Index co tak naprawdę wpływa na ich wartość

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Index co tak naprawdę wpływa na ich wartość

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

Cześć Everybody,

Mam takie pytanie, szukałem odpowiedzi na google ale niestety jej nie znalazłem. Być może słabo szukałem.

O co mi chodzi, hmmm generalnie co wpływa na wartość Indexu np. DAX, albo inaczej czy gracze grający na indexach u brokera mają jakikolwiek wpływ na wartość indexu ?

Mój tok myślenia (na chwilę obecną) jest następujący. Są spółki akcyjne na giełdzie, które wchodzą w skład jakiegoś tam indexu np. WIG20 czy DAX. Z mojej wiedzy, to właśnie wartość tych spółek decyduję o wartości Indexu. Jeśli akcjonariusze są chętni na kupowanie akcji danych spółek, to ich wartość rośnie i tym samym rośnie wartość indexu, zatem jaki wpływ ma zawieranie transakcji u brokera na indexach. Czy ma w ogóle jakiś wpływ ?
Przecież nie kupuję/sprzedaje akcji, tylko kupuje/sprzedaję kontrakt na index ?

Czy zakładając, że 3/4 społeczności grająca na indexach, postanowiłaby z nie określonych przyczyń (np. zmowa :D ) zagrać pozycję długo, mimo że wszystkie znaki na niebie wskazywałby, że wartość indexu ma spać (np słabe wyniki finansowe spółek itp itd.). Jak zachowałby się Index, gdyby 3/4 graczy grało mimo tych wyników, longa. Czy wartość indexu by wzrosła ?

Serdecznie dziękuję z góry za wszelkie wyjaśnienia oraz podesłanie linków z ciekawymi lekturami.

Pozrawiam
Let the pips flow 8)

green7
Maniak
Maniak

Re: Index co tak naprawdę wpływa na ich wartość

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Coś słabo szukałeś. Zobacz choćby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/WIG20

Jak widać wartość indexu liczona jest według aktualnych cen spółek wchodzących w jego skład. Więc transakcje na indexie nijak nie wpłyną na jego wartość.
Nawet jak uwzględnisz fakt, że zwykle nie grasz na indexie tylko na instrumentach opartych o kontrakty futures na tenże index.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, czyli w takim razie mam rozumieć, że grę na index'ach można porównać do buchmakerki ?
Obstawiamy, czy index wzrośnie lub straci na wartości, bez najmniejszego wpływu na jego wartość ?
Let the pips flow 8)

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

O ile się orientuję granie na indeksach u brokerów oznacza zawieranie kontraktów CFD. Jeżeli wielu graczy otworzy pozycję w pewnym kierunku to może to pociągnąć za sobą otwarcie przez brokera zleceń zabezpieczających, które być może wpłyną na indeks giełdowy.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

musimy jeszcze określić czy chodzi nam o indeks kasowy czy kurs kontraktów terminowych na indeks kasowy. Bo ten drugi wynika z praw popytu/podaży jak mniemam. Można też nim manipulować:
Historia pokazuje, że do spektakularnych manipulacji na dużą skalę nie potrzeba dużo czasu - wystarczy bowiem 100 sekund. Tyle czasu wystarczyło by 4 lutego 2004 roku wstrząsnąć rynkiem kontraktów terminowych.

W ciągu niecałych dwóch minut, między godz. 15.16 a 15.18, kurs marcowych kontraktów terminowych na WIG 20 spadł o 6,6 proc. do 1526 pkt., a następnie wzrósł o 17 proc., dochodząc do poziomu 1788 pkt. Po godz. 15.18 notowania kontraktów powróciły w okolice 1630 pkt. Tak duże zmiany były efektem dwóch dużych zleceń na zakup i sprzedaż kontraktów na WIG20 po każdej cenie.

Straty inwestorów w wyniku tej manipulacji oszacowano na ponad 5,4 mln zł. W sprawę zamieszany był makler składający zlecenia oraz spółka z Brytyjskich Wysp Dziewiczych, która zyskała na zdarzeniu 2,6 mln zł.
Jacek Mysior
źródło: money.pl http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/a ... 44967.html

A same GER30, US500, US100, ASX200 itp. itd. to przecież CFD - spekulując tym tak naprawdę to tak jakbyś obstawiał mecze w kiosku z zakładami sportowymi na osiedlu.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

por. Borewicz pisze:O ile się orientuję granie na indeksach u brokerów oznacza zawieranie kontraktów CFD. Jeżeli wielu graczy otworzy pozycję w pewnym kierunku to może to pociągnąć za sobą otwarcie przez brokera zleceń zabezpieczających, które być może wpłyną na indeks giełdowy.
No tak broker będzie chciał się zabezpieczyć. Ale CFD nie mają żadnego wpływu na index, one po prostu odwzorowują ruch indexu.
Broker może się zabezpieczyć na CFD u innego brokera ten z kolei u kolejnego itd. Ale gdzieś tam na końcu łańcuszka jak sądzę to ryzyko zostanie przełożone na zabezpieczenie na kontrakcie futures. A o futures niżej ....

irmentruda pisze:musimy jeszcze określić czy chodzi nam o indeks kasowy czy kurs kontraktów terminowych na indeks kasowy. Bo ten drugi wynika z praw popytu/podaży jak mniemam. Można też nim manipulować:
Tak, z zabezpieczeniem kasowego pewnie jest większy kłopot. I różne problemy mają z takimi instrumentami opartymi o index kasowy ... kto handluje pewnie wie :)

Natomiast nie zgodzę się, że otwarcie pozycji na kontrakcie futures jakoś wpłynie na rynek.

No bo jakże miałoby to wpłynąć niby ? Przecież jeśli broker zabezpieczy się na futuresie to musi mieć drugą stronę transakcji. Aby ktoś sprzedał musi być ktoś kto kupuje ... Równowaga się nie zmienia - skoro była transakcja to ktoś miał pogląd że rynek pójdzie do góry, ktoś że pójdzie w dół ....

Pomijam oczywiście manipulacje o jakich wspominasz - ... Oczywiście ruszyć mogą duże transakcje albo transakcje znanych graczy czy też koncentracja kontraktów w rękach niedużej liczby graczy, zwłaszcza gdy wiadomo jaki to gracz i jakie ma oczekiwania co do rynku itd ...

Ale malutkie "żuczki" jak my, grając na CFD gdzie tylko niewielka (lub często pewnie żadna) część zleceń nie wychodzi na prawdziwy rynek szanse na poruszenie czegokolwiek mają znikome ....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ