Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
przemolb
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: przemolb »

bsony pisze:
tbpl pisze:
przemolb pisze:a tak teraz na powaznie co zrobic jak przyjdze wezwanie do zapłaty debetu ma -36 tys

Więc jest gorzej ale na pewno nie beznadziejnie. Możesz iśc w zaparte jak ów w/w złodziejaszek i to na wiele sposobów. Być może próbowałeś ręcznie zamknąć pozycję a broker Ci to uniemożliwił bo wstrzymał handel ? A tak było w BossaFX - rachunek był frozen podczas gdy na Interactive Brokers handlowałem bez problemu. I nie ma znaczenia czy próbowałeś czy nie - Ty idziesz w zaparte a broker ma przed sądem udowodnić swoje racje.

a do tego -
Według zestawienia marketinvest.pl notowania zostały zawieszone na następujących platformach: Admiral Markets, BossaFX, FxPro, LMAX, mForex, XM oraz X-Trade Brokers. Płynność kursów utrzymali jedynie: HFT Brokers, a także Noble Markets oraz TMS Brokers. Ten ostatni działa w oparciu o płynność oraz technologię pochodzącą od duńskiego Saxo Banku.

Marcin Tuszkiewicz, wiceprezes portalu finansowo-analitycznego investio.pl zauważa: „faktycznie obserwując notowania na kilku platformach popularnych polskich oraz zagranicznych brokerów obserwowaliśmy zjawisko zawieszenia notowań. Po wznowieniu notowań na platformach BossaFX, mForex oraz X-Trade Brokers pojawiły się ogromne luki cenowe.”.

znajdź źródło, skontaktuj się z autorem, i masz już od czego zacząć, powodzenia

tu jest źródło informacji
http://marketinvest.pl/24-po-godzinach/ ... na-forexie

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Obecnie XTB aktywnie poszukuje możliwości przejęć lub joint venture w celu rozbudowania swojej bazy klientów i zasięgu geograficznego. :mrgreen:
http://www.xtb.pl/strefa-analityczna/no ... 119,163700

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

A może w imię zasady "Najlepszą obroną jest atak" Zaciągnąć brokera do sąd żeby nie tylko anulował debet ale jeszcze przywrócił saldo takie jakie powinno być na SL.
Co do modelów ECN/OTC to nie jest dokładnie jak piszą. Żaden broker nie wrzuca na rynek bezpośredni abstrakcji mniejszej niż 1 lot. Ostatnio udowadniał to jakiś gościu na amerykańskim forum tradingowym. I chodzi tu o opłatę za otwarcie pozycji u dostawcy płynności. Więc wszystkie zlecenia poniżej zapewne są konsolidowane przed wysłaniem.
Przy okazji takiej sprawy można by się dowiedzieć jak naprawdę to wszystko działa.
Obrazek

johnwayne21
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnwayne21 »

Wyciąg z regulaminu Noble Securites

NS, w przypadku gdy korzysta z Mechanizmu Stop Out,
a dokonanie zamknięcia najbardziej stratnej
Transakcji nie jest w danym momencie możliwe z uwagi
na to, że dany IF nie jest przedmiotem
handlu w NMS, wówczas taki sam tryb postępowania jest p
odejmowany przez NS według
następującej kolejności – po kolei idąc od Transakcji,
w danej chwili, najbardziej stratnej dla Klienta
do Transakcji, w danej chwili, najmniej stratnej dla
Klienta, a jeśli jest i taka konieczność, to w dalsz
ej
kolejności dokonywane jest również przez NS zamknięc
ie Transakcji, w danej chwili, zyskownej dla
Klienta według następującej kolejności – po kolei idą
c od Transakcji, w danej chwili, najmniej
zyskownej dla Klienta do Transakcji, w danej chwili,
najbardziej zyskownej dla Klienta.

NS zwraca uwagę Klienta, że w przypadku wystąpienia
znacznej zmienności lub ograniczonej
płynności rynku OTC cena realizacji Zleceń zamykanyc
h poprzez Mechanizm Stop Out może być na
tyle niekorzystna dla Klienta, iż wielkość zrealizow
anej straty może przekroczyć wielkość aktywów na
Rachunku Klienta.

bsony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bsony »

tu jest źródło informacji
http://marketinvest.pl/24-po-godzinach/ ... na-forexie[/quote]

do przemolb
źle się wyraziłem, miałem na myśli - żebyś mając to źródło zaczął zbierać dokumentację do ew. sprawy, kserokopie artykułów, wydruki notowań itp
autor w tym art. napisał że notowania twojego broka były zawieszone co uniemożliwiło ci pozbycie się pozycji, skontaktuj się z nim, on pisząc ten artykuł ma wiarygodne źródła.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

blacha pisze: Co do modelów ECN/OTC to nie jest dokładnie jak piszą. Żaden broker nie wrzuca na rynek bezpośredni abstrakcji mniejszej niż 1 lot. Ostatnio udowadniał to jakiś gościu na amerykańskim forum tradingowym. I chodzi tu o opłatę za otwarcie pozycji u dostawcy płynności. Więc wszystkie zlecenia poniżej zapewne są konsolidowane przed wysłaniem.
Przy okazji takiej sprawy można by się dowiedzieć jak naprawdę to wszystko działa.
Żaden broker ECN nie "konsoliduje" zleceń swoich klientów tylko przekazuje ja do dostawcy płynności. Tak samo jak nie znam dostawcy płynności który miałby sposób naliczania swojej prowizji tak skonstruowany z żeby była różnica dla brokera w przekazaniu 100 zleceń po 0,1 lota czy 1 po 10 lotów jeżeli chodzi o koszta.
Niechęć brokerów do mikro lotów wynika z raportowania każdej transakcji do KDPW :) Przy pozycjach rzędu 0,01 lota koszt raportowania często jest wyższy niż prowizja i broker traci na takim zleceniu.

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

XM:
"Z uwagi na ostatnie wydarzenia oraz wyjątkowe wahania na rynku będące następstwem decyzji Szwajcarskiego Banku Narodowego o zniesieniu sztywnego kursu EUR/CHF, firma XM pragnie ponownie zapewnić swoich klientów, że niepowodzenie SNB nie wpłynęło na jej działalność.

Przypominamy, że XM zawsze zapewnia swoim klientom automatyczne zabezpieczenie przed saldem ujemnym.

Automatyczna ochrona przed saldem ujemnym będzie w dalszym ciągu zapewniana jako część zobowiązania XM do lojalności wobec klientów, w szczególności w niespokojnych okresach, takich jak obecny czas nietypowych ruchów pary EUR/CHF.

Na wszystkich kontach naszych klientów, na których wystąpiło saldo ujemne podczas ubiegłego tygodnia, salda ujemne zostały usunięte w celu ochrony reputacji i stabilności XM, tak jak zostało to uczynione w podobnych przypadkach, w których wystąpiły salda ujemne."

pik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pik »

Ładnie ze strony XM. Chyba przyjrzę się ich ofercie.

Dobrze wiedzieć, że czwartkowe przelewy z XTB zaczynają dochodzić. Do mnie kasa jeszcze nie dotarła, ale jestem dobrej myśli. Wychodzi na to, że rozsądniej było zrobić przelew w piątek, a nie czwartek :-)

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Wuza pisze:
blacha pisze: Co do modelów ECN/OTC to nie jest dokładnie jak piszą. Żaden broker nie wrzuca na rynek bezpośredni abstrakcji mniejszej niż 1 lot. Ostatnio udowadniał to jakiś gościu na amerykańskim forum tradingowym. I chodzi tu o opłatę za otwarcie pozycji u dostawcy płynności. Więc wszystkie zlecenia poniżej zapewne są konsolidowane przed wysłaniem.
Żaden broker ECN nie "konsoliduje" zleceń swoich klientów tylko przekazuje ja do dostawcy płynności. Tak samo jak nie znam dostawcy płynności który miałby sposób naliczania swojej prowizji tak skonstruowany z żeby była różnica dla brokera w przekazaniu 100 zleceń po 0,1 lota czy 1 po 10 lotów jeżeli chodzi o koszta.
Niechęć brokerów do mikro lotów wynika z raportowania każdej transakcji do KDPW :) Przy pozycjach rzędu 0,01 lota koszt raportowania często jest wyższy niż prowizja i broker traci na takim zleceniu.
Gówno prawda i obydwoje o tym wiemy bo pracowaliśmy przy tym. Ja pracowałem u jednego z dostawcy płynności i najmniejszą jednostką był jeden lot. Nic mniejszego nie było by w stanie zostać zaksięgowane bo w systemie nawet nie było takiej jednostki. Jak ktoś nie wieży to zadzwońcie do DB i zapytajcie i to samo wam powiedzą już mikro loty to całkiem kosmos. Wiem Wuza że z racji zajmowanego stanowiska nie możesz tego powiedzieć więc Cię wyręczyłem. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

blacha pisze:
Wuza pisze:
Gówno prawda i obydwoje o tym wiemy bo pracowaliśmy przy tym. Ja pracowałem u jednego z dostawcy płynności i najmniejszą jednostką był jeden lot. Nic mniejszego nie było by w stanie zostać zaksięgowane bo w systemie nawet nie było takiej jednostki. Jak ktoś nie wieży to zadzwońcie do DB i zapytajcie i to samo wam powiedzą już mikro loty to całkiem kosmos. Wiem Wuza że z racji zajmowanego stanowiska nie możesz tego powiedzieć więc Cię wyręczyłem. :mrgreen: :mrgreen:
Nie pracuje w ING od 3 miesięcy więc nie ma to nic do rzeczy, to o czym mówisz to bzdury w "normalnych" firmach.

ODPOWIEDZ