Moja nauka na błędach - strategia.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
netfox
Bywalec
Bywalec

Moja nauka na błędach - strategia.

Nieprzeczytany post autor: netfox »

Witam. Założyłem ostatnio konto demo na xm. Oczywiście z początku nie mogłem nawet sie połapać w interfejsie programu no ale jakoś powoli dochodzę co do czego. Oczywiście na początku jak to zwykle bywa rzuciłem się na chybił trafił ;)
Mając do dyspozycji 10 000 ulokowałem za wszystko USDPLN. Oczywiście kurs cały czas rośnie. Tak więc zysk już jest -583 zł ;) Oczywiście teraz bez sensu było by sprzedać wszystko najmądrzejsze teraz będzie czekanie na odwrócenie kursu. Dopiero teraz przyszło myślenie. I mam pytanie odnośnie takiej strategii...
Załóżmy mam 10 000. Na początek dzielę to na jakieś mniejsze. np po 2000.
Wybieram cztery pary walutowe i oceniam czy trend bedzie rosl czy malał.
Dajmy na to parę USDPLN oceniłem że będzie wzrost. Wtedy za 1300 sprzedaje np a za 700 kupuje. Wtedy gdy moje spekulacje okaza sie sluszne w odpowiednim momencie to 1300 wycofuje a 700 sobie grzecznie czeka na zmiane trendu.
Robię tak z 4 parami walutowymi a 2000 zostaje na jakies dokupywanie. Staram się coś samemu kombinowac i w ten sposób sie uczyć dlatego czekam na opinie ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Moja nauka na błędach - strategia.

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

poczytaj moze na poczatek o money management ;)
Myśleć i działać jak Goldman !

netfox
Bywalec
Bywalec

Nie wiem jakim cudem ale rano miałem 744 zł zysku. Mam pytanie. Czy konto demo na XM różni się czymkolwiek od zwykłego? Czy też naliczane są prowizje dla brokera itd?

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

sa naliczane prowizje, konto demo to odzwierciedlenie konta real tylko ze nie na prawdziwe pieniadze ;)
Ten zysk to tzw szczescie poczatkujacego, ja na poczatku zrobilem 100 % konta w 2 dni, wykorzystalem max dzwignie i wstrzelilem sie przypadkiem w trend i heyah :D
Myśleć i działać jak Goldman !

netfox
Bywalec
Bywalec

No możliwe że tak jest... Ale prawda chyba jest taka że na tym nie da się stracić bo skoro kurs rosnie to i wreszcie spadnie tak? Kwestia cierpliwości?

forexprofit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexprofit »

netfox pisze:No możliwe że tak jest... Ale prawda chyba jest taka że na tym nie da się stracić bo skoro kurs rosnie to i wreszcie spadnie tak? Kwestia cierpliwości?
Spróbuj na koncie real,szybko zweryfikujesz ten pogląd.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Do autora wątku
Wyobraź sobie, że masz sklep spożywczy.Kupiłeś cebulę po 2 złote za kilogram.Aktualna cena za jaką możesz teraz ją sprzedać to 1,50 zł.Według Twojego sposobu działania dokupujesz "po lepszej cenie", żeby w przyszłości zarobić jeszcze więcej.Cebula znowu tanieje.Jeśli masz jeszcze środki dokupujesz.Jeśli nie - plajta.Nigdy nie widziałem takiej skuteczności w udowadnianiu mi, że nie mam racji jak na Forex.To co robisz to bzdura.Pozwól, że skrócę Twoją drogę na szczyt.Wpłać pieniądze na realne konto i udowodnij, że takie działanie ma sens.Szybko stracisz środki i albo zobaczysz efekty albo nauczysz się na pomyłce i zaczniesz myśleć.
Zasady na rynku są proste i wielu o nich pisze.W większości się pokrywają.Powodzenia.
P.S.Jeśli Cie uraziłem to mam to gdzieś.Ucz się i bądź konsekwentny w działaniu albo poddaj się od razu.To nie miejsce dla mięczaków.
Mimo wszystko życzę powodzenia.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

netfox pisze:No możliwe że tak jest... Ale prawda chyba jest taka że na tym nie da się stracić bo skoro kurs rosnie to i wreszcie spadnie tak? Kwestia cierpliwości?
Po pierwsze : dzięki temu, że na forex masz dźwignię to istnieje taki poziom cenowy, przy którym strata osiąga taki poziom, że broker zamyka automatycznie Twoje pozycje, aby nie doszło do minusowego depozytu - poczytaj o dżwigni i money menagment.
Po drugie : często zdarzają się takie sytuacje, że kurs leci w jedną stronę i przez kilka lat nie wraca ( czasem nigdy już nie wraca ). I co wtedy ? Będziesz cierpliwie czekał ze stratą, aż cena wróci ?
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ