highend pisze:Rafcyk pisze:
Nie bardzo zdrowe ,lepiej chyba na lokatę dać niz tak nisko grać .
Ja gram na poziomie ok 15 % kasy , choć zdarzają mi sie głupoty typu 60% jak teraz ,L na EurUsd po same jaja ale wąski SL kupione przy 1,20 Jak sie otworzy luka w dol to mi jaja utnie haaahaaahaaa
Ale nie ma ryzyka nie ma fanu

Lepiej zrobić jedną udaną transkacje danego dnia (jeśli rynek pozwoli) niż wchodzić "na pałę" jak Ty powyżej licząc na cud. Luka może Ci zrobić Stop Out, zysk też jest oczywiście możliwy, ale to jest zwykły hazard, a nie trading.
Przecież trading to trafne określenie co będzie w przyszłości ( czyli tak naprawdę cos niemożliwego - można tylko zwiększać swoje szanse ) Wszystkich uczą tego samego czyli wszyscy powinni grać tak samo a jednak wygrywa 5-15% w zależności od kraju ,u nas bliżej 5 %
Po pierwsze nie należy sie bać ,powiem ze średnio robię około 15-30 transakcji dziennie ,ale zbieram tak z transakcji średnio 15 - 60 pips żadko więcej w kwotach to 1500-5000 ,więcej tylko wtedy jak śpię bo prawie nigdy nie mam SL i TP
Nie potrafię trzymać zysków ,jedne z pozycji sa trafione inne nie, te inne robią sie zyskowne za dzien ,tydzień lub miesiąc ( ewentualnie tnę stratę ale jak ma około 300 pips i mi sie nie podoba ,czyli tnę straty po 20-30 tys - w tamtym roku było to tylko raz na dax, miałem 9400 na S sprzedane przy 9700 ) reszta pozycji zyskowna lub wyrzucona po zakupie lub z minimalna strata .
Wiec gram całkowicie inaczej niz uczą ,to dlaczego wygrywam i to naprawdę sporo ??? - choć wogole ta kasa mi do niczego nie potrzebna bo zarabiam na czym innym . Jedyne ze zajmuje mi ten forex bardzo dużo czasu i to mnie wnerwia .
5 lat temu zacząłem fx od przegrania 100k ale wyciągnąłem wnioski ze SL to kicha, chyba ze maja 3 figury tak jak to robią banki a na to trzeba mieć kasę .
Jak eurusd zleci na 1,1990 to stracę jakieś 10% zysku - bo gram juz tylko zyskiem na fx, jak nie to może byc niezły zysk
PS. Masz racje to hazard

poparty analiza ,ja nie robię wykresów ,ja je po swojemu odczytuje ,nie słucham tez wróżek analityków
Co grałem w tamtym roku : eurusd na S juz nie gram ,teraz tylko mały hazard
Kabel na S gram dalej , dax na L gram dalej , ropę na S juz nie gram , teraz Usdpln i europln na S, wig na L , Pko na L