Wybór pierwszego brokera

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Wybór pierwszego brokera

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Witam,

Miałem już okazję korzystać z pomocy użytkowników tego forum, nie zawiedliście mnie - dlatego zwracam się do Was z relatywnie prostym pytaniem.

Mam już jako-takie doświadczenie z Forexem, spędziłem trochę czasu na rachunkach demo. Ogólnie rzecz ujmując - znam podstawy i chciałbym zrobić krok do przodu. Chciałbym otworzyć swoje pierwsze konto u polskiego brokera (ewentualnie brokera spoza Polski, świadczącego tutaj swoje usługi).

Jestem w stanie zainwestować od 100 do 1000zł. Konto w celach czysto edukacyjnych. Wiążę swoją prace licencjacką z Forexem i mam zamiar poruszyć tematykę analizy technicznej. Rozumiem, że wszyscy polscy brokerzy działają na platformie MT? Jak to jest z narzędziami (oprogramowaniem) do analizy technicznej? Przy okazji, czy jesteście w stanie polecić mi na początek, jakąś dobrą i rzetelną literaturę związaną z analizą techniczną (zarówno w języku polskim, jak i w angielskim)?

Co myślicie o ofercie bossafx, czy XTB? Warto? Czy broker MM to dobry pomysł na początek? Na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze brokera?

Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wybór pierwszego brokera

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

ja bym proponowal poszukac brokera z modelem ECN. MM to nie jest dobre rozwiazanie.
Na demo wychodziles na + ze chcesz probowac sil na real ?
Co do literatury to Biblia AT czyli " AT Rynków Finansowych Murphy"
Zobacz oferte IC Markets godna uwagi.
Myśleć i działać jak Goldman !

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak, wychodziłem na plus.

Szukam konta oferującego microloty i platformę MT. Rozumiem, że MT oferuje sporo narzędzi do analizy technicznej i w zupełności wystarczy mi do nauki, na sam początek?

Czy nie lepiej otworzyć na początku konto u polskiego brokera? Najchętniej wpłaciłbym z 200-300zł na początek. Chciałbym po prostu sprawdzić na własnej skórze jak wygląda zakładanie konta, wpłata/wypłata środków itd.

Dziękuję za poleconą książkę ;)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

cześć,
samo MT4 wydaje mi się być oprogramowaniem mocno przestarzałym, oczywiście, umożliwia sporą możliwość tuningowania tradingu we własne skrypty, wskaźniki itp. ale prawdę mówiąc to wszystko to jest wulkanizacja dziurawego kondoma, ponieważ inne platformy (przykładowo cTrader) oferują te wszystkie funkcje wbudowane w platformę plus język "programowania" do pisania własnych rzeczy.
Jeśli chcesz schylić się ku klasycznej analizie technicznej i rysować trójkąty, linie trendów, flagi itp. rzeczy to najpierw spróbuj to zrobić w MT4 a za chwilę w cTraderze albo ProTraderze. Uwierz mi, nie będziesz chciał wrócić do MT4 - rysowanie w MT4 kanałów, lini trendów itp. to jest totalna porażka. W MT4 samo pokazanie listy dostępnych instrumentów to jest jakaś paranoja - porównaj to z cTraderem.
Oczywiście, brokerzy dodają różne wodotryski do MT4 - ale to wszystko są dodatki - jak wieczne tuningowanie poloneza: rdzewieje? pomalujemy! brzydki? dodamy spojler! dużo pali? damy inny gaźnik!
Ponoć sporo ludzi MT4 wykorzystuje tylko do otwierania/zamykania pozycji (bo broker tylko to oferuje) a właściwą analizę prowadzi na innych platformach lub usługach.
Polecam otworzyć sobie demo w TMS z kontem TMS Pro i przestudiowac cTradera - gdyby nie ograniczenie do min. wielkosci 0,1 lota to już dawno otworzyłbym tam konto.
Pzdr.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Slick
Chcesz polskiego brokera z microlotami i walutą PLN to Go4x albo Admiral Market konto Markets, jeśli chcesz najniższe koszty na rynku z microlotami to IC Markets z rejestracją przez IB.
XTB i BossaFx nie celuje w microlociarzy, bo minimalna pozycja to 0.1 lota.

Platforma Mt4 to nadal lider na rynku. Nikt nie wypuścił lepszej platformy do tej pory do detalicznego FX. Ustawić 20-40 zleceń oczekujących co równe odstępy w ciągu 2 minut to tylko na platformie mt4 możliwe. Dodatkowo na mt4 wiadomo, co dzieje się ze zleceniem i platforma nie wymaga żadnych dodatkowych instalacji NET.Framework czy przeglądarek internetowych.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź ;)

Zainteresowała mnie oferta Admiral Market (Markets). Z tego co przeczytałem na stronie, mogę otworzyć konto rzeczywiste już od 30zł? Jak na początek - brzmi nieźle ;) Poczytałem trochę opinii na temat tego brokera i są mieszane. Jednak ewentualna strata 30zł jest dla mnie zerowym problemem.

Awatar użytkownika
warewolf300
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: warewolf300 »

Cześć wszystkim! :-)

W bossa fx też jest możliwość otwarcia subkonta microloty od 0.01 lota. Właśnie się tam próbuje uczyć bo na koncie demo nie było emocji a na zwykłym za dużo można stracić ucząc się na błędach.
--------------
FXWare.pl - oprogramowanie dla MT4 i MT5 - sprawdź!

"Limits, like fears, are often just an illusion."

Awatar użytkownika
koks
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: koks »

Witam, w Trading212 istnieje możliwość gry od 0,01 lota na wszystkich parach walutowych (oczywiście z wyjątkiem takich gdzie baozwą jest taki HUF, JPY czy CZK :) ). Dla początkujących myślę dobra firma - nie ma MetaTradera tylko własna platforma. (NDD) Minimalna kwota depozytu w PLN to 500, najmniejsza możliwa to 100 €, z tego co pamiętam.
Swing

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

A co to ma za znaczenie czy to jpy czy inna waluta do wielkości lota?

Awatar użytkownika
damsx6
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: damsx6 »

Witaj :),
Również ostatnio zajmowałem się szukaniem brokera. Mój wybór padł na IC Markets. Być może depozyt troszkę duży jak na start (200 USD, bo nie mają w PLN ) i do tego trzeba jeszcze doliczyć ok 30 zł za przelew, ale niskie koszty transakcji dość szybko nadrobią tę stratę :) Odnośnie książek to zdecydowanie polecam: " Analizę techniczną rynków finansowych" Murphego.

PS. Daj znać którego wybrałeś ! Być może jeszcze zmienię zdanie :)
Pomyślności.

ODPOWIEDZ