Strategia automatyczna - opinie
Re: Strategia automatyczna - opinie
Przede wszystkim użyj w teście stałego lota, a nie jego przyrost wraz z depozytem. Wtedy zobaczysz prawdziwą krzywą backtestu, zobaczysz jak bardzo poszarpany jest wykres, jakie ma spadki kapitału, jakie straty pod rząd.
Na takim wykresie, gdzie lot rośnie wraz z kapitałem niewiele zobaczysz poza spektakularnym wynikiem końcowym.
Druga sprawa to modelowanie w backteście. Ja już się przekonałem, że tylko modelowanie 99% daje wiarygodna wyniki. Nawet nie 90% tylko 99%. Wszystko poniżej 99% to ściema. Nie chcę Cię do niczego namawiać , ani zniechęcać. Odpal na realu i przekonasz się sam.
Na takim wykresie, gdzie lot rośnie wraz z kapitałem niewiele zobaczysz poza spektakularnym wynikiem końcowym.
Druga sprawa to modelowanie w backteście. Ja już się przekonałem, że tylko modelowanie 99% daje wiarygodna wyniki. Nawet nie 90% tylko 99%. Wszystko poniżej 99% to ściema. Nie chcę Cię do niczego namawiać , ani zniechęcać. Odpal na realu i przekonasz się sam.
Solą życia jest kasa.
Witam. Co można jeszcze zrobić aby nie oszukiwać siębie, aby warunki były jak najbardziej zbliżone do realnych, mając modelowanie 99,9. Zwiększyć spread? Nie chodzi mi o testowanie strategi skalpującej.
Napisać robota, który będzie grał tylko na pełnych świecach. Otwierał i zmykał na otwarciu nowej świecy. Broń Boże bez trailing stopów.saek1985 pisze:Witam. Co można jeszcze zrobić aby nie oszukiwać siębie, aby warunki były jak najbardziej zbliżone do realnych, mając modelowanie 99,9. Zwiększyć spread? Nie chodzi mi o testowanie strategi skalpującej.

Teraz testuje piramidowanie zysków. Zlecenia stop i SL, zamykane z ręki. Czyli nie ma sensu testowanie na modelowaniu 99%? Czy jest miarodajne?JAREK67 pisze:Napisać robota, który będzie grał tylko na pełnych świecach. Otwierał i zmykał na otwarciu nowej świecy. Broń Boże bez trailing stopów.saek1985 pisze:Witam. Co można jeszcze zrobić aby nie oszukiwać siębie, aby warunki były jak najbardziej zbliżone do realnych, mając modelowanie 99,9. Zwiększyć spread? Nie chodzi mi o testowanie strategi skalpującej.
Jeśli strategia zarabia na mikro ruchach (agresywnym skalpowaniu po kilka pipsów) to szkoda czasu na backtesty EA.saek1985 pisze:Teraz testuje piramidowanie zysków. Zlecenia stop i SL, zamykane z ręki. Czyli nie ma sensu testowanie na modelowaniu 99%? Czy jest miarodajne?JAREK67 pisze:Napisać robota, który będzie grał tylko na pełnych świecach. Otwierał i zmykał na otwarciu nowej świecy. Broń Boże bez trailing stopów.saek1985 pisze:Witam. Co można jeszcze zrobić aby nie oszukiwać siębie, aby warunki były jak najbardziej zbliżone do realnych, mając modelowanie 99,9. Zwiększyć spread? Nie chodzi mi o testowanie strategi skalpującej.
A jeśli nie jest to skalpowania to jest miarodajne? Interwał ma znaczenie?
Jest miarodajne . Im większy interwał tym co do zasady mniejsze znaczenie mają takie sprawy jak poślizgi, requoty po stronie brokera, zmieniający się spread.saek1985 pisze:A jeśli nie jest to skalpowania to jest miarodajne? Interwał ma znaczenie?
Dzięki. Jeśli chodzi o interwał to mam na myśli to, że jeśli odpalę test na identycznych zasadach, raz na dziennym, a raz na minutowym, to czy będzie jakaś różnica?JAREK67 pisze:Jest miarodajne . Im większy interwał tym co do zasady mniejsze znaczenie mają takie sprawy jak poślizgi, requoty po stronie brokera, zmieniający się spread.saek1985 pisze:A jeśli nie jest to skalpowania to jest miarodajne? Interwał ma znaczenie?
To przecież zależy od tego jak ta strategia działa.saek1985 pisze:Dzięki. Jeśli chodzi o interwał to mam na myśli to, że jeśli odpalę test na identycznych zasadach, raz na dziennym, a raz na minutowym, to czy będzie jakaś różnica?JAREK67 pisze:Jest miarodajne . Im większy interwał tym co do zasady mniejsze znaczenie mają takie sprawy jak poślizgi, requoty po stronie brokera, zmieniający się spread.saek1985 pisze:A jeśli nie jest to skalpowania to jest miarodajne? Interwał ma znaczenie?
No trochę głupie pytanie, ale wolałem się upewnić