Określanie trendu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Określanie trendu

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

irmentruda pisze: Osobiście skłaniam się do patrzenia na coraz wyższe górki i dołki (lub coraz niższe) i szukać oznak zwiastujących zmianę trendu.
Szukasz tylko zmian trendu czy rowniez momentow dolaczenia sie do juz trwajacego trendu ?
Myśleć i działać jak Goldman !

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: smeagle »

Zgadza się, że wykres jest tylko jeden, różnie pokazany na rożnych interwałach ale trend też jest różny - zależnie wg jakiego zakresu czasowego będziemy na to patrzeć.
wiec gdy bede patrzyl powiedzmy na wykres D1(EURUSD) od od poczatku roku 2014 do teraz to bede widzial trend spadkowy a nastepnie przelacze na wykres minutowy (gdzie bede mial mozliwosc zobaczenia tego samego zakresu czasowego na jednym baaaardzo szerokim ekranie i prawdopodobnie z kilkunasto metrowej wysokosci bedzie istniala mozliwosc zobaczenia innego kierunku trendu)? trudno jest mi sie z tym zgodzic.

czomal
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: czomal »

Uważam, że najlepiej obserwować każdą wybraną parę indywidualnie. Co do określenia trendu uważam, że nie potrzeba mnóstwa wskaźników tylko zwykła linia trendu i punkty price action.
Bardzo pomocne są pivot points.
Jesteś wtedy z wykresem na bieżąco, historycznie można patrzeć wstecz miesiąc zobaczyć punkty konsumpcji itp. potem zjeżdżasz interwałem niżej i wyszukujesz dogodnych dla siebie okresów, które jesteś w stanie wytrzymać pod względem margin.
co z tego, że znajdziesz trend na tygodniowym jak rozpiętość będzie np. 400 pipów i nie utrzymasz pozycji.
Szukasz trendu głównego, a potem na takim interwale na jakim ciebie stać grać.

czomal

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

smeagle pisze:
Zgadza się, że wykres jest tylko jeden, różnie pokazany na rożnych interwałach ale trend też jest różny - zależnie wg jakiego zakresu czasowego będziemy na to patrzeć.
wiec gdy bede patrzyl powiedzmy na wykres D1(EURUSD) od od poczatku roku 2014 do teraz to bede widzial trend spadkowy a nastepnie przelacze na wykres minutowy (gdzie bede mial mozliwosc zobaczenia tego samego zakresu czasowego na jednym baaaardzo szerokim ekranie i prawdopodobnie z kilkunasto metrowej wysokosci bedzie istniala mozliwosc zobaczenia innego kierunku trendu)? trudno jest mi sie z tym zgodzic.
Nie chodzi o to, ze zobaczysz inny trend tylko w jakim zakresie czasowym bedziesz na niego patrzec - na minutowym zobaczysz to samo - zalezy czy bedziesz patrzec na okres miesiaca czy calego roku. Jesli uwazasz, ze w calym 2014 widzisz trend spadkowy to znaczy, ze w lutym i w kwietnie grales na spadki eurusd? Nie, grales to co pokazywal Ci aktualny trend, ktory kiedys za pare tygodni lub miesiecy okaze sie tylko korekta lub glownym ruchem wiekszego trendu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

smeagle pisze:
Nic nie rozumiesz czy jaja sobie robisz? Jak myślisz po co są mniejsze i większe TF'y?
żebyś na rowerze musiał jechać wzdłuż tego "szerokiego ekranu" aby zobaczyć to co jest na D1?
Każdy trend staje się częścią większego trendu wyższego stopnia. Trend średniookresowy będzie na przykład korektą trendu głównego. W długookresowym trendzie wzrostowym rynek zatrzymuje się na kilka miesięcy, po czym kontynuuje swój ruch w górę. Ten wtórny trend będzie się składał z krótszych fal stanowiących krótkookresowe spadki i zwyżki.
http://www.inwestujmadrze.pl/teoria-dowa-2/
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

@ mustafa

Sprobuje inaczej pokazac o co mi chodzi moze sie w koncu uda :)

Wiec dla Ciebie bardzo proste pytanie, nasz zakres wykresu jest od(zeby juz nie bylo watpliwosci) 09-05-2014 do 27-10-2014

Jest godzina 19:54 czasu polskiego 27-10-2014 roku
Jaki widzisz teraz trend na wykresie 1 min ;15min oraz D1
Mysle ze nie powinno byc to dla ciebie zadnym problemem

(zobaczymy czy ta "jazda na rowerze" ma jakis sens) :)

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Ja wyznaczam trend klasycznie na podstawie szczytow i dolkow.
Na H1 do lepszego rozpoznania trendu uzywam srednich ema 134 i 50
czasem intuicji.
Czesto lacze te 3 elementy.
Pozdrawiamy, Kulfon z Moniką
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

@ irmentruda

Dzieki za poprawke co do tego calego roku 2014...
wydaje mi sie ze jest wazne aby to zrozumiec ze zakres czasowy jaki bedziemy urzywac ma ogromny wplyw na to jaki trend zobaczymy.

lolek1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lolek1985 »

Kulfon pisze:Ja wyznaczam trend klasycznie na podstawie szczytow i dolkow.
Na H1 do lepszego rozpoznania trendu uzywam srednich ema 134 i 50
czasem intuicji.
Czesto lacze te 3 elementy.
Pozdrawiamy, Kulfon z Moniką
Grasz na krótkich interwałach z trendem z h1?

Dzięki za konkretną odpowiedź :564: .

Wstawiajcie swoje pomysły. Mogą być ze screenami :D
Mistrzowie grają tak długo, aż wygrana będzie po ich stronie...

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

lolek1985 pisze:
Grasz na krótkich interwałach z trendem z h1?
Tak, trend H1, wejscia M1, M5. (moje setupy to raczej typowe Price Action :mrgreen: )
Setki godzin wysiedzianych przed monitorem z wykresami czasem przynoszą rozwiązanie naszych problemow, tylko trzeba jeszcze wiedzieć kiedy zrezygnować z informacji dawanych nam przez kolegow z forum. Czasem bywaja one szkodliwe :mrgreen:
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

ODPOWIEDZ