Supply & Demand - Peter's FX Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

Re: Supply & Demand - Peter's FX Journal

Nieprzeczytany post autor: Peter_FX »

czyli jednak idziemy nieco wyżej
2014-10-06 AUD/USD 0,87666 -11,96 PLN

trzeba się będzie przyzwyczaić do konsolidacji chyba że korekta szybko wystrzeli, potencjalnie 600 pipsów UP na euro
Planuj Trejd, Trejduj Plan

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Korekta, korektą... ale że nie ma jakiegoś głośnego newsa by umacniać juro? to nie w stylu pana forexa.... Chyba, że ebola w europie podniosła wartość :D

Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

2014-10-07 EUR/JPY 137,041 38,88 PLN
Obrazek

Wygląda na świeży popyt na kablu, na razie zdejmuję sell limit z nad głowy i wrzucę gdzieś wyżej, prawdopodobnie gdzieś na fioletowym (tygodniowy poziom) :wink:
Obrazek

kabla wywaliłem ale kangur już wszedł i coś czuję że go zaraz wytnie a potem spadnie zgodnie z planem :twisted:
Obrazek

btw. ten poziom nie jest już oczywiście świeży, cena się od niego odbiła i spadła 50 pipsów, nie powinienem już w niego wchodzić, ten poziom niżej z wczoraj to też było badziewie dbd (drop base drop) czyli poziom kontynuacji w które ewentualnie można wchodzić żeby wbić w silny trend, nie przy silnych korektach, konsolidacjach ani w okolicach poziomu dużego popytu

2014-10-07 AUD/USD 0,88061 -14,78 PLN

Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

Mam parę dni wolnego więc siedzę przed wykresami i oczywiście załączył się tryb overtrading, szczególnie że mieliśmy tą nudną konsolidację.

2014-10-08 EUR/USD 1,26743 -6,14 PLN
2014-10-08 GBP/USD 1,60741 -7,21 PLN
2014-10-08 GBP/USD 1,60477 -11,19 PLN
2014-10-08 AUD/USD 0,88025 -12,89 PLN
2014-10-08 GBP/USD 1,61030 -13,69 PLN

Wszystko to próby złapania jakiś większych ruchów których oczywiście nie było, niektóre z tych pozycji można było nawet zamknąć na plusie ale celowałem w jakieś dalekie tp, żadne z tych wejść nie było z porządnych poziomów.

2014-10-08 USD/JPY 108,593 34,38 PLN
Obrazek
tp miałem trochę wyżej ale wolę zamknąć przed newsami

s-ki na kablu, jeszcze nie zamykam
Obrazek

ładna świeczka na kablu przed minutami, zamknięte na BE+
2014-10-08 GBP/USD 1,60723 8,05 PLN

2014-10-08 EUR/JPY 137,800 -18,36 PLN
Obrazek
słaby poziom plus świeży popyt mogłem to wywalić z mniejszą stratą, niby mam też l-kę na AUD/JPY więc się powinno wszystko zwrócić z nawiązką

Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

2014-10-09 AUD/CAD 0,97694 -8,56 PLN
Obrazek
ostatnio ostro sępie na stopach, to nie pierwsze zlecenie w tym tygodniu kiedy przez to tracę :evil:

Awatar użytkownika
kamilussss
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kamilussss »

Widzę że nie tylko jak potrafię przyredować, taki już urok stref s/d, potężne narzędzie które może szybko zrobić z ciebie milionera a jeszcze szybciej wyczyścić depo. Dla czego patrzysz na taki niestandardowy interwał?
Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodź. Jeśli nie umiesz chodzić, czołgaj się. Ale bez względu na wszystko – posuwaj się naprzód.

Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

Czasem sam siebie nie rozumiem, w wątpliwe poziomy i trendy wchodzę a jak widzę świetny setup to tylko poziom rysuje i się przyglądam :?
Obrazek

Mam chyba coś takiego w podświadomości że jak coś jest zbyt proste i oczywiste to pewnie się nie uda, przy kolejnym dołku też pewnie będę rozmyślać czy wchodzić, na usprawiedliwienie można dodać że ciut blisko stref podaży :p
kamilussss pisze:Widzę że nie tylko jak potrafię przyredować, taki już urok stref s/d, potężne narzędzie które może szybko zrobić z ciebie milionera a jeszcze szybciej wyczyścić depo. Dla czego patrzysz na taki niestandardowy interwał?
Raczej niema czegoś takiego jak standardowy interwał, wszystko jest subiektywne i uzależnione od volumenu i zmienności, nie wiem dlaczego akurat 20m, tak mi się jakoś spodobało :D

Nie wiem czy S/D wyczyści depo szybciej niż jakikolwiek inny system, i tak wszystko sprowadza się do zasad, albo je przestrzegasz albo nie, ja czasem przesadzę z tradingiem, szczególnie w konsolidacjach bo oferują możliwość gry w dwie strony, muszę jakieś zasady dla konsoli ustalić.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

nie rozumiem jak wejscia przes SD moga wyczyscic depo ? :)
Wyczyscic depo moze nierozsadny MM lub jego brak.
Peter mnie wczoraj wybilo 3 razy sl na knotach wiec znam ten bol, pomimo ze strefy rysuje szerokie, lapiac pełna konsole.
Myśleć i działać jak Goldman !

Awatar użytkownika
Peter_FX
Pasjonat
Pasjonat

Ostatnimi czasy ćwiczyłem handel długoterminowy aby przyzwyczaić się do trzymania pozycji i wyznaczania długoterminowych celów, nauka poszła tak dobrze że teraz na średnich interwałach wyznaczam nierealne cele.

2014-10-09 AUD/JPY 94,496 -22,58 PLN
Obrazek

signal

Nieprzeczytany post autor: signal »

michal_fun pisze:Wyczyscic depo moze nierozsadny MM lub jego brak.
Albo brak odpowiedniej wiedzy, jak działają rynki. MM tylko opóźni bankructwo.
Peter_FX pisze:Czasem sam siebie nie rozumiem, w wątpliwe poziomy i trendy wchodzę a jak widzę świetny setup to tylko poziom rysuje i się przyglądam
Jest to normalne i typowe. Jest też na to lekarstwo - zacznij grać pozycyjnie. SD ma ogromną przewagę nad innymi technikami - tutaj ustawiasz zlecenia i możesz o nich zapomnieć. Wtedy żadne emocje nie mają nawet szansy wpłynąć na Twoją grę.

Przejrzyj sobie uważnie webinary Sama Seidena - jeszcze musisz trochę popracować nad tą techniką moim zdaniem.

ODPOWIEDZ