dane makro, korelacje, co z czym

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
thias
Stały bywalec
Stały bywalec

dane makro, korelacje, co z czym

Nieprzeczytany post autor: thias »

Witam,
to moje kolejne podejście do forex... było już konto demo, był fart, był real, była i porażka. Teraz czas na nauke :)

Dużo czytam jak technicznie czytać wykres ale po dzisiejszym dniu zdałem sobie sprawę, że czas na "rozglądanie się" co też dzieje się w świecie.

Mam małe pojęcie o gospodarce - nie ukrywam. Moje pytanie brzmi - jeśli gracie na jakiejs parze walutowej, złocie czym się kierujecie czytając dane makro? Kto jest ważny kto mniej? Jakie wskaźniki sprawiają, że wszystkie moje kreseczki, opory wsparcia i trendy idą głęboko ... ?
Jeśli chcesz – znajdziesz sposób.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: dane makro, korelacje, co z czym

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W moim przypadku zwracam uwagę na dane makro tylko po to, aby wiedzieć kiedy mogę spodziewać się bardziej dynamicznych zmian kursów.

Na FX dominują inwestorzy krótkoterminowi, a przy takim podejściu analiza sytuacji gospodarczej, a jeszcze bardziej kierowanie się jej przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, mija się z celem. Oczywiście, dla samego siebie warto to robić mimo wszystko, żeby wiedzieć co w świecie się dzieje ale jeśli gram day-tradingowo to niewiele da mi informacja o polityce stóp procentowych w strefie Euro ;).

Jeśli zaczynasz grać długoterminowo i trzymasz pozycję po 3 miesiące lub dłużej to zaczyna mieć to już jakiś sens.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

raposo pisze:W moim przypadku zwracam uwagę na dane makro tylko po to, aby wiedzieć kiedy mogę spodziewać się bardziej dynamicznych zmian kursów.
Często jest to najlepsze rozwiązanie. Stworzenie systemu na podstawie analizy fundamentalnej wydaje się być znacznie trudniejsze niż na podstawie analizy technicznej. Wielką zaletą takiego podejścia jest fakt, że mało osób gra przede wszystkim w oparciu o fundamenty, czyli potencjalny strategia ma dużą szansę być unikalna i niepowtarzalna. Zasadniczo jednak, jak ktoś nie wykazuje większego zacięcia do zgłębiania ekonomii, nie jest to dobra droga.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Niviti
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Niviti »

Jeśli chodzi o Waluty to zawsze największe ruchy powodują zmiany stóp procentowych przez Banki Centralne poszczególnych krajów, więc może to być jakiś punkt odniesienia w budowaniu strategii pod fundamenty.

ODPOWIEDZ