Jakiego brokera wybrać

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Xet
Gaduła
Gaduła

Jakiego brokera wybrać

Nieprzeczytany post autor: Xet »

Witam

Grałem miesiąc na demo i miesiąc na real w IRONFX. Spredy tam na eur/usd z microlotami to 2.0-2.0, a na gbp/usd to 2.5

interesuje mnie

granie wewnątrz dnia
niskie spready na pary walutowe
depozyt ok 4-5k PLN, konto najlepiej w PLN bez prowizji przelewy
dzwignia min 1-200
bezpieczeństwo środków ( gwarancja intytucji oraz niemożliwość wjechania na minus )

Zastanawiam się nad
1. Admiral Markets ( mają niskie spready na waluty i na indexy, zero prowizji ) chociaż ponoć dużo ludzi na nich narzeka.
2. Lmax ( doliczając prowizję 5$ na lota spready nie wyglądają, aż tak nisko, coś jeszcze zachęcałoby do ich wyboru ? )

3 Jakiś inny godny polecenia ?

pozdrawiam

-- 20 sty 2015, 14:15 --

Musi być platforma MT4

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć, że np. broker MM taki jak Iron ma wyższe spready, ale gwarantuje stop lossy, natomiast ECN mają niskie spready, ale mogą się zdarzyć poślizgi i straty na SL ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Jakiego brokera wybrać

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Jeśli nie zależy Ci bardzo na platformie MT4 i jesteś otwarty na coś lepszego to proponuję Dukascopy ;).

Min. depozyt 100 USD (czyli ok. 370 PLN),
Wpłata do konta w polskim banku,
Lewar 1:100, 1:200, 1:300,
Średni spread na EUR/USD 0,3 pips + prowizja = łącznie 1,0-1,3 pips,
Support jest mimo wszystko bardzo dobry i w języku polskim ;),
Gwarancja depozytu do 20 000 EUR,
Wyrównali stan konta do zera osobom, które zaliczyły debety po zeszłotygodniowym frankogeddonie.

Dodatkowo, teraz trwa seria promocji, która się łączy ze sobą więc można otrzymać 100% bonusu depozytu i o 20% obniżyć sobie prowizję:
http://forexclub.pl/brokerzy/dukascopy- ... -promocje/

+ oczywiście 20% rabatu na pierwszy miesiąc dla osób otwierających konto przez Forex Club.

-- wt 20-01-2015, 14:41 --

Jeśli chcesz MT4 to Dukas wtedy odpada.

Jeśli chcesz ECN to nie licz na gwarantowane SL, a umażanie debetów może mieć charakter jednorazowy z uwagi na skalę wydarzenia.

Ogólnie sytuacja ma się tak:
MM - konflikt interesów, symulacja rynku, ew. utrudnienia, które mogą Cię spotkać jeśli zaczniesz być dla niego niewygodny, wyższe koszty transakcyjne. Wzamian: gwarantowane SL i umożenie debetu, o ile broker się na to zgodzi.

ECN - brak konfliktu interesów, transakcje przekazywane na rynek, niskie koszty, poślizgi mogące wystąpić na SL (ale też i TP) w przypadku dynamicznych zmian na rynku. Jeśli nie grasz pod dane makro to ja bym tego nie brał zbytnio pod uwagę.

-- wt 20-01-2015, 14:47 --

Jeśli chodzi o LMAX... Przy niskim obrocie prowizja wynosi 0,0020% od wartości transakcji jeśli założysz konto przez Forex Club, czyli w dwie strony 0,4 EUR dla 0.1 lota na EUR/USD. Do tego spread 0.2 pips = 0,6-0,7 pips kosztów całkowitych w zależności od spreadu. Nie ma chyba tragedii ;).

Jeśli obrót miesięczny będzie bardziej pokaźny to można zbijać koszty negocjując prowizję.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Xet
Gaduła
Gaduła

codziennie patrze na dane makro zeby okreslic jak bedzie zachowywala sie cena w trakcie dnia. Rozumiem, że te poślizgi są np. w momencie pojawienia się danych i gwałtownego ruchu wtedy gdy chcę zawrzeć transakcję może być opóźnienie i cena o ileś tam pipsów różna od tej po której chciałem wejśc ?

Awatar użytkownika
Xet
Gaduła
Gaduła

za tego co widze a lmax spread na eur/usd jest 0.4 , a prowizja 5$ dolarów daje 0,5 do spreadu wiec łącznie to 0.9.

Admiral market ma prawie, że stały spread 1 na usd/eur a do tego na daxie spread stały 1 pip i 0 prowizji.

W Lmax prowizja na daxie 8 dolarów ? to daje 0,8 pipa i do tego spread 0,8 pipa = 1,6

Czy Admiral nie wypada lepiej szczerze mówiąc ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Xet pisze:Rozumiem, że te poślizgi są np. w momencie pojawienia się danych i gwałtownego ruchu wtedy gdy chcę zawrzeć transakcję może być opóźnienie i cena o ileś tam pipsów różna od tej po której chciałem wejśc ?
To nie tyle opóźnienie, co problem ze znalezieniem przeciwstawnej oferty, bo LMAX nie jest stroną transakcji.
za tego co widze a lmax spread na eur/usd jest 0.4 , a prowizja 5$ dolarów daje 0,5 do spreadu wiec łącznie to 0.9.
Na demie masz standardowo prowizję 0,0025%, zakładając konto przez nas wynosi ona 0,0020% więc będzie to tyle ile napisałem. Ostatnio spread faktycznie jest większy ale myślę, że to może wynikać poniekąd z ostatnich wydarzeń. Wcześniej obserwowałem głównie 0.2-0.3 pips i jestem przekonany, że jak rynki ochłoną to te widełki wrócą spowrotem.

Przy spreadzie 0,4 pips i naszej prowizji nadal zamykasz się w kosztach poniżej 1 pipsa.

Co do DAXa to sytuacja ma się podobnie - prowizja też będzie niższa.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Xet
Gaduła
Gaduła

ok czyli LMAX na walutach trochę lepiej niż AM, natomiast myślę, że gorzej na indexach o jakieś 0,3 pipsa.

Dlaczego LMAX to nie ECN tylko MTF ?

Gdzie Ty grasz Raposo na stałe ?

Dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Mogę potwierdzić to co pisze Raposo. Gram w LMAXie i spready są na atrakcyjnym poziomie. A mam też rachunki realne w Admiralu a wcześniej mForex i LMAX wychodzi naprawdę ok. Smialo mozesz otwierac u nich labo ten Dukascopy do ktorego tez juz dojrzewam :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Xet pisze:ok czyli LMAX na walutach trochę lepiej niż AM, natomiast myślę, że gorzej na indexach o jakieś 0,3 pipsa.

Dlaczego LMAX to nie ECN tylko MTF ?

Gdzie Ty grasz Raposo na stałe ?

Dziękuję za odpowiedzi.
Na indeksach nie gram więc szczerze nie mam porównania...
Dlaczego LMAX to nie ECN? Ponieważ mają swoją technologię i wybrali tzw. model giełdowy. Sami też nie są nazywani brokerem tylko właśnie giełdą (status regulacyjny).

Więcej o MTF przeczytasz tutaj:
http://forexclub.pl/brokerzy/lmax-excha ... ldowy-mtf/
(polecam też linki na dole tej strony)

Ja gram w Dukascopy, bo zdecydowanie preferuję tę platformę ;).
Jeśli będziesz zainteresowany otwarciem konta w LMAX to zachęcam najpierw do kontaktu ze mną, a wyjaśnię co i jak.

-- wt 20-01-2015, 16:41 --
bartek1916 pisze:Smialo mozesz otwierac u nich labo ten Dukascopy do ktorego tez juz dojrzewam :)
Hehe, na każdego przyjdzie ta pora... :D Niebawem zupełnie nowa odsłona JForex więc na pewno będzie się działo... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Xet
Gaduła
Gaduła

W samych superlatywach ten MTF opisany. Jak to wygląda w praktyce ? Mam na myśli wady typowego ECN, czy ten model MTF ma ich więcej mniej ?

Z tego co podajesz Dukascopy ma spread łączny na eur/usd 1-1.3 co jest więcej niż na Lmax , dlaczego więc wybierasz tą platformę ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Xet pisze:W samych superlatywach ten MTF opisany. Jak to wygląda w praktyce ? Mam na myśli wady typowego ECN, czy ten model MTF ma ich więcej mniej ?

Z tego co podajesz Dukascopy ma spread łączny na eur/usd 1-1.3 co jest więcej niż na Lmax , dlaczego więc wybierasz tą platformę ?
Ja bym powiedział, że ma ich mniej ale nie wiem czy w praktyce większość traderów to odczuje przy normalnym handlu manualnym.

W Dukascopy prowizja zależna jest od trzech czynników: wpłaconego depozytu, środków na koncie i obrotu:
http://forexclub.pl/brokerzy/dukascopy- ... -prowizji/

Już przy II i III progu ze spreadem 0.3 pips wychodzi łącznie 1 pips prowizji. Nie skalpuję więc dla mnie dopłata tych kilku 'groszy' za platformę JForex nie jest tragedią. Stąd taki wybór.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ