Banksterka zrobiła "mocne" wybicie z rejonu "konsoli" po to żeby ludzi w "S" poubierać...
Taaa, akurat znow teoria spiskowa dziejow. Bo uparles sie na trojkat, tez go sobie rano narysowalem ale pozniej stwierdzilem, ze jest za krotki i za szybko konczy sie. A teraz narysuj sobie flage zamiast tego trojkata.

Mpapiez

irmentruda pisze:
Mpapiez pisze: Banksterka zrobiła "mocne" wybicie z rejonu "konsoli" po to żeby ludzi w "S" poubierać...
Taaa, akurat znow teoria spiskowa dziejow. Bo uparles sie na trojkat, tez go sobie rano narysowalem ale pozniej stwierdzilem, ze jest za krotki i za szybko konczy sie. A teraz narysuj sobie flage zamiast tego trojkata.
Trójkąt się zrealizował zgodnie z moim założeniem re-testu wybicia z trójkąta.
Więc może się uparłem, ale miałem rację - problemem był nieodpowiedni zakres SL co mnie dziś poharatało.

A tzw. "banksterka" jest czy ci się to podoba czy nie. Fake-outy to jest jeden ze sposobów szukania płynności przez nich. Poubierali ludzie w eLki od 1.13 i już było komu sprzedawać ;).

Do poniedziałku już nic nie maluję ;)...
Ten sell stop to ostatnie wejście w tym miesiącu i szczerze mam nadzieję że już na 1.13 nie wróca.
Tak jak pisałem wcześniej czas na odpoczynek, wyciąganie wniosków i wyznaczanie celów na luty.

Mpapiez

Dziś tylko wrzucę poranny podgląd, prowadzenia pozycji.
Na spokojnie jak na to patrzę, to mamy dwie możliwości, nie licząc wczorajszych formacji które wg mnie były spadkowe.

1) Możliwość A) - jesteśmy w mini kanale spadkowym który tworzy flagę i jest możliwość iść dziś na nowe szczyty.
2) Możliwość B) - Wyszliśmy wczoraj dodatkowo z formacji klina dołem.

Ja co prawda pozycje mam zajęta z przesłanek wczorajszych, ale wg mnie jest szansa na jazdę do góry dziś.
Co ciekawe cena respekuje obydwie kreski :)... Zobaczym co z tego wyjdzie.

Wyjście poniżej 1.1250 neguje wszelki szanse na wzrosty dzisiaj.

Ryzyko dalej 2,2% - cena jest zbyt blisko żeby na BE przeskakiwać.

Zablokowany