Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ad.1) Raczej umacniają.
Ad.2) Teoretycznie tak, bo realizacja TP pozycji długiej (kupna) to sprzedaż po cenie rynkowej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

ja rowniez jestem laikiem , i tak to z tym mnie ciekawi , z popytu i podazy mialem faje na sprawdzianie w sredniej bo akurat na tej lekcji zaspalem , teoretycznie ad 2 jesli zrealiwowal ktos zysk i sprzedal , inaczej chcial dokonac wymiany to byl kupujacy , czyli znowu teoretycznie cena powinna wzrastac, a tak mnie ciekawi , jest to tylko taki moj domysl wyobrazenie co jesli cena lub jej czesc nie znajduje nabywcy czy aby to nie powoduje jej zmiany , jak ktos gdzies zauwazyl na wykresie tickowym wymiana po ustalonym kursie nie powoduje jej zmiany, czy moze nie jest tak ze cena szuka nabywcow?

-- Dodano: 17 sty 2015, 15:14 --

troszke mnie to podlamalo z moim podejsciem do handlu , moj laptopik i mionitorek i moja wiedza, i info na temat ceny :(((

https://www.youtube.com/watch?v=xuCCeLlodkk
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

szymin
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: szymin »

Witam,
mam pytanie czy jak zająłem pozycję długą na ropę(FOIL) na platformie Bossafx, to potencjalny zysk/strata uzależnione są od kursu dolara?
jeśli tak to czy w takim wypadku mogę się zabezpieczyć zawierając pozycję krótką na USD?

Awatar użytkownika
As7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: As7 »

Potrzebuje odpowiedzi...

Zmieniłem sobie dzwignię z 1;500 do 1;200. A zrobiłem to w celu gry mniejszym ryzykiem. I tutaj jest moje pytanie... czy ja dobrze rozumiem. Jezeli mam pozycje np. rope po 45$ i tp na 47$ to zysk z inwestycji z 1;500 np bedzie 100 zł a z dzwignią 1;200 proporcjonalnie mniejszy ? np. 50 zł ? Podobnie z stratami ?

Bo zmieniłem dzwignię a w moich zleceniach dalej mnie kasuje jak przy 1;500

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Dźwignia nie ma wpływu na Twój zysk lub stratę. Nawet na ryzyko ma bardzo umiarkowany wpływ.

A więc od czego to zależy? A raczej od kogo... Od Ciebie. To Ty decydujesz jak duża pozycję otworzysz, gdzie ją zamkniesz i jak ją zabezpieczysz. Zapewne lewar dla instrumentów CFD jest stały i inny niż na walutach, stąd też zmiana lewaru niekoniecznie coś zmieniła w Twoim przypadku. (choć mogę się mylić, bo nie u wszystkich brokerów tak jest)

Chcesz zmniejszyć ryzyko? Zmniejsz lota, zaciśnij Stop Lossa i 2 razy przeanalizuj sytuację zanim otworzysz pozycję ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
As7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: As7 »

Wielkie dzięki, wiec mi objaśniłem. ! Wielkie dzięki.

Witek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Witek »

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam 2 pytania:

1) Korzystam z mt4 i chciałem sobie sprawdzić wolumen na parze EURUSD. Między lipcem 2000r, a sierpniem 2001r platforma nie pokazuje mi wolumenu dla tej pary. Wcześniej i później wolumen jest pokazywany. Dlaczego w tym okresie nie wyświetla mi się wolumen?

2) Wykres dzienny na parze EURUSD mam dostępny dopiero od 2001r. Co zrobić by mieć dane wcześniejsze?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witek pisze:Witam wszystkich forumowiczów,

Mam 2 pytania:

1) Korzystam z mt4 i chciałem sobie sprawdzić wolumen na parze EURUSD. Między lipcem 2000r, a sierpniem 2001r platforma nie pokazuje mi wolumenu dla tej pary. Wcześniej i później wolumen jest pokazywany. Dlaczego w tym okresie nie wyświetla mi się wolumen?

2) Wykres dzienny na parze EURUSD mam dostępny dopiero od 2001r. Co zrobić by mieć dane wcześniejsze?
Witaj,

Ad.1) Przede wszystkim warto zainteresować się co to za wolumen ;)
http://forum.forexclub.pl/topic/196-wol ... atformach/
Wcześniej go nie ma, bo zapewne dostawca kwotowań nie miał już nawet takich danych.

Ad.2) Możesz próbować ściągnąć dane z centrum historii ale wątpię żeby było ich tak tyle i to w zadowalającej jakości. Pozostaje poszukać w sieci i podmienić je na platformie ale ostrzegam, że łatwo nie będzie ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

zbisow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zbisow »

ja zamierzam otworzyc konto ale tak z rok pograc na 0,01lota myslalem o AdmiralMarket no i o Dukascopy ale oni mieli wymagania co do depozytu dosc wysokie ale widze ze i u nich sie zmienilo , chcialbym sie dowiedziec jak to wyglada i u jednego i drugiego brokera?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

W Admiralu masz od 30 PLN ale też są rózne rodzaje kont:
http://www.admiralmarkets.pl/start-trad ... unt-types/

W Dukascopy Europe handel jest od 100 USD, czyli ok. 370 PLN. Zmieniło się to już parę lat temu...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ