Hm
czy moje rozumowanie jest dobre? W moim odczuciu im czesciej cena odbijala sie od danego poziomu tym lepiej dla mnie przy retescie tego wlasnie poziomu i tam tez powinienem polowac na M1
+ pozniejsza reakcja
Zwykły scalping...
Re: Zwykły scalping...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Twoje rozumowanie jest, ogólnie poprawne.Kulfon pisze:Hm
czy moje rozumowanie jest dobre? W moim odczuciu im czesciej cena odbijala sie od danego poziomu tym lepiej dla mnie przy retescie tego wlasnie poziomu i tam tez powinienem polowac na M1
+ pozniejsza reakcja
Tylko, że Kulfon, popatrz:

Szybka EMA(6)C, średnia EMA(13)C, wolna EMA(43)C.
Masz wszystko czego do scalpowania potrzeba.
Trejduj odbicia od EMA.
Trzymaj dobre R/R.
Jeżeli będziesz brał 5 Pips, a tracił 10, to ci nigdy nie wyjdzie.
Dlatego inni piszą, że scalpowanie nie wychodzi, bo żeby wychodziło, musisz mieć 60% skuteczności wzwyż.
Kulfon is back!
Przerwa dużo dała. Co miałem zrozumieć to podczas ostatnich dwóch miesięcy zrozumiałem. (głownym problemem była psychologia)
Kiedy pracuję, to gram H4(głowne pary), kiedy mam dzień wolny to gram M1, M5 ( tylko GBPUSD). Taki układ mi odpowiada w 100%
usdchf +80 RR= 1:2
nzdusd +150 RR= 1:3
euraud -80
gbpjpy -60

Przerwa dużo dała. Co miałem zrozumieć to podczas ostatnich dwóch miesięcy zrozumiałem. (głownym problemem była psychologia)
Kiedy pracuję, to gram H4(głowne pary), kiedy mam dzień wolny to gram M1, M5 ( tylko GBPUSD). Taki układ mi odpowiada w 100%
usdchf +80 RR= 1:2
nzdusd +150 RR= 1:3
euraud -80
gbpjpy -60
A jezeli chodzi o skalp to gram to co najprostsze - jak na obrazku. Kierunek określa mi H1. Na M1 i M5 szukam zgodnie z kierunkiem. Tyle... Przestałem komplikowac 

Kierunek moze i dobry, ale bez dymania leszczy się nie obyło 

Nie, no Kulfoniku, ale tu to ty już przeginasz!Kulfon pisze:Kierunek moze i dobry, ale bez dymania leszczy się nie obyło
Jakie dymanie leszczy?
Gdzie w tym zagraniu była logika?
Kierunek?
Po twoich średnich i innych liniach, jest Long.
Jest luka hossy.
Ostatnia świeca istotna jest Bull.
Close tej Bull jest ponad Open tej Bear.
Więc, skoro chciałeś scalpować, to trzeba było kasować pomiędzy średnimi, a nie czekać na cuda!
PS. A z D1 to nie było trendu, tylko płasko z sygnałem hossy.
To są sygnały hossy:
Jeszcze dodam, że tam gdzie postawiłeś TP, miałeś prawo postawić SL.
Tak dyktował rynek.
Czyli, to nie "leszcza wydymali", tylko "leszcz się wydymał".
Tak dyktował rynek.
Czyli, to nie "leszcza wydymali", tylko "leszcz się wydymał".
Nawet jakby kierunek był dobry to nie wszystko wejdzie. Ale tak jak napisał Dadas, nie było trendu czyli chyba nie było kierunku. Zależy jak wyznaczasz. Zwróc uwagę, że powstało HL.Kulfon pisze:Kierunek moze i dobry, ale bez dymania leszczy się nie obyło
A co to, koniec ze skalpem?
Pozdrawiam
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
"Po twoich średnich i innych liniach, jest Long."Dadas pisze: Nie, no Kulfoniku, ale tu to ty już przeginasz!
Jakie dymanie leszczy?
Gdzie w tym zagraniu była logika?
Kierunek?
Po twoich średnich i innych liniach, jest Long.
Jest luka hossy.
Ostatnia świeca istotna jest Bull.
Close tej Bull jest ponad Open tej Bear.
Więc, skoro chciałeś scalpować, to trzeba było kasować pomiędzy średnimi, a nie czekać na cuda!
Wg Ciebie

Trend to może i był ale wg Twojego myślenia, systemu itp.
Wg mojego systemu trendu nie było. Tam gdzie TY masz trend, tam ja mam korektę. Dojsćie do FE 100 odpuscilem i brałem sygnał H4, nie dlatego, że taki miałem kaprys, tylko dlatego, że system uznał to za poprawne. Wejście jest technicznie dobre. Jedna jaskółka, HL, Engulfing, Pin bar, luka jak DLA MNIE trendu jeszcze nie czyni.
"Po twoich średnich i innych liniach, jest Long."
Wg Ciebie

"Więc, skoro chciałeś scalpować, to trzeba było kasować pomiędzy średnimi, a nie czekać na cuda!"
Dobrze wiesz, że gra w oparciu o średnie nie jest moim systemem ;-) . Poza tym nie skalpuję z poziomu H4.
Kasowanie pomiędzy średnimi to ewentualny odrębny system, który trzeba stworzyć. Od wejścia, poprzez negację sygnału, prowadzenie pozycji i wyjscie... Jednak nie mam zamiaru tego robić. Mam system do skalpowania.
@bfx
Ze skalpowania nie rezygnuję. Póki co doskonale ten system na symulatorze. Na skalpowanie mogę sobie pozwolić tylko w dni wolne, a mam ich teraz mało, więc ćwiczę też na D1/H4 bo zajmuje mi to max 30min dziennie.
Trzymam się planu. Co 3 miesiacę pozwalam sobie na zmiany w systemie, jeżeli znajdę na to racjonalne powody.
Pipsów i zmienności zyczę