Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny
Re: Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny
Pytanie o wskaznik.
Czy ma ktos z was lub slyszal o wskazniku do MM ktory by obliczal wielkosc pozycji jaka mozna otworzyc na danym instrumencie, bioracy pod uwage ATR i jego mnoznik i wielkosc depo i ryzyka ktore jestesmy gotowi przyjac.
Mam MM dragona ale on jest na sztywny TP a mi chodzi by przliczal w czasie rzeczywistym na podstawie ATRa'
Czy ma ktos z was lub slyszal o wskazniku do MM ktory by obliczal wielkosc pozycji jaka mozna otworzyc na danym instrumencie, bioracy pod uwage ATR i jego mnoznik i wielkosc depo i ryzyka ktore jestesmy gotowi przyjac.
Mam MM dragona ale on jest na sztywny TP a mi chodzi by przliczal w czasie rzeczywistym na podstawie ATRa'
czekam z niecierpliwoscia na watek o mm 

Myśleć i działać jak Goldman !
Mam nadzieje ze bedzie grubo i wysadzi z siodla
Tylko zeby mnie nie chciali pozniej
bo nagle zaczna wszyscy zarabiac na foreksi
Tylko zeby mnie nie chciali pozniej

nie zaczna, nie zaczna
Ludzie sa za chciwi, niecierpliwi i leniwi
Bez urazy oczywiscie, po prostu stwierdzam fakt natury ludzkiej

Ludzie sa za chciwi, niecierpliwi i leniwi

Bez urazy oczywiscie, po prostu stwierdzam fakt natury ludzkiej

Myśleć i działać jak Goldman !
-
- Pasjonat
Jest ktoś w stanie policzyć ile trzeba zrobić % żeby z 2000zł zrobić 10 baniek?
Dlaczego akurat postawiłeś sobie za cel 10 baniek?
Czy to nie są zbyt wygórowane oczekiwania? Postaw sobie na początku może cel: z 2000 do np 10,000 zł
Jaki broker? Masz zamiar później go zmienić? Sprawdź u siebie powyżej jakiej kwoty spada dźwignia, może to być "już" przy 500k
Iii na koniec..na jakich instrumentach będziesz pogrywać?
Dlaczego akurat postawiłeś sobie za cel 10 baniek?
Czy to nie są zbyt wygórowane oczekiwania? Postaw sobie na początku może cel: z 2000 do np 10,000 zł
Jaki broker? Masz zamiar później go zmienić? Sprawdź u siebie powyżej jakiej kwoty spada dźwignia, może to być "już" przy 500k
Iii na koniec..na jakich instrumentach będziesz pogrywać?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
Michal
Ludzie do tego boja sie zmian a gdy sie boja staja sie czasami niebezpieczni:)
Maciej
Potrzebujesz tylko 2% i to od 1000
Na serio ale przez 467 dni handlowych co dalje ok 2 lata:)
W zalaczeniu dorzucam rozpiske w exelu jak to powinno wygladac jak rowniez czysty blankiet do wpisania swoich danych.
Wszystko zalezy od wielkosci pozycji jaka gramy by byla w zgodzie z naszym MM a przede wszystkim by byla ponizej naszeko maxymalnego akceptowalnego ryzyka na tranzakcje.
Ale to rozwine w nastepnych odcinkach.
Handluje obecnie w XTB na koncie STP czy ECN jak to sie nazywa. na razie dzwignia 1:200 ale i 1:100 nie stanowi problemu w pozniejszej grze. Teoretycznie powinno byc z pominieciem broka dlatego za kazdy trade place przy 0.1 lota 3 zl a spred np na GBPAUD jest 5 malych pipsikow czyli 0.5 starego. Przy ruchach jakie ta para wykonuje to zbawienie ale i zmora bo wiekszy SL trzeba.
Ogolnie to sledze teraz 17 par na wykresach 1H i nie jest to problemem oczywiscie potencjalne przyszle pozycje zapisuje na kartce by o nich pamietac.
A dlaczego tak wygorowany cel?
To chyba troche z przekory ale tez jestem pod wplywem chinskiego porzekadla.
"Celujesz nad wierzcholki drzew to twoja strzala poleci do rynsztoka, celujesz w gwiazdy to poleci nad drzewami."
Chyba tak jakos to bylo.
Ludzie do tego boja sie zmian a gdy sie boja staja sie czasami niebezpieczni:)
Maciej
Potrzebujesz tylko 2% i to od 1000
Na serio ale przez 467 dni handlowych co dalje ok 2 lata:)
W zalaczeniu dorzucam rozpiske w exelu jak to powinno wygladac jak rowniez czysty blankiet do wpisania swoich danych.
Wszystko zalezy od wielkosci pozycji jaka gramy by byla w zgodzie z naszym MM a przede wszystkim by byla ponizej naszeko maxymalnego akceptowalnego ryzyka na tranzakcje.
Ale to rozwine w nastepnych odcinkach.
Handluje obecnie w XTB na koncie STP czy ECN jak to sie nazywa. na razie dzwignia 1:200 ale i 1:100 nie stanowi problemu w pozniejszej grze. Teoretycznie powinno byc z pominieciem broka dlatego za kazdy trade place przy 0.1 lota 3 zl a spred np na GBPAUD jest 5 malych pipsikow czyli 0.5 starego. Przy ruchach jakie ta para wykonuje to zbawienie ale i zmora bo wiekszy SL trzeba.
Ogolnie to sledze teraz 17 par na wykresach 1H i nie jest to problemem oczywiscie potencjalne przyszle pozycje zapisuje na kartce by o nich pamietac.
A dlaczego tak wygorowany cel?
To chyba troche z przekory ale tez jestem pod wplywem chinskiego porzekadla.
"Celujesz nad wierzcholki drzew to twoja strzala poleci do rynsztoka, celujesz w gwiazdy to poleci nad drzewami."
Chyba tak jakos to bylo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ile % konta ryzykujesz na 1 pozycję? 

Juz znalazlemarrain pisze:Pytanie o wskaznik.
Dolaczam jakby ktos pozniaj tez chcial.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na poczatku gdy mialem tylko 1000 bylo to 10% . Oczywiscie wiem ze to duzo ale przy tak malym depo na starcie inaczej sie nie da. Teraz juz bede sie zblizal do 5 a docelowo ma byc 2% a pozniej jeszcze mniej w zaleznosci od apetytu na ryzyko. Ale mam ochote utrzymywac sie na maxymalnym 2%. na tranzakcje a na calosc w ciagu dnia 10%-12% i platforma off jak przekroczony by uniknac efektu odkucia sie.freakout pisze:ile % konta ryzykujesz na 1 pozycję?
Ale bede o tym jeszcze pisal w aspekcie i podejsciu psychologicznym

2%-3% to jest absolutny max jak dla mniearrain pisze:Na poczatku gdy mialem tylko 1000 bylo to 10% . Oczywiscie wiem ze to duzo ale przy tak malym depo na starcie inaczej sie nie da. Teraz juz bede sie zblizal do 5 a docelowo ma byc 2% a pozniej jeszcze mniej w zaleznosci od apetytu na ryzyko. Ale mam ochote utrzymywac sie na maxymalnym 2%. na tranzakcje a na calosc w ciagu dnia 10%-12% i platforma off jak przekroczony by uniknac efektu odkucia sie.freakout pisze:ile % konta ryzykujesz na 1 pozycję?
Ale bede o tym jeszcze pisal w aspekcie i podejsciu psychologicznym