Od 3000$ DEMO - Początki na Forex

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Od 3000$ DEMO - Początki na Forex

Nieprzeczytany post autor: Sterling »

rabit pisze:Witam. Mozna wiedziec na jakiej podstawie otwierales te pozycje?
Podro.
Na podstawie wykresu H1 i danych makro. Oczekiwałem drobnego odbicia (stąd początkowo pozycje long, dzięki którym prawie podwoiłem stan konta), a następnie dalszych spadków. Niestety z tym shortem to mnie poniosło, bo widocznie ropce należało się akurat większe odbicie.
Pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Sterling pisze:
rabit pisze:Witam. Mozna wiedziec na jakiej podstawie otwierales te pozycje?
Podro.
Na podstawie wykresu H1 i danych makro. Oczekiwałem drobnego odbicia (stąd początkowo pozycje long, dzięki którym prawie podwoiłem stan konta), a następnie dalszych spadków. Niestety z tym shortem to mnie poniosło, bo widocznie ropce należało się akurat większe odbicie.
Pozdro
Czyli "zgadywanka" (to tylko moje zdanie). A co mowily wykresy z wyzszych/nizszych TFow?
Zrzuty z ekranu byly na M5. Swoja droga analizujemy od najwyzszego TF do najnizszego na ktorym otwieramy pozycje, nie musi to byc M1 czy M5, wazne by wiedziec co sugeruja wyzsze TFy. :)
Powodzenia.
Pozdrawiam.
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Sterling pisze:Niestety, świeca wyrzuciła moje shorty na 71.291 Nie spodziewałem się tego, sądziłem że depo wytrzyma. Kiedy pozycje zostają automatycznie zamykane?
Irytujące, zważywszy na to, że dosłownie po zamknięciu moich, kurs spadł tak jak sądziłęm.
Zgubił mnie dzisiaj brak SL i piramidowanie strat.
Czekam na rady/wskazówki.
Pozdro

Zmniejsz poziom ryzyka. 2 do 2,5% na transakcję uratuje twoje depo.
Zarabiaj na skuteczności, a nie na wielkości wejść. 5 pomyłek i nie masz 50-60% depo. trochę dużo.

Dodatkowo zauważ, że twoja średnia strata jest 2x większa od średniej wygranej - krótko mówiąc twój system daje ciała.

Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam ponownie
Jestem w trakcie szlifowania mojego systemu. Powróciłem to mojej pierwotnej metody, polegającej na grze codziennie po ok 3 - 5 godzin przy stałym obserwowaniu rynku. Zacząłem bieglej posługiwać się wskaźnikami MACD (z którym pracuje mi się świetnie), a także RSI (to raczej tylko dodatek, jednakże pomocny).

Minimalizuję ryzyko poprzez wchodzenie w rynek nie na podstawie "Jest już niiiisko, niżej nie pójdzie", ale tylko i wyłącznie danych z wykresu i wskaźników (jako potwierdzenia).

Nie uśredniam/piramiduję strat, co było przyczyną kilku moich potknięć przy pierwszych podejściach. Maksymalnie 1 wejście uśredniające stratę.

Obecnie mój główny problem to SL - Mam trudności z wyznaczeniem odpowiedniego dla niego punktu. Przy dotychczasowych próbach zwykle kończy się to na zaliczeniu SL, po czym rynek szybko zawraca. Wasze rady co do SL byłyby więc bardzo przydatne.

Gram na kwocie, którą mam zamiar wpłacić na koncie real - 300$ Traktuję demo jak prawdziwy rachunek (a przynajmniej tak mi się wydaje :P )

Pojedyncze wejście 1L (przy 10 pips = 1 $).
Maksymalnie 2 L przy 300$, dalej kolejno 600$ - maks 4 otwarte loty, 1200$ - 8 lotów itd.

Jeśli ktoś ma ochotę przeanalizować moje obecne wyniki - mogę podać mój nowy myfxbook.

Planuję przerzucić się wkrótce na konto real - powstanie wtedy najpewniej nowy dziennik.

Wszelkie rady, sugestie, analizy moich błędów i sukcesów są BARDZO mile widziane i byłbym za nie niezmiernie wdzięczny ;)

Pozdrawiam i zapraszam do udzielania się w temacie! ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Hej.
Jeśli 10 pipsów to 1$, czyli grasz mini lotami. Wielkość pozycji powinieneś moim zdaniem uzależnić od SL. Ja SL stawiam zawsze nad lub pod ostatnim swingiem na interwale, według którego zawieram transakcję. Warto go oczywiście później przesuwać w stronę zysku.Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziękuję za sugestie meylo :564: Muszę wypracować u siebie to stawianie SL, bo na dzień dzisiejszy to chyba mój główny problem.

Jak wspominałem, nowe konto demo, na którym gram od 9 grudnia (wtorek) z wykorzystaniem nowego systemu i zasad, które nadal udoskonalam. Jestem ciekaw Waszych opinii/sugestii/analiz, tak więc zapraszam:

http://www.myfxbook.com/members/RSterli ... 35/1098297
Obrazek

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

meylo pisze:Hej.
Jeśli 10 pipsów to 1$, czyli grasz mini lotami. Wielkość pozycji powinieneś moim zdaniem uzależnić od SL. Ja SL stawiam zawsze nad lub pod ostatnim swingiem na interwale, według którego zawieram transakcję. Warto go oczywiście później przesuwać w stronę zysku.Powodzenia :)
Stosuję podobną metodę tyle że u mnie świeca na moim interwale musi się zamknąć powyżej swinga, więc u mnie SL to bardziej max. ilość kapitału jaką mogę stracić a nie zlecenie
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Ostatnie wejście long w BCO/USD zżarło póki co dzisiejszy zysk.
Popełniłem błąd nie idąc z trendem spadkowym. Generalnie staram się iść zgodnie z obecnym trendem, jedynie przy dość "pewnych" miejscach korekt wybieram przeciwny kierunek. Jedna z kwestii, nad którymi muszę popracować.
Nie mniej jednak, myślę że podbijemy do 63.5 - 64, jednak aktualnie mój long wygląda paskudnie.
Szkoda, zysk musi poczekać do jutra.
Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziś moja porażka.
Wczorajsze wejście LONG na BCO/USD okazało się zupełnie nieudane i z 663$ (120% zysku) zamknęło mnie na 200$.
Wiem doskonale, czym jest to spowodowane - złamaniem zasad swojego systemu.
Wczorajszy long miał być ostatnią transakcją dnia, jednak rynek poszedł "w nie tą stronę co trzeba" i zaczęły pojawiać się straty. Zamiast szybko je uciąć, zdecydowałem się przekisić przez noc do dzisiaj.
Było to ewidentne złamanie zasad mojego systemu, który oparty jest na wielokrotnym otwieraniu i zamykaniu pozycji na podstawie wykresu M1 i M5, wskaźników MACD i RSI W TYM SAMYM DNIU. Oznacza to, iż bez względu na wynik wszystkie transakcje zamykam do godziny ok. 20. Bardzo minimalizuje to już i tak wysokie ryzyko.
Porażka boli, zwłaszcza iż była tak głupia.
Wiem jednak, iż mój system działa (czego wynikiem są regularne zyskowne transakcje i podwojenie stanu konta w dwa dni) ale tylko JEŚLI GO NIE ŁAMIĘ ;)
Pozdrawiam serdecznie
Obrazek

Awatar użytkownika
Sterling
Stały bywalec
Stały bywalec

Przerzuciłem się dzisiaj z demo Oandy na demo ICM, na którym to zamierzam też założyć wkrótce konto real.
Póki co dalsze doskonalenie systemu, własnych umiejętności i poznawanie nowych rynków - dzisiaj wybór padł na złoto i chyba będzie to jedna z moich najczęściej granych pozycji.
Na ropie BRENT sytuacja robi się w tym momencie niejasna, więc warto znać kilka rynków, zamiast dusić stale jeden i ten sam.
Mam problemy z dodaniem konta do MyFxBook, zwyczajnie nie działa mi przy demo ICM.
Postaram się jutro wrzucić nowego myfxbooka ;)
Pozdrawiam
Obrazek

ODPOWIEDZ