Gdzie grać na Rosję

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Noob
Pasjonat
Pasjonat

Gdzie grać na Rosję

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Wydaje mi się, że zbliża się moment, gdy parkiet rosyjski staje się bardzo atrakcyjny - indeks RTS jest obecnie połowę niżej niż w 2011 r., ceny ropy się zatrzymały, a konflikt rosyjsko-ukraiński zaczyna powoli wygasać. Pozycja na RTS jest oczywiście też syntetyczną pozycją na USDRUB, ale zdaje się, że z możliwością braku punktów swapowych. Orientuje się ktoś, czy jest w Polsce broker, który dostarcza ten indeks bez swapów i z przyzwoitym spreadem?

Wiem, że ma go XTB, ale oni dla mnie odpadają.

EFFECTIVE

Re: Gdzie grać na Rosję

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

Jesli chodzi Ci o usdrub to w bosiu są fajne warunki, ale ja póki co nie tykam tej waluty. Ogolnie przy jednym locie na sell masz 45zł dziennie ze swapów ale złap teraz panie górkę ;) troche jak akcja z Tulipanami sprzed dawien dawna.

Nemsik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nemsik »

Co ma Tulipomania do indeksu RTS?! Jaki związek? Gdzie Ty tu widzisz podobieństwo?

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

Nemsik pisze:Co ma Tulipomania do indeksu RTS?! Jaki związek? Gdzie Ty tu widzisz podobieństwo?
heh, jasnym jest ,ze w tych czasach takie ruchy są praktycznie nie mozliwe ale takiej rakiety jaką obecnie mamy na usdrub ze swiecą szukac. Cos Ty taki czepialski? Nie wyspales sie? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nemsik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nemsik »

EFFECTIVE pisze:heh, jasnym jest ,ze w tych czasach takie ruchy są praktycznie nie mozliwe ale takiej rakiety jaką obecnie mamy na usdrub ze swiecą szukac. Cos Ty taki czepialski? Nie wyspales sie? :)
Może faktycznie niepotrzebnie się doczepiłem, przepraszam. Po prostu uważam, że przyczyny powstania Tulipomanii są zupełnie odmienne od obecnej sytuacji na rublu, pomimo jak sprawnie mi zobrazowałeś podobnego wyglądu wykresu :D Peace :wink:

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

No niestety brokerzy potworne prowizje zgarniają na swapach takich par walutowych, stąd moje zainteresowanie indeksem - przy pozycji długoterminowej zapłacę dużo mniej, a pozycja odpowiada mi nawet bardziej, bo spodziewam się zarówno umocnienia rosyjskiej giełdy, jak i rubla (oczywiście nie jest to prognoza na najbliższy tydzień, po prostu chciałbym mieć już założony rachunek i wszystko gotowe, gdy przyjdzie najlepszy moment, moim zdaniem będzie to krótko po ewentualnej kolejnej rundzie sankcji).

USD/RUB przy takiej zmienności bym u market makera nawet kijem nie tykał. Zwyczajnie nie da się zarządzać ryzykiem na takiej pozycji.

ODPOWIEDZ