W niczym!trav pisze: Tak więc, czy aktualnie polscy brokerzy są w czymś lepsi w porównaniu z brokerami zagranicznymi?
Ani aktualnie ani w przeszłości nie byli lepsi.
Z rodzimych tylko jeden trzyma poziom ... reszta to liga podwórkowa.
W niczym!trav pisze: Tak więc, czy aktualnie polscy brokerzy są w czymś lepsi w porównaniu z brokerami zagranicznymi?
Sorki ale dyrdymały opowiadasz.czarny.czwartek pisze:Jak wiadomo mieliśmy do czynienia z wyjątkową sytacją, właśnie.
Co nie znaczy, że była to sytuacja nadzwyczajna w rozumieniu prawa.
Tak jestem pewien. Sama platforma tak działa, nie byłoby podstawy by zamknąć transakcje. Możesz bezpiecznie trzymać hedge przez długie miesiące i nic Ci się nie stanie.wrednydziad pisze: Jesteś na 100% pewien że kazdy nasz rodzimy broker typu MM tak właśnie by to rozliczył?
Nikt by się nie skusił ?![]()
green7 pisze:Tak jestem pewien. Sama platforma tak działa, nie byłoby podstawy by zamknąć transakcje. Możesz bezpiecznie trzymać hedge przez długie miesiące i nic Ci się nie stanie.czarny.czwartek pisze: Jesteś na 100% pewien że kazdy nasz rodzimy broker typu MM tak właśnie by to rozliczył?
Green, nie trzeba długo szukać, żeby znaleźć analogię: http://przyjaznelatanie.blogspot.com/20 ... a-nie.html ""nadzwyczajnych zdarzeń które nastąpiły poza normalną działalnością linii - akty terroryzmu, sabotaż czy ukryta wada konstrukcyjna, która nagle się ujawnia". Przy czym wystąpienie tych okoliczności wyjątkowych musi udowodnić przewoźnik!" Resztę możesz sobie dopisać: trzęsienie ziemi, akty terroryzmu, wojna... ale nie wojna walutowa.green7 pisze:Sorki ale dyrdymały opowiadasz.czarny.czwartek pisze:Jak wiadomo mieliśmy do czynienia z wyjątkową sytacją, właśnie.
Co nie znaczy, że była to sytuacja nadzwyczajna w rozumieniu prawa.
Znajdź mi w prawie coś takiego jak definicja sytuacji nadzwyczajnej. Szukał będziesz długo bo coś takiego nie istnieje.
wrednydziad pisze: Jesteś na 100% pewien że kazdy nasz rodzimy broker typu MM tak właśnie by to rozliczył?
Jeden z komentarzy na forexlive:green7 pisze:Tak jestem pewien. Sama platforma tak działa, nie byłoby podstawy by zamknąć transakcje. Możesz bezpiecznie trzymać hedge przez długie miesiące i nic Ci się nie stanie.
Pewien jesteś ?green7 pisze:Możesz bezpiecznie trzymać hedge przez długie miesiące i nic Ci się nie stanie.
Jak się zastanowić to fakt - przy niesymetrycznym rozjedzie macie rację. Mógłby się zdarzyć niesymetryczny rozjazd powodujący problem nawet przy hedge.Wuza pisze: To nie jest takie oczywiste w tym przypadku GreenSpread rozjeżdża się na 1000-2000 pkt i zamyka obie pozycja a ktoś kto ma hedge ma w nagrodę 2 straty.
Ale co ma piernik do wiatraka - znalazłeś jakiś kawałek orzeczenia odnośnie przewoźników lotniczych. I na tej podstawie coś kombinujesz. Chcesz podciągnąć brokera pod przepisy obowiązujące dla linii lotniczych ? Powodzeniaczarny.czwartek pisze: Green, nie trzeba długo szukać, żeby znaleźć analogię: http://przyjaznelatanie.blogspot.com/20 ... a-nie.html ""nadzwyczajnych zdarzeń które nastąpiły poza normalną działalnością linii - akty terroryzmu, sabotaż czy ukryta wada konstrukcyjna, która nagle się ujawnia". Przy czym wystąpienie tych okoliczności wyjątkowych musi udowodnić przewoźnik!" Resztę możesz sobie dopisać: trzęsienie ziemi, akty terroryzmu, wojna... ale nie wojna walutowa.
Ja ? Skąd taki dziwny pomysł ?openinvestment pisze:green7, to chyba nie ty pisałeś te regulaminy?
Obawiam się jednak, że nikt taki się nie znajdzie - choć chyba właśnie od tego powinien być KNF.openinvestment pisze: Dla brokerów byłoby to straszne, gdyby ktoś na poważnie wziął się za unieważnianie ich roszczeń. Przy okazji skokowej zmiany kursu CHF stało się wyraźnie widoczne to, że ich praktyki nie są uczciwe. Na codzień, przy mniejszych wahaniach kursów, a zwłaszcza na mniej popularnych instrumentach są one zakamuflowane.