Lagi tuż po ogłoszeniu ważnych danych makro

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
przemen
Uczestnik
Uczestnik

Lagi tuż po ogłoszeniu ważnych danych makro

Nieprzeczytany post autor: przemen »

Witam

Od jakiegoś czasu próbuję otwierać pozycje w momentach ogłaszania ważnych danych makroekonomicznych w USA i w strefie Euro. Czasem udaje mi się zarobić kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt pipsów w parę minut. Problem jest jednak z momentem wejścia w rynek, ponieważ bardzo często występują wtedy spore lagi, a nawet chwilowe zerwanie połączenia z serwerem (gram na platformie MT4 u brokera XM).

Przykład z dzisiaj i ogłoszenie Indeksu Podstawowych zamówień środków trwałych w USA:
Dokładnie o godzinie 13:30 kurs Edka wynosi 1.27072. Przychodzą niekorzystne dane dla dolara, więc chcę zagrać longa.
Po kilku sekundach widząc, że kurs wynosi już około 1.27150 otwieram pozycję z ustawionym TP na 1.27490.
Niestety okazuje się, że otwarcie nastąpiło po kursie 1.27303, więc zyskuję 19 pipsów zamiast docelowych 34.

Pytanie brzmi, czy opóźnienia są spowodowane tym, że pierwszeństwo w tak kluczowych momentach mają grube ryby, a transakcje drobnych graczy detalicznych czekają w kolejce i są realizowane z opóźnieniem? A może wina stoi po stronie mojego brokera?
Wiem, że przy takiej strategii grania lepszym rozwiązaniem może być ustawienie odpowiednich buy stop i sell stop. Tylko, że cena na chwilę przed ogłoszeniem danych skacze sobie dość mocno w obie strony. Wolę więc jednak otworzyć pozycję z palca.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rady i uwagi.

ku8ek
Gaduła
Gaduła

Re: Lagi tuż po ogłoszeniu ważnych danych makro

Nieprzeczytany post autor: ku8ek »

widzisz, taka rzeczywistość gry na danych
lagi na danych to jedno, poślizgi drugie, spread wariujący itd....
podczas danych zobacz jak skacze wolumen,
to masa zleceń...i w zależności od brokera i jego rozwiązań różnie to działa,
ale chyba nigdy dobrze, włącz sobie wykres tickowy podczas danych, to jazda bez trzymanki,
wiec chyba trudno jest fizycznie zapewnić precyzyjne trafienie w pożądaną cenę przy otwarciu i zamknięciu.

-- Dodano: śr 29-10-2014, 7:27 --

widzisz, taka rzeczywistość gry na danych
lagi na danych to jedno, poślizgi drugie, spread wariujący itd....
podczas danych zobacz jak skacze wolumen,
to masa zleceń...i w zależności od brokera i jego rozwiązań różnie to działa,
ale chyba nigdy dobrze, włącz sobie wykres tickowy podczas danych, to jazda bez trzymanki,
wiec chyba trudno jest fizycznie zapewnić precyzyjne trafienie w pożądaną cenę przy otwarciu i zamknięciu.

Arturro
Gaduła
Gaduła

Re: Lagi tuż po ogłoszeniu ważnych danych makro

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Jeśli chodzi o twoje pytanie :

Tak. Kolejkowanie zleceń ma ogromne znaczenie, dlatego firmy i banki inwestycyjne stawiają swoje siedziby blisko parkietów i serwerów, gdzie rozgrywa się cała akcja. Obecnie są to milisekundy, ale zawsze. Reszta tak jak mój poprzednik mówi.
"Choise, the problem is choise"

ODPOWIEDZ