Co? Jak i gdzie?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
SiwyX
Uczestnik
Uczestnik

Co? Jak i gdzie?

Nieprzeczytany post autor: SiwyX »

Witam,

Chciałem zacząć inwestycje na forexie. Szukam ogólnej pomocy - jak zacząć, gdzie najlepiej, jakieś poradniki. ew jeżeli by była chętna osoba do pomocy to będę bardzo wdzięczny.. jestem bardzo przekonany, że uda mi się dotrzeć na giełdę i zbić troszkę pieniążków - wiem, że to nie łatwe i, że jest to śmieszne co piszę, ale po prostu chcę spróbować. Budżet który na dzisiejszy dzień oferuje to 1000 zł.

Czekam na odpowiedzi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Co? Jak i gdzie?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Zacznij od lektury podwieszonych tematów w tym dziale. Co dalej? Cóż... Przede wszystkim zabawa na demie. Poznaj platformę, mechanizmy, które funkcjonują na Forexie, a potem pora na głębszą edukację, czyli coś o strategiach, analizie technicznej, fundamentalnej... I wtedy zobaczysz co najbardziej Cię interesuje i w jaką stronę chcesz iść.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

napisze ci jak to jest u mnie,

najpierw przewalilem jakies 5k PLN na naszej bananowej GPW, ostatecznie wzialem sie za fx, zaczalem ogladac rozne dema, myslalem, ze bede glownie spekulowal na indexach ale wyszlo, ze spasowaly mi waluty, mam za soba 4 konta demo (naprawde rozne platformy i brokerzy: Plus500, mForex, ING, Admiral, TMS MT4). "Handel" na poczatku wygladal "teraz spadlo to musi wzrosnac". po 5 miesiacach zalozylem rachunek real z marnymi paroma zlotymi, przewalilem go 80% w doł, głownie za sprawa wlasnorecznie pisanych automatow, dokapitalizowalem go paroma zlotymi i caly czas uczylem sie. w sierpniu przestalem tracic, we wrzesniu aktualnie jestem 800 pipsow na plus ale jeszcze jestem na stracie wzgledem łacznego depozytu.
jesli ktos ci powiedzial, ze to latwy pieniadz to jestes w bledzie, to ciezka praca, zlotowki tak samo przychodza jak latwo odchodza, naucz sie szacowac ryzyko i prawdopodobienstwo sukcesu, kontrolowac strate, lepiej zgodzic sie na 10 czy 20 zl w plecy niz na 200 zl straty "bo myslalem, ze jednak pojdzie w gore a nie poszlo".
Jak grac? Nie wiem. Tak jak kazdy kombinowalem z roznymi wskaznikami. Aktualnie jestem na etapie czystego wykresu, wsparc i oporow oraz formacji z klasycznej analizy technicznej, wspomagam sie srednimi dlugookresowymi. Interwał D1, H4. Na nizszych generalnie traciłem.

Z ksiazek to najwazniejsza rzecz jaka zapamietalem to chyba byly slowa van Tharpa: dobry pokerzysta jak widzi, ze prawdopodobienstwo dobrego ukladu kart spada to godzi sie ze strata i odchodzi ze stolu.

Pozdrawiam i zycze sukcesow (bo ja dzis jestem 12 pipsow w plecy).

Oraz slowa pewnego slowa pana ze szkolenia mForex: jesli widzisz, ze cos idzie nie tak jak powinno to zamknij pozycje, z gotowka zawsze mozesz wrocic na rynek, bez gotowki nie.

SiwyX
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: SiwyX »

irmentruda pisze:napisze ci jak to jest u mnie,

najpierw przewalilem jakies 5k PLN na naszej bananowej GPW, ostatecznie wzialem sie za fx, zaczalem ogladac rozne dema, myslalem, ze bede glownie spekulowal na indexach ale wyszlo, ze spasowaly mi waluty, mam za soba 4 konta demo (naprawde rozne platformy i brokerzy: Plus500, mForex, ING, Admiral, TMS MT4). "Handel" na poczatku wygladal "teraz spadlo to musi wzrosnac". po 5 miesiacach zalozylem rachunek real z marnymi paroma zlotymi, przewalilem go 80% w doł, głownie za sprawa wlasnorecznie pisanych automatow, dokapitalizowalem go paroma zlotymi i caly czas uczylem sie. w sierpniu przestalem tracic, we wrzesniu aktualnie jestem 800 pipsow na plus ale jeszcze jestem na stracie wzgledem łacznego depozytu.
jesli ktos ci powiedzial, ze to latwy pieniadz to jestes w bledzie, to ciezka praca, zlotowki tak samo przychodza jak latwo odchodza, naucz sie szacowac ryzyko i prawdopodobienstwo sukcesu, kontrolowac strate, lepiej zgodzic sie na 10 czy 20 zl w plecy niz na 200 zl straty "bo myslalem, ze jednak pojdzie w gore a nie poszlo".
Jak grac? Nie wiem. Tak jak kazdy kombinowalem z roznymi wskaznikami. Aktualnie jestem na etapie czystego wykresu, wsparc i oporow oraz formacji z klasycznej analizy technicznej, wspomagam sie srednimi dlugookresowymi. Interwał D1, H4. Na nizszych generalnie traciłem.

Z ksiazek to najwazniejsza rzecz jaka zapamietalem to chyba byly slowa van Tharpa: dobry pokerzysta jak widzi, ze prawdopodobienstwo dobrego ukladu kart spada to godzi sie ze strata i odchodzi ze stolu.

Pozdrawiam i zycze sukcesow (bo ja dzis jestem 12 pipsow w plecy).

Oraz slowa pewnego slowa pana ze szkolenia mForex: jesli widzisz, ze cos idzie nie tak jak powinno to zamknij pozycje, z gotowka zawsze mozesz wrocic na rynek, bez gotowki nie.
Dzięki wielkie.. zrozumiałem mniej więcej o co chodzi. Wiadomo, że na początek należy pobawić się na demo. Tylko teraz mam pytanie czy istnieją osoby które pomagają w rozwijaniu się - kierują mną co jak i gdzie?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

tylko podpowiem jeszcze jedną rzecz:

brokerzy oferując konto demo robią bardzo brzydką rzecz - dają wirtualny depozyt np. 100.000,00 zł albo 50.000,00 zł - to oczywiście zachęca do bardzo agresywnej spekulacji względem naszych umiejętności, to rachunek odpowiedni na 1,0 lota, będziesz czymś takim spekulował i na demie będzie fajnie, przejdziesz na rachunek real z 1000 zł (tak jak pisałeś) i też będziesz chciał grać "wysoko" a wtedy bardzo łatwo o margin call. tak więc uważaj przy grze na demie i graj takim lotem na jakiego rzeczywiście Ciebie stać więc 0.01

Ja takiej osoby nie miałem i nie mam a szkoda a w marketing brokerów wierz tak samo jak przy kupowaniu używanego auta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Przy kontach demonstracyjnych na MT4 zazwyczaj możesz wybrać depozyt sam i może on wynosić nawet 1 PLN (z czym oczywiście nic nie zrobisz). Gdzie indziej zazwyczaj są możliwości wyboru różnych wielkości. Zazwyczaj dają dostęp też do większych, bo... Depozyt szybko się kończy ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Niviti
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Niviti »

Zawsze też możesz spróbować znalezć kogoś kto będzie mógł cie osobiście podszkolić, to zawsze lepiej jak masz doświadczonego nauczyciela nie musisz chodzić po omacku i wiesz na co zwrócić uwagę a na co nie. Chyba nawet na tym forum parę osób udziela takich szkoleń za niewielką opłatą, więc zawsze możesz kogoś poszukać.

ODPOWIEDZ