Niezależność strategii SL?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
robs
Gaduła
Gaduła

Niezależność strategii SL?

Nieprzeczytany post autor: robs »

Czy strategia SL zależy od strategii otwierania pozycji? To by było duże ułatwienie gdyby można było założyć że te dwie strategie są niezależne. Dlatego szukam jakichś kontrargumentów które by wskazywały na to że nie należy tych dwóch modułów traktować odzielnie, i jakie są między nimi zależności jeśli wogóle. Czyli inaczej mówiąc jeśli mam jakąś metodę na SL to czy ta medota jest obiektywnie dobra/zła sama w sobie, alternatywnie czy to zależy subiektywnie od tego jaki mam system otwierania pozycji.
radical material simplification

Arturro
Gaduła
Gaduła

Re: Niezależność strategii SL?

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Pewnie cię rozczaruję, ale najlepszym sprawdzianem nie jest teoretyzowanie na ten temat tylko praktyka. Złóż parę zleceń z twoimi założeniami i sam wyciągniesz wnioski. No chyba, że chcesz sobie tylko pogdybać, to pewnie znajdą się jacyś amatorzy filozofowania.
"Choise, the problem is choise"

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

robs pisze:Czy strategia SL zależy od strategii otwierania pozycji? To by było duże ułatwienie gdyby można było założyć że te dwie strategie są niezależne.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale oczywiście że zasady wejścia w pozycję oraz SL mogą być całkowicie niezależne.

Przykład. Wejście na podstawie średnich, SL na podstawie zmienności.

Ale nie ma czegoś takiego jak obiektywnie zła/dobra metoda SL, może z wyjątkiem ustawiania SL na wsparciach i oporach co rzeczywiście NIGDY nie jest rozwiązaniem dobrym z oczywistych powodów.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Chodzi mi o podzielenie EA na sensowne moduły.
Można by nawet porównywać (testować) moduły SL do siebie.
radical material simplification

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Na EA się nie znam w ogole, ale kilka uwag co do optymalnego ustawiania SL

a) powinien być możliwie jak najmniejszy, aby uzyskać dobry TP/SL
b) warto poświęcić trafność kosztem właśnie dobrego współczynnika TP/SL
c) lepiej aby wynikał w jakiś sposób ze sposobu wejścia zamiast sztywnej wartości np. 20 pips, 30 pips

I w sumie tyle.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

robs pisze:Czy strategia SL zależy od strategii otwierania pozycji? To by było duże ułatwienie gdyby można było założyć że te dwie strategie są niezależne. Dlatego szukam jakichś kontrargumentów które by wskazywały na to że nie należy tych dwóch modułów traktować odzielnie, i jakie są między nimi zależności jeśli wogóle. Czyli inaczej mówiąc jeśli mam jakąś metodę na SL to czy ta medota jest obiektywnie dobra/zła sama w sobie, alternatywnie czy to zależy subiektywnie od tego jaki mam system otwierania pozycji.
Nie ma czegoś takiego jak obiektywnie dobry poziom sl, tak samo nie można mówić o poziomie tp czy momencie otwarcia pozycji. Wszystko zależy od strategii. W moim przypadku aby przetestować strategię potrzebuję sl, moment wejścia i tp, te dane są mi potrzebne do obliczenia wyników strategii. Możliwe jest usunięcie sl ze strategii i uczynienie go elementem niezależnym od niej. Zamknięcie pozycji przez brokera to taki sl. Wówczas mamy strategię w zasadzie bez sl, a sam sl decyduje jedynie o wartości salda w określonych sytuacjach. Problem w tym, że taką niekompletną strategię bez sl może być trudno przetestować i sprawdzić jej skuteczność, obliczyć profit factor, wartość oczekiwaną itp. Z drugiej strony wydaje mi się, że nie da się udowodnić aby taka strategia nie działała, trzeba jednak nią po prostu grać aby to sprawdzić a granie strategią co do której nie mamy nawet przesłanek co do jej skuteczności to trochę strata czasu.
jasonbourne pisze:
a) powinien być możliwie jak najmniejszy, aby uzyskać dobry TP/SL
Moim zdaniem ważniejszy jest wynik samej strategii a nie TP/SL. Kiedyś robiłem testy jednej ze swoich strategii i okazało się, że szerszy sl prowadził do poprawy parametru profit factor. Osobiście wolę lepszy profit factor niż jedynie wysoki reward/risk.

ODPOWIEDZ