SPREAD ZAMKNĄŁ MI POZYCJĘ

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
marioo123
Uczestnik
Uczestnik

SPREAD ZAMKNĄŁ MI POZYCJĘ

Nieprzeczytany post autor: marioo123 »

Witam, jestem nowy na forum, chciałbym się poradzić użytkowników czy mieliści podobną sytuację do mojej i co mogę w tej sytuacji zrobić. Mianowicie chodzi o to że miałem otwarte długie pozycję na USD/RUB wczoraj 16-12-2014r notowania otworzyły się o godzinie 8:00 luką mój limit nie wytrzymał więc wszystkie pozycję zostały zamknięte. Pytanie mam odnośnie spreadu na swojej stronie bank (a mianowicie chodzi o BOŚ) ma podaną tabele spreadu dla USD/RUB jest to 400 pisów a w dniu otwarcia wtedy jak mi pozamykało spread był w wysokośći 10000 pipsów. Moje pozycje zostały zamknięte a nawet jestem teraz na debecie. Pytanie jest takie czy broker mógł coś takiego zrobić zwiększyć sobie spread 25 krotnie. Nie było żadnej informacji że spread zostanie tak dużo podniesiony. Proszę o pomoc czy jest szansa abym mógł zgłosić reklamację. W banku powiedziano mi że spread mogą sobie zwiększać ile chcą w zależności od sytuacji rynkowej, no ale moim zdaniem 25 krotne zwiększenie to przesada.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: SPREAD ZAMKNĄŁ MI POZYCJĘ

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Spread wynika z plynnosci , ta na rublu była zerowa. Stąd taki a nie inny spread.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Pytanie jest takie czy broker mógł coś takiego zrobić zwiększyć sobie spread 25 krotnie. Nie było żadnej informacji że spread zostanie tak dużo podniesiony.
BOŚfx to broker MM, a MM może wszystko...
Proszę o pomoc czy jest szansa abym mógł zgłosić reklamację.
Nie ma takiej szansy. Podpisując umowę z jakimkolwiek brokerem musisz czytać między wierszami, że broker ma zawsze rację.

Tak duże rozszerzenie spreadu nie było złośliwością ze strony brokera, ale wynikało to z warunków rynkowych.

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

forexsowicz91 pisze:BOŚfx to broker MM, a MM może wszystko...
Czy przypadkiem MMy nie mają sztywnych widełek?
"Choise, the problem is choise"

marioo123
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marioo123 »

Rozumiem zwiększyć spread parę razy ale 25 krotnie zabrali mi o 25% pieniędzy na otwarciu niż miałem na rachunku zostałem z debetem.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

nie. zazwyczaj piszą że spread jest stały zaznaczając w specyfikacji że w godzinach nocnych może się nieco zwiększyć.
Ale w umowie którą każdy musi podpisać aby otworzyć konto, można znaleźć zapisy wg których broker może dostosować spready dowolnie do sytuacji na rynku...
Market Maker, jak sama nazwa wskazuje to on kreuje dla klientów rynek a zatem i cenę...

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Dzięki za wskazówkę. Nie sądziłem, że takie zapisy mogą się pojawić między wierszami. Co do zwiększania spredów nocnych to jasna sprawa.
"Choise, the problem is choise"

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Arturro pisze:
forexsowicz91 pisze:BOŚfx to broker MM, a MM może wszystko...
Czy przypadkiem MMy nie mają sztywnych widełek?
A widzisz. To ciekawe pytanie ;).

MM zazwyczaj ustala jedno z dwóch:
1) sztywną wartość spreadu,
2) sztywną wartość przedziału spreadu.

Oczywiście musi pojawić się ALEEEEE...
Dodaje wpis w regulaminie, iż podane wartości obowiązują tylko podczas normalnych warunków rynkowych, gdzie oczywiście nie są one precyzowane. Zatem każde warunki rynkowe mogą być zarówno normalne, jak i nienormalne. Aby nie popadać w paranoję, od brokera usłyszymy, że te nienormalne warunki to okresy niskiej płynności (tylko co za różnica skoro to MM? :) ) więc godziny wieczorne, okresy świąteczne oraz okolice publikacji danych makro. W tym czasie, mimo, że MM oferuje nam sztywne wartości spreadów, może je rozszerzyć.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

Na pocieszenie dodam, iż parę dni po opisanej sytuacji Alior (ECN) zastosował spready przekraczające 70-krotność "normalnych". Dla EUR/PLN było to ponad 700 (zazwyczaj ok. 10). Te 25-krotne zwiększenie to... maaaałooo... Jeszcze dla rubla? Alior rubla nie ma - na szczęście, bo by jeszcze kogoś podkusiło ;-)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

a może na tym eurpln było 700 punktów spreadu a nie pipsów? Niedawno jeden taki też żołądkował się że brok rozszerzył mu spread do 200 pips a okazało się że bylo to tylko 20, czyli coś normalnego...

ODPOWIEDZ