Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Re: Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Nieprzeczytany post autor: arrain »

jackub pisze: Poczytaj tez tutaj, http://thepatternsite.com/BullEngulfing.html
Dzieki za linka. Juz sie z ta strona "polubilem" i bede ja bardziej zglebial pozniej.
Widze swiatelko w tunelu dla swojego handlu i tego by stac sie skutecznym traderem.
Dzieki wszystkim za rady. Wszystkie one sa dla mnie malym szturchancem w przod by dalej sie uczyc i rozwijac.
Obrazek
Twoje myśli kreują twoją rzeczywistość.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Wciaz czytam watek Lukx'a i jestem pod wrazeniem. Dopiero przebrnalem przez 1/3 ale juz widze swiatelko w tunelu. Na razie teoretycznie mi sie to wszystko uklada w glowie.
Wyznaczam momo na H4 i wejscia bede robil w kierunku momo gdy cena wroci do mz. Wejscia beda z m5 za pomoca metody ratzone. Zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.

Na razie tylko od czasu do czasu zagladam na demo a bardziej skupiam sie na czytaniu wiec poki co malo moich wpisow bedzie z wykresami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

czytaj i wracaj z gotowym systemem ;)
Myśleć i działać jak Goldman !

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Po dwoch tygodniach intensywnego czytania watku Lukx'a i innych pobocznych watkow ktore miedzy czasie wyskakiwaly, wydaje mi sie, powtarzam, wydaje mi sie ze wiem o co chodzi w handlu walutami:) Zobaczymy w praniu. Od poniedzialku wskakuje na demo by potrenowac.
Kolejne zmiany jakie we mnie nastapily to handel na jednej parze. Wybralem euraud. Jakos najbardziej do mnie przemawia i bede chcail doprowadzic do perfekcji swoje wejscia i wyjscia.
W sumie system jest bardzo prosty w zalozeniach.
1. czekam na swiece momentum.
2. Patrze czy przebila jakis szczyt ostatnio czy nie.
3. Jesli przebila to go zaznaczam jako ze bardzo prawdopodobne bedzie to ze cena zrobi pullback a tam na nia bede czekac.
4. Wejscia zgodnie z kierunkiem momo z m15 za pomoca rat entry.
5. SL pod dolkiem/ nad szczytem z ktorego jest odbicie ale nie wiecej niz 20 pipsow.
5. TP najblizszy dolek szczyt z m15/H1/H4 lub koniec swiecy momo jak sie uda ale tp nie jest sztywny. Wyjscia raczej z reki.

To tak w skrocie moj system bedzie wygladac. Dodatkowo na wykresie bedzie naniesione Custom Candle by blubb.
a wyglada to mniej wiecej tak.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

pomysl nad zastosowanie lini trendu w konfluencji ze strefami sd.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Michał-fx pisze:pomysl nad zastosowanie lini trendu w konfluencji ze strefami sd.
Wwwwwooooowwww. Hold your horses man :509:
Ja dopiero zaprzyjazniam sie z czystym wykresem (zaczynam chodzic) :liar:
A tak na powaznie to pewnie to dolacze z biegiem czasu bo teraz jak analizuje wykres na spokojnie to to jakos do mnie przemawia i zaczynam ten jezyk rozumiec. Ale wszystko po troszeczku. Jedna para da mi tez bezpieczenstwo by nie przehandlowac sie za bardzo. Wiecej czasu na lepszej jakosci analize sytuacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

No to zaczynamy przygode z ZL. Pierwszy trade i 30 pip do przodu.
Uzasadnienie:
Cena odbila sie od wsparcia ktore zostaly utworzone z trzech dolkow z 16.09 31.10 i 13.11
Nastepnie kolo godz 4 utworzylo sie momo z cc i byl pullback do wsparcia zaznaczonego krotka zolta linia. Wejscie za pomoca rat reversal z targetem na najblizszych szczytach. TP ok 30 a SL pod dolkiem ok 14.
Teraz zlozylbym przeciwne zlecenie na odbicie od tego oporu ale powstrzymuje mnie ta najswiezsza momo CC.
Wydaje mi sie bardziej prawdopodobny pulback na tym momo do poprzedniego dolka 4 CC wstecz i proba przebicia tego oporu. Zobaczymy.

Obrazek

Update:
Cena przebila opor o ktorym pisalem wczesniej i tworzy sie momo. Czekam wiec na pullback i wejde w dluga pozycje zgodnie z momo.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

A teraz przygotowany jestem do wejscia w shorta. Sell stop a'la rat reversal :lol:
Uzasadnienie:
Cena dotarla do oporu wyznaczonego przez gorki z 13,14,17 listopada a nastepnie sluzyla jako wsparcie 18go. Poza tym jest to 50% momo z m15
Celem jest przbity opor o 0945 i jego potencjalny test czy stanie sie wsparciem. sa to tez okolice zline momo cc.

Obrazek

Update

Sell stop skasowany. Cena przebila opor i zaczyna tworzyc nowe momo. na razie czekam.
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Kurcze korci mnie by skladac zlecenia na innych parach. Ale musze to jakos przezwyciezyc. Zadaniem jest nauczyc sie konkretnie jednego systemu na jednej parze. Doprowadzic wejscia do perfekcji. Ale jak sobie tak popatrze na swoj wykres gdzie juz zrobilem tyle obserwacji i notatek to rozumiem o co chodzi w powiedzeniu "wez jedna pare na tapete i ja szlifuj" To daje o wiele wieksze poczucie "bliskosci" z wykresem niz skakanie z jednej pary na druga. Cos mi sie zdaje ze zaczynam wyrastac powoli z wieku foreksowego nastolatka co nie slucha rad innych i dostaje od zycia po glowie. Mysle ze jak pocwicze porzadnie na demo to do konca grudnia bede juz na tyle zaznajomiony z tym sposobem handlu ze bede mogl wejsc na real.
Jak na razie cwicze silna wole by skupic sie na tym by pozostac przy jednej parze i czekac na sygnal czyli momo i pullback.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

zamknij ze 2-3 dema na plusie i wtedy z malym depo na real. Dokumentuj kazda tranzakcje pozniej sobie przeanalizuj, duzo Ci to pomoze.

ODPOWIEDZ