Oracle SQL

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Oracle SQL

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

Cześć

Mam pytanie z troszeczkę innej beczki niż MQL :D

Czy ktoś z was uczył się może Oracle SQL? Muszę się podszkolić w tym języku ze względów zawodowych.

Chodzi mi o to czy rejestracja na stronie jak i używanie oprogramowania potrzebnego do nauki (ścągane ze strony Oracla) jest całkowicie darmowe?

Czy istnieje jakiś inny sposób aby bez rejestracji uczyć się tego?

Dzięki za odpowiedzi
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

Re: Oracle SQL

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Sorrki ale naprawdę takie pytania mnie osłabiają.
Ogarnij się trochę. Chcesz się uczyć języka bazodanowego a nie potrafisz sobie poradzić z prozaiczną odpowiedzią na pytanie czy ten soft jest darmowy ?
To przepraszam co zrobisz jak będziesz miał prawdziwy problem do rozwiązania ?

A odpowiadając na pytanie: Oracle ma wersję free. Zwie się to Express Edition, ma pewne ograniczenia ale do nauki wystarczy w zupełności.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Green, wyluzuj troszeczkę

Przeczytałem regulamin jak i licencje i wiem ze część opcji jest darmowa. Chciałem info od osoby która się tym zajmowała, aby uzyskać odpowiedź na pytanie czy w czasie nauki jednak nie napotkam czegoś za co trzeba będzie zapłacić a będzie to rzecz kluczowa, bez której ani rusz.

Wg mnie nie jest to pytanie prozaiczne jako, że jestem osobą początkującą nie wiem jeszcze jakie kroki mnie czekają i co się łączy z chęcią nauczenia języka który wymaga mój pracodawca (musi być Oracle database) a na który licencję ma jedna firma.

Chwile mnie tutaj nie było ale widzę, że poziom chamstwa i gnuśności został na nieruszonym pozomie :D
Jak pytanie Cie uraziło, mogłeś nie odpowiadać.
Obrazek

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Gnuśność to jest jak ci się nie chce zapisać na forum Oracle :p
radical material simplification

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

Ściągnij sobie wersję enterprise będziesz mógł więcej rzeczy wykonywać np. partycjonowanie tabel, zabawa w kostki itd.
Do nauki jest za darmo. Na wersję Express Edition szkoda czasu.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Jeśli na pewno chodzi Ci o "Oracle SQL", a nie "PL/SQL", to polecam to:
http://andrzejklusiewicz.blogspot.com/2 ... e-sql.html

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Dzięki, z pewnością skorzystam z Waszych rad!
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mysje_hood pisze:Green, wyluzuj troszeczkę

Przeczytałem regulamin jak i licencje i wiem ze część opcji jest darmowa. Chciałem info od osoby która się tym zajmowała, aby uzyskać odpowiedź na pytanie czy w czasie nauki jednak nie napotkam czegoś za co trzeba będzie zapłacić a będzie to rzecz kluczowa, bez której ani rusz.
Eeee... jakoś nie wierzę abyś przeczytał. Wersja bazy danych XE jest całkowicie darmowa - nie masz tam "darmowych opcji". Masz natomiast ograniczenia w zakresie wydajności: tzn. serwer używa max 1 CPU, max 1 GB ramu i baza może mieć max 4 GB.
Znalezienie informacji o tym zajmuje jakieś 15 sekund ....
mysje_hood pisze:Wg mnie nie jest to pytanie prozaiczne jako, że jestem osobą początkującą nie wiem jeszcze jakie kroki mnie czekają i co się łączy z chęcią nauczenia języka który wymaga mój pracodawca (musi być Oracle database) a na który licencję ma jedna firma.
Jak chcesz posługiwać się czym takim jak SQL to musisz być samodzielny. Naprawdę najmniejszym z problemów na jakie napotkasz to zdobycie oprogramowania.
mysje_hood pisze:Chwile mnie tutaj nie było ale widzę, że poziom chamstwa i gnuśności został na nieruszonym pozomie :D Jak pytanie Cie uraziło, mogłeś nie odpowiadać.
Acha ...Tobie się nie chce za przeproszeniem ruszyć 4 liter i wpisać 2 zdania w wyszukiwarkę. Ja natomiast staram Ci się pomóc, odpowiadam na Twoje pytanie choć jednocześnie wyrażając swoje zdanie to jednak nie obrażając Cię.
W zamian dowiaduję się, że to ja jestem tym gnuśnym chamem ... Rly ?
Dzięki. 3ci stycznia a już wyleczyłeś mnie na cały rok z chęci bycia uczynnym.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Dzięki Green za info.

Bardzo cenię Twoją wiedzę ale Twoja początkowa wypowiedź uraziła mnie ponieważ była (
wg mnie) niepotrzebna, pejoratywna.

Jestem samodzielny, aczkolwiek z racji iż nauczenie się Oracla jest podyktowane wymaganiami pracodawcy, muszę spełniać określone wytyczne. Zapytałem ponieważ chciałem wiedzieć czy będę musiał ponosić jakieś koszty z tym związane, a jako jest to prośba pracodawcy to mógłbym ew ubiegać się o zwrot kosztów.

Pewnie nie chodziło o zdobycie nielegalnego oprogramowania, ale jestem ogromnym przeciwnikiem piracenia czegokolwiek. Jeśli mnie na coś nie stać to nie kupuję, bądź szukam tańszej alternatywy.

Stąd tyle pytań, które, rozumiem że dla Ciebie mogą być trywialne, ale nie chciałbym sobie napykać biedy (stąd fakt przeczytania regulaminu przed założeniem konta na stronie Oracle).

Mam nadzieję że to rozumiesz. Ze swojej strony chciałbym przeprosić za stwierdzenie donośnie gnuśności i chamstwa. Byłem zdenerwowany a te słowa były zupełnie niepotrzebne.

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

strona http://andrzejklusiewicz.blogspot.com/
wymieniona przez ext3 jest jednym z najlpeszych polskich źródeł pod kątem nauki Oracle SQL, PL/SQL

Później można się pokusić o przygotowania do egzaminów, np. na początek 1Z0-051
http://education.oracle.com/pls/web_pro ... 01&lang=US

ODPOWIEDZ