Kusus pisze:
Dziwnie ten kangur wygląda - EA też. Tak jakby mieli jechać z trendem i widać parcie ale byli niepewni i zjechali do bazy na EA. Tak wygląda duża niepewność i ewidentne czekanie na coś, to tak jakby ktoś chciał podjąć decyzję wcześniej ale nie mógł ze względu na okoliczności. Wydaje mi się jednak że tutaj w tym przypadku wygra trend bo jest niesamowicie silny.. i w końcu na Kangurze spadniemy.
Traktowałbym to jako lekkie korekty. Po prostu typowe okazje do szukania pozycji pod shorta.
Podobnie było w zeszłym tygodniu, kiedy kangur przebijał górną linię kanału trendu spadkowego. Tydzień ostatecznie skończył niżej niż zaczął.
Zresztą, shorta na kangurze to już trzeba było ze dwa tygodnie temu zasadzić (okolice 0,852). Natomiast odradzałem łapania noży i szukania elek, i tak na dziś dojechaliśmy do 0,819.
Ja nie widzę ani technicznych, ani fundametalnych powodów do wzrostów. Oczywiście pewnie opór 0,815 nie będzie łatwo złamać, a co dopiero 0,80, ale to wymaga czasu. Inna sprawa, że FED może zamieszać i to może być bodźcem do odreagowania, ale raczej przejściowego. Tym bardziej, że RBA chce osłabić walutę (a jak wiadomo łatwiej bankowi osłabić, niż wzmocnić).
PS
Ja jednak decyduję się pozamykać wszystkie pozycje. Lepiej brać co jest niż ryzykować. Trochę jak w sytuacji: "wolisz milion od ręki czy 10% na 100 milionów"
Dane co do inflacji blisko konsensu, niedaleko do celów FEDu; teoretycznie winno to budzić jastrzębie głosy, ale...