Broker z niską dźwignią, ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: Broker z niską dźwignią, ECN

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Może bardziej Ci chodzi o brokera ECN oferującego mikroloty? Bo w gruncie rzeczy to od wielkości pozycji zależy ryzyko.
Na polskim rynku chyba nikt nie oferuje otwierania pozycji niższych niż minilot. Chyba że brokerzy MM

dwnl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dwnl »

Mat2314 pisze:
Robczan pisze:Najpierw zrozum co to jest maksymalna dostępna dźwignia...
A co mam niby tu zrozumieć? Filozofii nie ma żadnej. Zwykly mnoznik.
To, że liczy się dźwignia efektywna a nie "tytularna". Zmniejszając wielkość pozycji zmniejszasz efektywną dźwignię (w stosunku do całego kapitału). Nie bez powodu mówi się, że zmiana wielkości pozycji (a przez to i efektywnego poziomu lewarowania) jest jednym z najważniejszych instrumentów tradera.

Znajdź najlepszego brokera ECN dla Ciebie a efektywną dźwignią zarządzaj sam. Trudno powiedzieć kto jest najlepszy bo czasem (na niektórych parach) niższe prowizje brokera są całkowicie znoszone przez dużo gorsze spready na parze która Cię interesuje (to zależy od dostawców płynności).

Awatar użytkownika
Mat2314
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mat2314 »

por. Borewicz pisze:Może bardziej Ci chodzi o brokera ECN oferującego mikroloty? Bo w gruncie rzeczy to od wielkości pozycji zależy ryzyko.
Na polskim rynku chyba nikt nie oferuje otwierania pozycji niższych niż minilot. Chyba że brokerzy MM
Na jedno wychodzi prawdę mówiąc, nie znam oferty wszystkich broków, kwestia proporcji mdz ilością lotów, a dźwignią. ;)

Może inaczej, mnie po prostu 1:100 przerosło. Na demie "zarabiałem" (i zarabiam) kupę wirtualnej gotówki, mimo to, że wręcz lubię czasem puścić próbne zlecenia (generujące straty i to duże), więc nie w strategii problem, a zarządzaniu ryzykiem. Przy okazji okazało się, że całe moje doświadczenie zw. z obrotem waluty w kantorach internetowych się rypło, psychicznie nie potrafię pozycji przytrzymać, więc nie ma sensu tego ciągnąć, mimo że wyszedłem obronną ręką.

Trochę liczb.
Grając po 0,1 lota przy dźwigni 1:100, zlecenie na 10000 euro jednostek waluty wymaga depo ok 422 zł. 1 pips to 3,3 zł, więc ruch o 1 eurocenta to ok 330 zł. Trochę sporo, bo nie pozwala mi przeciągnąć błędnej pozycji.

Wolałbym uzyskać sytuację typu: 0,01 lota przy dźwigni 1:10, zlecenie na 1000 euro, depo 422 zł, kiedy 1 pips to 33 gr, czyli eurocent już 33 zł. Niewielki zarobek. Strata też. Ale to już pozwoli na spokojniejsze ruchy na rynku. Potem stopniowo zwiększać zaangażowanie.

W Aliorze (przyznam, ze poza prowizjami od zlecenia i tylko jedną dźwignią, nie mam zastrzeżeń) nie można zejść poniżej 0,1 lota, wiec albo zmiana broka albo zmiana instrumentów na "tańsze" w jego ofercie. A że o indeksach czy surowcach mam zerowe pojęcie, to...

-- 07 lis 2014, 22:18 --
dwnl pisze: To, że liczy się dźwignia efektywna a nie "tytularna". Zmniejszając wielkość pozycji zmniejszasz efektywną dźwignię (w stosunku do całego kapitału). Nie bez powodu mówi się, że zmiana wielkości pozycji (a przez to i efektywnego poziomu lewarowania) jest jednym z najważniejszych instrumentów tradera.
Cyferki, akurat napisałem w tym czasie posta o tym samym. ;)
dwnl pisze: Znajdź najlepszego brokera ECN dla Ciebie a efektywną dźwignią zarządzaj sam. Trudno powiedzieć kto jest najlepszy bo czasem (na niektórych parach) niższe prowizje brokera są całkowicie znoszone przez dużo gorsze spready na parze która Cię interesuje (to zależy od dostawców płynności).
Dlatego się pytam o ew. broka, a nuż ktoś coś podsunie sensownego, bo oferta ogromna, jest co rozczytywać, nie patrzę tylko na prowizje/spready, a segregacja broków pochłania czas. I chcę też ew. pomanipulować kwestią proporcji lota/dźwigni, bo z tego co widzę, niektórzy po prostu niweluja pewne korzyści sporymi wadami co do realnych kosztów w mojej ocenie. Ot, przyjmuję do wiadomości, że nie każdy brok chce drobnice.

dwnl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dwnl »

Jak wspomniał por. Borewicz w przypadku brokerów ECN nie licz na mikroloty. Poniżej minilotów nie zejdziesz.

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Mat2314 pisze:
W Aliorze (przyznam, ze poza prowizjami od zlecenia i tylko jedną dźwignią, nie mam zastrzeżeń) nie można zejść poniżej 0,1 lota, wiec albo zmiana broka albo zmiana instrumentów na "tańsze" w jego ofercie. A że o indeksach czy surowcach mam zerowe pojęcie, to...
alior nie ma wiekszej dzwigni niż 1:100 ale zmniejszyć się da na pewno bo pytalem na infolinii.
mikro na ecnie nikt nie daje..

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Vilde »

Nie wiem po co ta cała dyskusja. Mat2314, Ty nie potrzebujesz brokera z niższą dźwignią tylko brokera z mikrolotami.
Jakby Ci na aliorze zmniejszyli dźwignię do 1:10 to 1 pips dla 0,1 lota i tak będzie warty tyle samo co przy lewarze 1:500, różnił się będzie tylko wymagany depozyt zabezpieczający.

quad-core
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: quad-core »

Vilde pisze: Jakby Ci na aliorze zmniejszyli dźwignię do 1:10 to 1 pips dla 0,1 lota i tak będzie warty tyle samo co przy lewarze 1:500, różnił się będzie tylko wymagany depozyt zabezpieczający.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mowa jest milczeniem a srebro złotem :)

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Vilde pisze:Nie wiem po co ta cała dyskusja. Mat2314, Ty nie potrzebujesz brokera z niższą dźwignią tylko brokera z mikrolotami.
Jakby Ci na aliorze zmniejszyli dźwignię do 1:10 to 1 pips dla 0,1 lota i tak będzie warty tyle samo co przy lewarze 1:500, różnił się będzie tylko wymagany depozyt zabezpieczający.
Myślę, że autorowi chodzi raczej o to, że sam NIE POTRAFI trzymać się reguła mm i dlatego chce to zrobić trochę inaczej ograniczając dźwignię. Chodzi pewnie o to, że mając dźwignię 1:100 otworzy zlecenie 0,1 lota a potem WBREW swojemu mm otworzy np drugie 0,2 lota, niska dźwignie ma mu to po prostu uniemożliwić :)

Na dobrą sprawę każdy broker ma możliwość ustawić Ci mniejszą dźwignię niż oferuje bazowo, to kwestia zmiany jednej cyfry w back office. Kwestia czy zgodzi się na taką prośbę. :)

ODPOWIEDZ