Wariant 1:
- SL: 15 pips
- TP: 20 pips
- max. ryzyko: 2%
- skuteczność: ~80%-90%
UWAGA: jeżeli trejd zamknie się z zyskiem w następnym ryzykujecie prawie cały zarobiony zysk (ryzyko wynosi powiedzmy 80% zysku z poprzedniej transakcji - pozwala to na szybsze budowanie kapitału, po czym bez względu na to czy ten trejd zamknie się z zyskiem czy też nie - wracacie do 2% ryzyka)
Wariant 2:
- SL: 15 pips
- TP: 40 pips
- max. ryzyko 2%
- skuteczność: ~60%-70%
UWAGA: jeżeli trejd zamknie się z zyskiem w następnym ryzykujecie prawie cały zarobiony zysk (ryzyko wynosi powiedzmy 80% zysku z poprzedniej transakcji - pozwala to na szybsze budowanie kapitału, po czym bez względu na to czy ten trejd zamknie się z zyskiem czy też nie - wracacie do 2% ryzyka)
Czy w Waszym tradingu najważniejsze jest jak najlepsze R:R, nie zważając przy tym na skuteczność, czy może dobre R:R nie odgrywa u Was aż tak istotnej roli i liczy się liczba zyskownych transakcji?

Pytam bo jakiś czas temu zauważyłem u siebie iż o wiele łatwiej i o wiele więcej zyskownych transakcji jestem w stanie zrobić przy mniejszym R:R, a różnica w odrabianiu potencjalnych strat jest praktycznie żadna... Wbrew temu co pisze się niemal wszędzie że R:R jest najważniejsze

Czekam na Wasze opinie

-- Dodano: pt 31-10-2014, 5:48 --
Zapomniałem dodać że w wariancie 1 otwieramy 2 pozycje naraz - w każdej ryzykując po 1% depo co daje nam ogółem 2% z SL na poziomie 30 pips, oraz TP równym 40 pips