popelniłem błąd w 1 poście - skrypty są w mql'u a (nie Javie! ) odpalone na platformie JForexie (ducascopy) - nie znam dobrze javy stąd moje pytanie bo nie chcę się jej uczyć - ale jeśli da się to zrobić w javie - jak? a nie da w mql'u to przypomne sobie ten język i przepiszę skrypty.
Prościej:
JForex(skrypt w mqlu wysyła Ask tick'a do txt.)->program
Program(analizuje .txt)->JForex(skrypt w mqlu zawiera trans.)
Przerwane połączenie z brokerem
Re: Przerwane połączenie z brokerem
Uczyć się Javy tylko dla tej jednej sprawy chyba nie warto.
Możesz spróbować narzędzia Tickstory (na razie darmowe): http://www.tickstory.com/
Najmniej zachodu miałbyś robiąć bezawaryjne połączenie z internetem. Tylko, że to jest dodatkowy koszt około 27 zł/miesiąc plus jednorazowy koszt modemu i routera.
Możesz spróbować narzędzia Tickstory (na razie darmowe): http://www.tickstory.com/
Najmniej zachodu miałbyś robiąć bezawaryjne połączenie z internetem. Tylko, że to jest dodatkowy koszt około 27 zł/miesiąc plus jednorazowy koszt modemu i routera.
do internetu tzw łącze symetryczne parę groszy więcej kosztuje + przełączanie na łącze awaryjne z innego źródła
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.
NiceFox, to o czym piszesz jest fajne i lepsze niż zwykłe łącze, ale ma wadę - przełączanie awaryjne odbywa się nie bezpośrednio u Ciebie, ale na którymś tam z kolei routerze.
Jeśli padnie router najbliższy, zostaniesz bez internetu.
Wtrącę się chociaż nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
Ciągle piszecie o zerwaniu połączenia z internetem. Jednak nawet jeśli będzie 100% bezawaryjne łącze internetowe to często zdarzy się po prostu zerwanie połączenia z brokerem. I nie ma to nic wspólnego z połączeniem internetowym.
A to też będzie kolidowało z zapisem ticków.
Ciągle piszecie o zerwaniu połączenia z internetem. Jednak nawet jeśli będzie 100% bezawaryjne łącze internetowe to często zdarzy się po prostu zerwanie połączenia z brokerem. I nie ma to nic wspólnego z połączeniem internetowym.
Solą życia jest kasa.
albo awaria systemu u której nie pomyślałem. W każdym razie chodzi o to ze ea musi miec możliwość uzupełnienia 'braku', ticket story, backtest itd. wymagają sporej ingerencji samego uzytkownika a mi chodzi o załatwienie sprawy z poziomu ea tzn. po awari ea otwiera plik txt spr. ostatnią datę pobiera brakujące ticki i działa dalej i to jest wyzwanie na ktorego wykonanie nie mam pomysłu....
PS po co kombinować z poł symetrycznym, 2 abonamentem itd. mam router wyposażony w modem WCDMA na USB z kartą play 2 GB więc nie trzeba płacić abonamentu tylko można kupić strter raz na ruski rok:)
PS po co kombinować z poł symetrycznym, 2 abonamentem itd. mam router wyposażony w modem WCDMA na USB z kartą play 2 GB więc nie trzeba płacić abonamentu tylko można kupić strter raz na ruski rok:)
jak padnie połączenie od jednego dostawcy np. na łączach symetrycznych to ruter przełącza automatycznie na drugiego dostawcę np. w technologii 3G.nufnuf pisze:NiceFox, to o czym piszesz jest fajne i lepsze niż zwykłe łącze, ale ma wadę - przełączanie awaryjne odbywa się nie bezpośrednio u Ciebie, ale na którymś tam z kolei routerze.
-- Dodano: pt 03-10-2014, 9:50 --
Padają nawet serwery giełdowe i wtedy jest przerwa w działaniu giełdy. Postawiłeś na jednego brokera, to i ryzyko awarii dużo większe.oiro pisze:albo awaria systemu u której nie pomyślałem. W każdym razie chodzi o to ze ea musi miec możliwość uzupełnienia 'braku', ticket story, backtest itd. wymagają sporej ingerencji samego uzytkownika a mi chodzi o załatwienie sprawy z poziomu ea tzn. po awari ea otwiera plik txt spr. ostatnią datę pobiera brakujące ticki i działa dalej i to jest wyzwanie na ktorego wykonanie nie mam pomysłu....
Rozwiązanie bankowe to kilka serwerów z fixem + różni dostawcy instrumentów handlowych. Jak serwer podstawowy się wykrzacza z automatu przejmuje kontrolę awaryjny.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.
ok inny broker to też rozwiązanie, ale mi nie chodzi o ewentualną utratę okazji do wejścia tylko ciagłość danych do analizy przez program. Jeśli nie uzupełnie braków to muszę czekać bardzo długo zanim program osiągnie równowagę, a to oznacza stratę wielu okazji do trans. Ogólnie celem jest pobranie brakujących ticków.
Czy ktoś z Was miał doczynienia z javą (JForex) i mógłby poradzić jak z poziomu javy zrobić pobranie wszystkich ticków od danej daty do teraz? (jeśli da się zrobić to w mql'u to oczywiście jeszcze lepiej:))
Z gory bardzo dziękuję
Czy ktoś z Was miał doczynienia z javą (JForex) i mógłby poradzić jak z poziomu javy zrobić pobranie wszystkich ticków od danej daty do teraz? (jeśli da się zrobić to w mql'u to oczywiście jeszcze lepiej:))
Z gory bardzo dziękuję
Pierwsza szkoła mówi, że trzeba zbierać wyidealizowane dane, takie jakie "powinny być" a jakich nigdy nie dostaliśmy. Do nich należy nasz oiro.personov pisze:Jednak nawet jeśli będzie 100% bezawaryjne łącze internetowe to często zdarzy się po prostu zerwanie połączenia z brokerem. I nie ma to nic wspólnego z połączeniem internetowym.
Druga szkoła mówi, że lepiej mieć dane rzeczywiste, dokładnie takie, jakie dostajemy od brokera, z uwzględnieniem przerw spowodowanych przez niego.
Jeśli mam nową strategię i chcę wiedzieć jakby się zachowywała u mnie, gdybym miał ją np. od roku, to wolę testować na danych rzeczywistych, z drugiej szkoły. A jeśli robie strategię uniwersalną, dla różnych brokerów, to lepiej testować wg pierwszej szkoły.
Jeśli ten router przełączający się zawiesi, a jest to znana rozrywka wśród routerów, albo wręcz się popsuje, to internetu nie będzie, choćby był podłączony do kilku świetnych sieci.NiceFox pisze:jak padnie połączenie od jednego dostawcy np. na łączach symetrycznych to ruter przełącza automatycznie na drugiego dostawcę np. w technologii 3G.
Rozwiązanie z dodatkowym lokalnym routerem, podłączonym do oddzielnej karty sieciowej jest lepsze.
Na tej samej zasadzie, żeby się zabezpieczyć przed awariami oprogramowania i sprzętu, lepiej mieć dwa zwykłe, dublujace się komputery niż jeden super, wyposażony w macierze, hot-swapy i inne cuda.
ale schodzimy z tematu...co do Twjego postu: mi nie zależy na żadnych widealizowanych danych! Gram na ducasie tam mam konto - program uwzględnia luki powstałe z winy brokera, problem pojawia się jak z MOJEJ winy padnie łaczność sprzęt itd. na np 10h. Muszę wtedy pobrac te 10h ticków aby algorytmy dawały wiarygodne rezultaty.
Mój problem: stworzenie funkcji: upTick(data), ktora pobiera wszystkie ticki od daty: data do teraz na platformie JForex( czyli w Javie lub mql'u)?
Mój problem: stworzenie funkcji: upTick(data), ktora pobiera wszystkie ticki od daty: data do teraz na platformie JForex( czyli w Javie lub mql'u)?