Wydaje mi się, że zbliża się moment, gdy parkiet rosyjski staje się bardzo atrakcyjny - indeks RTS jest obecnie połowę niżej niż w 2011 r., ceny ropy się zatrzymały, a konflikt rosyjsko-ukraiński zaczyna powoli wygasać. Pozycja na RTS jest oczywiście też syntetyczną pozycją na USDRUB, ale zdaje się, że z możliwością braku punktów swapowych. Orientuje się ktoś, czy jest w Polsce broker, który dostarcza ten indeks bez swapów i z przyzwoitym spreadem?
Wiem, że ma go XTB, ale oni dla mnie odpadają.
Gdzie grać na Rosję
Re: Gdzie grać na Rosję
Jesli chodzi Ci o usdrub to w bosiu są fajne warunki, ale ja póki co nie tykam tej waluty. Ogolnie przy jednym locie na sell masz 45zł dziennie ze swapów ale złap teraz panie górkę
troche jak akcja z Tulipanami sprzed dawien dawna.

Co ma Tulipomania do indeksu RTS?! Jaki związek? Gdzie Ty tu widzisz podobieństwo?
heh, jasnym jest ,ze w tych czasach takie ruchy są praktycznie nie mozliwe ale takiej rakiety jaką obecnie mamy na usdrub ze swiecą szukac. Cos Ty taki czepialski? Nie wyspales sie?Nemsik pisze:Co ma Tulipomania do indeksu RTS?! Jaki związek? Gdzie Ty tu widzisz podobieństwo?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Może faktycznie niepotrzebnie się doczepiłem, przepraszam. Po prostu uważam, że przyczyny powstania Tulipomanii są zupełnie odmienne od obecnej sytuacji na rublu, pomimo jak sprawnie mi zobrazowałeś podobnego wyglądu wykresuEFFECTIVE pisze:heh, jasnym jest ,ze w tych czasach takie ruchy są praktycznie nie mozliwe ale takiej rakiety jaką obecnie mamy na usdrub ze swiecą szukac. Cos Ty taki czepialski? Nie wyspales sie?

No niestety brokerzy potworne prowizje zgarniają na swapach takich par walutowych, stąd moje zainteresowanie indeksem - przy pozycji długoterminowej zapłacę dużo mniej, a pozycja odpowiada mi nawet bardziej, bo spodziewam się zarówno umocnienia rosyjskiej giełdy, jak i rubla (oczywiście nie jest to prognoza na najbliższy tydzień, po prostu chciałbym mieć już założony rachunek i wszystko gotowe, gdy przyjdzie najlepszy moment, moim zdaniem będzie to krótko po ewentualnej kolejnej rundzie sankcji).
USD/RUB przy takiej zmienności bym u market makera nawet kijem nie tykał. Zwyczajnie nie da się zarządzać ryzykiem na takiej pozycji.
USD/RUB przy takiej zmienności bym u market makera nawet kijem nie tykał. Zwyczajnie nie da się zarządzać ryzykiem na takiej pozycji.