Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

forexsowicz91 pisze:
W jaki sposób można obniżyć EMA o 10 pipsów w górę lub w dół?
zapewne chodzi Ci o mt4.
Jak edytujesz ustawienia wskaźnika MA to są u góry 3 zakładki. wybierasz środkową "Poziomy" i tam ustawiasz sobie przesunięcie w górę lub w dół. Jak chcesz obniżyć to przed wartością dajesz znak minus. Musisz też pamiętać że wartość liczona jest w punktach, czyli liczbie miejsc po przecinku. Np dla EURUSD, aby przesunąć o 10 pips w górę, wpisujesz 100, a w dół -100.
Jak chcesz aby było widać jedynie przesuniętą śrdenią to dajesz w pierwszej zakładce (Parametry) dla stylu: None.
No właśnie czy na pewno to tak działa? Przyznam szczerze, że sam tak kombinowałem zanim dałem odpowiedź ale wizualnie to nie wygląda zbyt równomiernie ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

raczej dobrze działa. Wątpie aby platforma źle wyliczała na podstawie zwykłego dodawania.
ta nierównomierność to złudzenie optyczne. zapewne przez tą dużą dynamikę, a co za tym idzie duże nachylenie średniej.
Sprawdziłem "Okno danych", ale niestety nie pokazuje wartości dla dodanych poziomów.

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

prostokąt pisze:W sumie logiczne :)
Bardziej mi chodziło o to czy wnioski dokonane na większych interwałach są bardziej istotne od tych dokonanych na mniejszych.
Gram na demo i zauważyłem taką sytuacje że wskaźnik RSI na D1 pokazuje że rynek jest "wykupiony" tak samo wskazuje mi oscylator stochastyczny. Gdy zmieniam na mniejsze interwały to wszystko wskazuje na to że rynek jest "wysprzedany".
Zastosowałem się do obesrwacji na dziennym interwale i jak narazie wszystko idzie po mojej myśli. Nie wiem co jest grane w takim razie.

jesli pograsz an demo wkoncu sie przekonasz ze taki wskaznik wykupienia nie dziala, nie istnieje poniewaz rynek wysprzeda sie bardziej lub wykupi, moim zdaniem interwaly przekonaly mnie do tego na jaki czas moje pieniadze maja byc na rynku, od tego zalezy rowniez wielkosc pozycji oraz poziomy na ktorych jest sl i tp, oceniam rynek z poziomu m1 lub tickowego lecz opierajac sie na wiekszym interwale
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

Awatar użytkownika
grzelulukas
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grzelulukas »

prostokąt pisze:W sumie logiczne :)
Bardziej mi chodziło o to czy wnioski dokonane na większych interwałach są bardziej istotne od tych dokonanych na mniejszych.
Gram na demo i zauważyłem taką sytuacje że wskaźnik RSI na D1 pokazuje że rynek jest "wykupiony" tak samo wskazuje mi oscylator stochastyczny. Gdy zmieniam na mniejsze interwały to wszystko wskazuje na to że rynek jest "wysprzedany".
Zastosowałem się do obesrwacji na dziennym interwale i jak narazie wszystko idzie po mojej myśli. Nie wiem co jest grane w takim razie.
Myślę, że warto abyś poznał jak poszczególne oscylatory są "zbudowane", a wtedy Twoje wszystkie wątpliwości zapytania się rozwieją. Dany oscylator wylicza wyniki na podstawie "n" okresów, to znaczy że w przypadku D1 oscylator będzie wyrzucał Ci dane z "n" dni, natomiast w przypadku interwału M15 "n" 15 minut. Stąd na D1 rynek może być wyprzedany, a na M15 wykupiony. Ważne (jeśli już chcesz na tej podstawie dokonywać transakcji), aby w przypadku decyzji podjętych na D1 nie oczekiwać rezultatów w ciągu kilku najbliższych kwadransów i na odwrót. Ja osobiście jestem sceptyczny do oscylatorów, gdyż ustawienie konkretnego oscylatora jest subiektywną oceną tradera, a w przypadku RSI i stoch masz jeśli dobrze pamiętam już 5 zmiennych zależnych od Ciebie, ale to już na inną bajkę :D pozdr
"Jedyna rzecz, nad którą masz kontrolę, to część kapitału, jaką jesteś gotów zaryzykować w jednej transakcji"

Awatar użytkownika
RafManFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafManFX »

forexsowicz91 pisze:
W jaki sposób można obniżyć EMA o 10 pipsów w górę lub w dół?
zapewne chodzi Ci o mt4.
Jak edytujesz ustawienia wskaźnika MA to są u góry 3 zakładki. wybierasz środkową "Poziomy" i tam ustawiasz sobie przesunięcie w górę lub w dół. Jak chcesz obniżyć to przed wartością dajesz znak minus. Musisz też pamiętać że wartość liczona jest w punktach, czyli liczbie miejsc po przecinku. Np dla EURUSD, aby przesunąć o 10 pips w górę, wpisujesz 100, a w dół -100.
Jak chcesz aby było widać jedynie przesuniętą śrdenią to dajesz w pierwszej zakładce (Parametry) dla stylu: None.
Dzięki o to mi chodziło. Jest to poprawnie wykonane. Dla każdej wartości czasowej mamy różnicę na przykład 10 pips pomiędzy jedną średnią a drugą.

Witek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Witek »

Gdzie w mt4 da się ustawić abym miał podgląd otwartej pozycji(chodzi mi o linię sl i tp)

Walizka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Walizka »

Witam wszystkich !
Chcialbym zapytac tutaj o pozycje dlugoterminowe: zalozmy ze otwieram pozycje x (za 400$) na kursie 1.1,ustawiam sl na 1.00 i wiem ze pozycja ta moze osiagnac wartosc 1.5 tylko zalozmy ze zajmiej to kilka dni i ile kosztuje utrzymanie takiej opcji przy dzwigni 1:50 (jeszcze do konca nie znam calej tej forexowej terminologi ) ? ogolnie to mam dosyc spore doswiadczenie z opcjami binarnymi tylko ze tam wszystko bylo latwe i zazwyczaj wiedzialem jakie bede mial straty i zyski :D Czytalem rowniez ze mozna dorobic sie debetu na swoim koncie ? Ale jesli ustawilem sl i zalozmy ze byl jakis blad techniczny i opcja sie nie zamknela to w sumie to nie jest moja wina tylko brokera,tak ?Czytalem rowniez ,ze niektorzy brokerzy oferuja tak jakby ochrone przed debetem, jak to ma sie w praktyce ? przepraszam za chaotycznosc i brak znakow interpunkcyjnych.
Walizka pelna czy pusta ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witek pisze:Gdzie w mt4 da się ustawić abym miał podgląd otwartej pozycji(chodzi mi o linię sl i tp)
Narzędzia -> Opcje -> Wykresy -> Pokaż poziomy transakcji

Jeśli mimo to nie widzisz linii to upewnij się, że SL/TP są ustawione, kolory tych linii nie pokrywają się z kolorem tła wykresu (właściwości wykresu -> kolory) oraz patrzysz na wykres właściwego instrumentu (czy symbol nie ma żadnego sufixu typu .stp).

-- Dodano: wt 27-01-2015, 10:39 --
Walizka pisze:Witam wszystkich !
Chcialbym zapytac tutaj o pozycje dlugoterminowe: zalozmy ze otwieram pozycje x (za 400$) na kursie 1.1,ustawiam sl na 1.00 i wiem ze pozycja ta moze osiagnac wartosc 1.5 tylko zalozmy ze zajmiej to kilka dni i ile kosztuje utrzymanie takiej opcji przy dzwigni 1:50 (jeszcze do konca nie znam calej tej forexowej terminologi ) ? ogolnie to mam dosyc spore doswiadczenie z opcjami binarnymi tylko ze tam wszystko bylo latwe i zazwyczaj wiedzialem jakie bede mial straty i zyski :D Czytalem rowniez ze mozna dorobic sie debetu na swoim koncie ? Ale jesli ustawilem sl i zalozmy ze byl jakis blad techniczny i opcja sie nie zamknela to w sumie to nie jest moja wina tylko brokera,tak ?Czytalem rowniez ,ze niektorzy brokerzy oferuja tak jakby ochrone przed debetem, jak to ma sie w praktyce ? przepraszam za chaotycznosc i brak znakow interpunkcyjnych.
Nie musisz przepraszać za chaotyczność. To Twoje pytania i Ty chcesz otrzymać odpowiedź więc to Tobie powinno na tym zależeć, aby otrzymać jak najwięcej przydatnych informacji :). To co udało mi się wyłapać...

Koszt utrzymania pozycji nie zależy od kursu instrumentu ani od dźwigni finansowej. Zależy on od samego instrumentu, wolumenu transakcji oraz punktów swapowych (czym są przeczytasz już na samym forum). Swapy zależą od rynkowych stóp procentowych i samego brokera więc nikt Ci nie powie, że będzie to kosztować 5 czy 20 zł, ot tak. Skomplikowana sprawa. Na opcjach binarnych swapów nie ma. Zupełnie inny instrument.

Jak SL nie zadziała z uwagi na błąd techniczny to masz prawo do reklamacji, która zapewne będzie uznana. Co do debetów to wszystko regulują umowy i regulaminy podpisywane z brokerami więc przed założeniem rachunku warto się z nimi zapoznać. Na opcjach siłą rzeczy również debety nie wystąpią.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Walizka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Walizka »

Raposo wielkie dzieki, no troche roznic jest miedzy forexem a opcjami. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace brokerow czy zdarza sie ze brokerzy robia jakis problem gdy zarabiasz systematycznie dosyc spore sumy ? Pytam bo zazwyczaj u brokerow od opcji binarnych blokowali konto albo grzebali w wykresach lub zmieniali wartosc waluty.
Walizka pelna czy pusta ?

Awatar użytkownika
As7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: As7 »

Skąd mógłbym pobrać dane wykresu WTI - crude oil do mt4? Bo mam dość skąpe dane od brokera i nie potrafię zrobić analizy na miesięcznym interwale.

ODPOWIEDZ