DayTrading: Poniedziałek 03.11.2014
Re: DayTrading: Poniedziałek 03.11.2014
Na oil mega S teraz...łąpcie puki leci 

Uj marsz na kolejny znaczący opór, tj 114,650? Dobrze myślę, czy jednak 114 raczej zakończy ruch?
dobrze
2007 grudzień szczyt

Mat2314 pisze:Uj marsz na kolejny znaczący opór, tj 114,650? Dobrze myślę, czy jednak 114 raczej zakończy ruch?
-
- Gaduła
Dadas ile lat już zajmujesz sie tradingiem?[/quote]
Pewnie krócej niż ty.
Jakie to ma znaczenie, ile lat kto traduje?
Zdrowe zasady są zawsze zdrowymi zasadami, niezależnie ile lat kto traduje,
lub ile godzin w tym czasie poświęcił, i ile rzeczy w tym czasie zrobił, ile kodów napisał
i poznał dogłębnie dlaczego wskaźniki działają, albo dlaczego nie działają, dlaczego SL trzeba mieć,
dlaczego jedni nie stosują SL i tracą, a inni stosują SL i też tracą, bo im ciągle SL wycina, itd., itp.
Jedyną odpowiedzią na wszystkie te pytania jest: RYNEK
Rynek decyduje gdzie SL musi być.
IOW, istnieją tylko pewne określone momenty ceny, kiedy można wejść z ciasnym SL.
Wszystkie inne momenty to gwarantowana wycinka.
Oczywiście, SL może wynosić i 50 Pipsów w DT, ale pod warunkiem, że jest to 1%-3% naszego salda rachunku.
No i oczywiście Zysk>Inwestycja
Reasumując, wszystko się sprowadza do znalezienia tzw. "Złotego Środka".
Czyli takich proporcji, które będą harmonijnie generować zyski.[/quote]
Jakie to ma znaczenie- ogromnie. Zapytałem ponieważ dziwił mnie sposób wyrażania twojego zdania, niby masz szeroką wiedzę na ten temat (powielasz schematy), rynek ma rację, zysk>inwestycja itp. te codziennie powielane bajki na rożnych stronach dotyczących fx, a z drugiej strony masło maślane godne początkującego amatora, dlatego chciałem to łatwo określić czy twoje posty bliższe amatorom czy piszesz jak foreksowy zawodowiec, a ja nie czegoś nie doczytałem...
Pewnie krócej niż ty.
Zdrowe zasady są zawsze zdrowymi zasadami, niezależnie ile lat kto traduje,
lub ile godzin w tym czasie poświęcił, i ile rzeczy w tym czasie zrobił, ile kodów napisał
i poznał dogłębnie dlaczego wskaźniki działają, albo dlaczego nie działają, dlaczego SL trzeba mieć,
dlaczego jedni nie stosują SL i tracą, a inni stosują SL i też tracą, bo im ciągle SL wycina, itd., itp.
Jedyną odpowiedzią na wszystkie te pytania jest: RYNEK
Rynek decyduje gdzie SL musi być.
IOW, istnieją tylko pewne określone momenty ceny, kiedy można wejść z ciasnym SL.
Wszystkie inne momenty to gwarantowana wycinka.
Oczywiście, SL może wynosić i 50 Pipsów w DT, ale pod warunkiem, że jest to 1%-3% naszego salda rachunku.
No i oczywiście Zysk>Inwestycja

Reasumując, wszystko się sprowadza do znalezienia tzw. "Złotego Środka".
Czyli takich proporcji, które będą harmonijnie generować zyski.[/quote]
Jakie to ma znaczenie- ogromnie. Zapytałem ponieważ dziwił mnie sposób wyrażania twojego zdania, niby masz szeroką wiedzę na ten temat (powielasz schematy), rynek ma rację, zysk>inwestycja itp. te codziennie powielane bajki na rożnych stronach dotyczących fx, a z drugiej strony masło maślane godne początkującego amatora, dlatego chciałem to łatwo określić czy twoje posty bliższe amatorom czy piszesz jak foreksowy zawodowiec, a ja nie czegoś nie doczytałem...
Haha Dadas styl braga i zwinna kiwka ! miszcz. Nie chodzilo mi o to ze sie pomyliles tylko o tamtejszy stusunek twoj do mnie. tez chciales mnie pouczac i nauczac dlatego odstapilem od rozmowy bo jak zauwaz sa rozne kategorie i inne poziomy swiadomosci. wiesz ja w swoim warsztacie posiadam ea dla ktorych to 20 sekund do tylu to daleka przeszlosc jak dla ciebie te kilka miesiecy i w tym czasie 20 sekundowym juz mogly zajac 10 roznych pozycji czy z tego powodu twierdze ze ktos nie ma racji ?, to co dla innych podloga dla innych sufitem wiec swoim horyzontem widocznosci nie musisz innych pouczac.
jednak zapamietaj ten post bo sa techniki o ktorych nieslyszales i dopiero bys sie uswiadomil jak bys je zobaczyl, jak one wplynely by na dzisiejszego Ciebie ? pewno bardzoooooooo.
Bo wykres tak naprawde pokazuje Ci przeszlosc nie widzisz prawej strony niewidzisz ile tam stoi zlecen i jak grubych nic nie wiesz, tobie sie moze wydawac ze cos wiesz Dadas ale wszystko co wiesz to historia.
juz nie medrkuje a ty chociaz raz wez cos do siebie i nie koncz jako ostatni to pomaga xD
haaaaaaaaa teraz dobiera zalapalem ze sam staram sie Ciebie pouczac. SORRY rob co chcesz oczywiscie, jestes wolna dusza stworzona do samodzielnego myslenia i w tym twa sila.
jednak zapamietaj ten post bo sa techniki o ktorych nieslyszales i dopiero bys sie uswiadomil jak bys je zobaczyl, jak one wplynely by na dzisiejszego Ciebie ? pewno bardzoooooooo.
Bo wykres tak naprawde pokazuje Ci przeszlosc nie widzisz prawej strony niewidzisz ile tam stoi zlecen i jak grubych nic nie wiesz, tobie sie moze wydawac ze cos wiesz Dadas ale wszystko co wiesz to historia.
juz nie medrkuje a ty chociaz raz wez cos do siebie i nie koncz jako ostatni to pomaga xD
haaaaaaaaa teraz dobiera zalapalem ze sam staram sie Ciebie pouczac. SORRY rob co chcesz oczywiscie, jestes wolna dusza stworzona do samodzielnego myslenia i w tym twa sila.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2014, 15:25 przez hhhllllh, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pewnie krócej niż ty.Damiano1100 pisze:Dadas ile lat już zajmujesz sie tradingiem?
....
Jakie to ma znaczenie- ogromnie. Zapytałem ponieważ dziwił mnie sposób wyrażania twojego zdania, niby masz szeroką wiedzę na ten temat (powielasz schematy), rynek ma rację, zysk>inwestycja itp. te codziennie powielane bajki na rożnych stronach dotyczących fx, a z drugiej strony masło maślane godne początkującego amatora, dlatego chciałem to łatwo określić czy twoje posty bliższe amatorom czy piszesz jak foreksowy zawodowiec, a ja nie czegoś nie doczytałem...[/quote]
Jest takie zjawisko w psychologii....jeśli osiągniesz wyjątkowo wysoko poziom zaawansowania w jakiejś dziedzinie/ poziom wiedzy na jakiśtemat to w pewnym momencie przestajesz czuć misję "naprawiania świata" i pouczania innych. Ale nie tyle zaniechujesz tego całkowicie, tylko zaczynasz komunikować nowicjuszom wszystko poprawnym i profesjonalnym , acz trudnym językiem. Dzięki temu ty sie nie męczysz a newbiesy któzy chcą pogłębićwiedzę muszą sie trochę wysilić ( taki odsiew - twoja bogata wiedza zostanie użyta przez tych którym naprawdę zależy )
Myślę ,że Dadas ( i jeszcze może ze 3 osoby tutaj) jest tego rodzaju mentorem...a raczej na tym wysokim poziomie. Zapewne już sporo widział i przeszedł. Najbardziej podziwiam jego zupełny wyzuty z emocji stosunek do wykresu i pozycji

Dadas dogadal bys sie z cuganem.
Cugan jeszcze zyje jak sie on ma ?
Cugan siedzisz tu czasem, zapodal bys jaka proce dla Dadasa.
Cugan jeszcze zyje jak sie on ma ?
Cugan siedzisz tu czasem, zapodal bys jaka proce dla Dadasa.
Ładny ścisk jest na tym edku.
Wychodzi na to że dane z USA rozbujają impreze. W którą stornę nie pojdzie, jedno jest pewne, pójdzie mocno
.
Wychodzi na to że dane z USA rozbujają impreze. W którą stornę nie pojdzie, jedno jest pewne, pójdzie mocno

Dobra, nie o to chodzi, żebym miał ostatnie zdanie, ale przecież ja zawsze piszę,hhhllllh pisze:Haha Dadas styl braga i zwinna kiwka ! miszcz. Nie chodzilo mi o to ze sie pomyliles tylko o tamtejszy stusunek twoj do mnie. tez chciales mnie pouczac i nauczac dlatego odstapilem od rozmowy bo jak zauwaz sa rozne kategorie i inne poziomy swiadomosci. wiesz ja w swoim warsztacie posiadam ea dla ktorych to 20 sekund do tylu to daleka przeszlosc jak dla ciebie te kilka miesiecy i w tym czasie juz mogly zajac 10 roznych pozycji czy z tego powodu twierdze ze ktos nie ma racji ?, to co dla innych podloga dla innych sufitem wiec swoim horyzontem widocznosci nie musisz innych pouczac.
że znamy tylko to co widzimy, a przyszłości nigdy nie znamy, więc skąd twoje wnioski, że mi się coś wydaje?
Cała moja strategia polega na tym, że nie znam przyszłości i nie muszę jej znać, i że nic nie wiem.
To co piszę należy rozumieć w kontekscie DT i nie strategii hedge.
A o jakież to techniki ci chodzi, bo jestem bardzo ciekaw?
Wiesz, ja kiedyś sprzedawałem produkt warty nawet netto 250 000 EURO.
W wersji używanej, najdroższy jaki sprzedałem miał wartość netto 170 000 EURO.
Były też większe kontrakty, np. 5 sztuk, 10 sztuk, itp.
Czasem trzeba było spowodować, żeby klient kupił jakiś ewidentny złom, a decyzja musiała być jego nie moja.
Ale, ja jestem otwarty i pomimo wieku, chętnie uczę się nowych sztuczek.
Jak masz coś wartego uwagi, to dawaj, nie chomikuj dla siebie.