Pychu Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Pychu Trading

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Sprobuje powalczyc z tym co mam, dokladajac nastepujace zasady:
- byc bardziej wybrednym, jesli chodzi o dobor poziomow S/R
- czekac na potwierdzenie odbicia od danego poziomu
- stawiac wiekszego SL (i automatycznie wiekszego TP), za wyraznym poprzednim dolkiem/gorka, ktorych przebicie powinno oznaczac odwrocenie trendu (ale tez nie bede stawial gigantycznych - jesli nie bede mogl dobrac R:R dla TP1 przynajmniej 1:2, to nie bede wchodzil w trade'a po prostu)
Zamiast śrubować coś co obecnie jest nierealne postaraj się ryzykować nie więcej jak 2% kapitału i jeżeli cena osiągnie RR 1:1 zamknij połowę pozycji a drugiej połowie pozwól rosnąć. Nie jest to święty grall ale przy odrobinie cierpliwości zwiększy twoją przewagę oraz zarobisz na Stop Lossa. Graj tylko na jednej parze walutowej. Ograniczy to liczbę twoich transakcji i pozwoli poznać głębiej zachowanie danego waloru. Najlepiej wybierz sobie jakąś parę trendową. Pamiętaj - ktoś kto chce być ekspertem od wszystkiego będzie ekspertem od niczego. Jak nauczysz sie zarabiać na jednej parze, wtedy dodajesz kolejną. Tym sposobem budujesz swój portfel inwestycyjny - nie inaczej....

Pozdrawiam

Pychu
Gaduła
Gaduła

Re: Pychu Trading

Nieprzeczytany post autor: Pychu »

@jackub: tej stronki nie znalem, ale przejrze - ja na podobna zagladalem kiedys http://www.forexstrategiesresources.com/ ale stwierdzilem, ze tylko ulamke z tych strategii ma jakis sens
A co wg Ciebie sprawiloby, ze moja metoda stalaby sie systemem? Oczywiscie, ze nie byles niegrzeczny - dobrze wlasnie, ze tak piszesz ;)

Generalnie zarowno jackub jak i silveRbull chyba macie racje, z tym, ze warto najpierw wylapywac te mniejsze ruchy i bezpiecznie je zamykac przy R:R 1:1, a potem dopiero eskalowac - tak tez zrobie ;)

Pzdr

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pychu
zajrzałem ponownie na pierwszą stronę, żeby powiedzieć w miarę dokładnie o co mi chodzi:
1) piszesz że grasz z trendem z H1, ale nie zdefiniowano co ma się zdarzyć aby uznać że jest trend, jakie zależności musza zaistnieć aby uznać że jest trend. Masz do dyspozycji EMA 200 i RSI, ale jak one mają się zachować abyś uznał że masz trend?? System wydaje się być intraday więc dobrze byłoby przed przystąpieniem do gry określić dzienny bias rynku, spojrzenie na wykres jednodniowy bardzo pomaga, nic o nastawieniu dziennym rynku nie masz w systemie.
Może się zdarzyć że na H1 masz trend wzrostowy a na m15 spadkowy co wtedy?
2) jeśli trend to czy gram pulbacki czy reversale, retesty/przełamania poziomów, jeśli używasz fibo czy pivoty to jak je używasz, czy fibo ostatnich swingów, czy z dziennej świecy? jakie wielkości retracementy fibo będziesz brał pod uwagę, a pivoty z jakiej godziny zamknięcia dnia. Poziomy S/R jak kreślone z jakiej ramy czasowej.
3) kiedy grasz, jaką sesję i dlaczego
4) system nie definiuje sposobu w jaki określasz trend, juz było ale wydaje mi się że H1 i M15 to trochę za mało aby mieć zadowalającą skuteczność
5) nie określa sposobu zajęcia pozycji, piszesz o pin barze, ale nic na temat lokalizacji (najważniejsze dla formacji świecowej), czy czekasz na potwierdzenie, czy na zamknięciu. Jak to potwierdzenie miałoby wyglądać. Co to znaczy wejście na pinbara czy engulfing? dokładnie? jaki poziom ?
6) SL jest nie zdefiniowany, kilkanaście pips to nie jest definicja poziomu bezpieczeństwa twojego kapitału.
Musi być wyraźnie napisane , gdzie i dlaczego jest właśnie tam, a nie gdzie indziej, jak tego nie wiesz to nie masz systemu!
Od SL się wszystko zaczyna bo on determinuje wielkość pozycji i możliwy R:R.
Wiele z tych rzeczy byc może wyda się oczywistymi, ale sprobuj je dokładnie opisać i już nie będzie to takie oczywiste.
System nie powinien zostawiać ci zbyt wiele uznaniowości, szczególnie w pocżatkowym okresie nauki, kiedy osiągnięcie dyscypliny w tradingu , wytrenowanie cierpliwości są zasadniczymi zadaniami.
Są to oczywiście moje spostrzeżenia i uwagi, spostrzeżenia również początkującego" tradera", ale początkującego od trzech lat. Nie przeżyłem nigdy MC, ale zdołowalem nieźle trzy konta .....

Pychu
Gaduła
Gaduła

@jackub:

Ad 1. Patrze czy na H1 cena jest ponizej (albo delikatnie powyzej) EMA200 i czy tworzy kolejne szczyty/dolki. Na RSI patrze juz na samym wejsciu - na m15 musi byc powyzej 60 zebym sprzedal i ponizej 40 zebym kupil. Moze tak byc, ze na H1 jest wzrostowy, a na m15 zaczyna sie tworzyc mniejszy trend spadkowy, ale traktuje go jako korekte i staram sie wejsc na koncu tego malego trendu w momencie, kiedy cena wraca do glownego trendu.

Ad 2. Gram pullbacki - czekam az cena przebije poziom np. wsparcia, a potem zawraca do niego z drugiej strony i wchodze po takim odbiciu wlasnie. Fibo i Pivoty uzywam zeby wybrac wlasciwy poziom S/R - poziom, ktory wizualnie okreslam musi sie pokrywac z Fibo/Pivotem, inaczej nie biore go pod uwage. Wybieram zniesienia 38.2, 50, 61.8 od ostatniej wyraznej pary dolek-gorka z H1 lub H4 (jesli nie ma sensownego ruchu na H1). Jesli chodzi o Pivoty, to biore dzienne przy uzyciu wskaznika SDX-TzPivots - probowalem roznych ustawien local i dest time, ale w koncu wyszlo mi, ze ustawienie 0 daje mi najblizsze wartosci do tych z fxstreet.com. Czas w mojej platformie mam o 1h do przodu w stosunku do aktualnego czasu PL.

Ad 3. Gram eurusd, gbpusd, usdjpy, eurjpy, audusd, nzdusd sesje UK i USA, bo sa wtedy sensowne ruchy. W sesji azjatyckiej mam wrazenie, ze sa czesto niespodziewane ruchy. Poza tym w ciagu dnia jestem przy komputerze, wiec moge reagowac, a w nocy spie.

Ad 4. Opisane w pkt 1. A co bys dodal, zeby miec zadowalajaca skutecznosc?

Ad 5. Pisalem, ze pinbar/engulfing musi sie znalezc na wysokosci wybranego poziomu S/R (potwierdzonego przez Fibo/Pivota). Wczesniej nie czekalem na potwierdzenie, a teraz juz czekam - w formie retestu i odrzucenia tego poziomu jeszcze w formie kolejnego pinbara/engulfinga. Wchodze na otwariu kolejnej swieczki po takim pinbarze/engulfingu.

Ad 6. SL - za ostatnim wyraznym dolkiem/szczytem na m15, ktory okreslam wizualnie. Zwykle bedzie to ok. 20 pips. Tp1 natomiast bede teraz stawial w podobnej odleglosci, a Tp2 ok 3 razy dluzszej. Zarowno Tp1 jak i Tp2 znajduje sie przed waznym poziomem S/R okreslonych tak jak opisalem wczesniej.

Dobrze jest, jesli system jest jasny, ale wydaje mi sie, ze musi byc troche uznaniowy, bo nie ma czarno bialych sytuacji i warunki wejscia i wyjscia moga sie delikatnie zmieniac w zaleznosci od interpretacji sytuacji. Powinny byc one oczywiscie w jakich sensownych granicach.

A jakie masz obecnie wyniki jackub?

Pychu
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj znowu bez wejsc - nie bylo zadnej wyrazniejszej korekty po ktorej moglbym wejsc. EURJPY wzroslo a potem delikatnie opadlo na R3 (137,50), ale w mojej ocenie nie spadlo na tyle, zeby oplacalo sie kupowac - trudno, ze potem wzroslo beze mnie, ale mam wrazenie ze w wiekszosci przypadkow bylyby dalsze spadki i dopiero po glebszej korekcie by roslo, wiec wydaje mi sie, ze dobrze mimo wszystko, ze nie wszedlem.

Jesli chodzi o EURUSD to mysle, ze warto rozwazyc shorta jak wzrosnie do 1,3145, bo na razie testuje od dolu ponownie Pivota, ale mysle, ze jeszcze troche za malo uroslo i nie pojawila sie jeszcze wyrazna formacja jak dla mnie. Co o tym sadzicie?

Pychu
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj bylo pare wejsc:

EURUSD
Pierwsze wejscie tak jak zapowiadalem otworzylem shorta po podwojnym testowaniu poziomu 1,3145 z ktorego wczesniej 2 dni temu zawrocila cena. Okazalo sie jednak, ze Putin dogadal sie z Poroszenko i edek poszedl w gore czyszczac SL (ktory umiejscowilem nad ta wyrazna gorka z 1 wrzesnia). Potem ponowilem wejscie na shorta w momencie kiedy cena odbila podwojnie od poziomu poprzedniego wsparcia, czyli 1,3160 - dalej otwarty

USDJPY
Tutaj wydaje mi sie, ze zagralem prawidlowo - po odbiciu od waznego wsparcia i rowniez Pivota otworzylem Buya, ale widzac, ze cena ma klopoty z wdrapaniem sie wyzej, zamknalem na 15p, a reszte na BE. Zamknelo i poszlo nizej.

AUDUSD
Tutaj wszedlem bo silny S/R pokryl sie z 61.8 Fibo i cena zrobila podwojny szczyt - jak widac, nie byla to wlasciwa decyzja. Biorac pod uwage dalszy mocny ruch w gore, mysle, ze teraz juz trzeba szukac longow.

NZDUSD
Wejscie po odbiciu powtornym od Pivota bedacym tutaj rowniez poziomem oporu - mam nadzieje, ze spadnie zgodnie z trendem na H1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Pychu Trading

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Patrzę na twoje wykresy i nic z nich nie rozumiem. Piszesz ze grasz w miejscach konfluencji, że musi pojawić sie formacja świecowa, ale nic tam szczególnego nie widać, nawet niewiadomo jak rozciągnołeś siatkę fibo. Musisz sie postarać ażeby twoje wykresy były bardziej czytelne. A co to za średnią masz na M15...?

Pozdrawiam

Pychu
Gaduła
Gaduła

@silveRbull: Fibo bylo od szczytu z 28 sierpnia do dna z 3 wrzesnia. Najpierw na tym poziomie pojawil sie engulfing, poczekalem na potwierdzenie chwile i pojawila sie gwiazda wieczorna wiec wszedlem.

--------------------------------------
Dzisiaj w koncu dobry dzien :) odrobilem sporo strat

EURUSD
Pozycje otwarte wczoraj. Pierwszy trade zamknelo na 20p, a ze wiazalo sie to z zabezpieczeniem drugiej pozycji, to juz jej nie zamykalem przed Draghim i oplacilo sie w postaci free ride'u do dalekiego TP2 i 100p zdobyte :)

NZDUSD
Tez trade z wczoraj - zamkniety z palca na BE bo nie chcial spadac, a dodatkowo pojawil sie pinbar w druga strone.

Myslalem, zeby wejsc tez w kabla po korekcie do 1.6440 po tym spadku, ale nie dosc, ze byly zaraz dane to jeszcze wczesniej na h1 mocny pinbar w druga strone sie wyrysowal, wiec nie chcialem ryzykowac i nie wszedlem.

Pychu
Gaduła
Gaduła

Wczoraj jedno wejscie na USDJPY po odbiciu od S/R gdzie bylo tez 61.8 zniesienia ostatniego wzrostu. Szybkie zamkniecie przed danymi pierwszej pozycji na +6p a druga zostawiona na BE i ostatecznie zamknieta na danych.

Pychu
Gaduła
Gaduła

Wczoraj i dzisiaj bez wejsc.

Dzisiaj byly 3 fajne sytuacje, w ktore nie wszedlem bo nie do konca spelnialy warunki mojej strategii:
1- tu SL musialbym ustawic ponad 50p bo za gorka z 8 sierpnia - jak dla mnie za duzy w stosunku do Tp1 ktory powinienem ustawic na najblizszym wsparciu wiec odpuscilem
2 - tutaj nie spadlo do jakiegos wyraznego poziomu wsparcia, a i RSI nie byl wyprzedany
3 - tutaj wolalem poczekac az wzrosnie przynajmniej do Pivota i zagrac na odbicie od niego

4 - tutaj nie wszedlem bo akurat mnie przy kompie nie bylo :( a powinienem byl wejsc, bo wszystko spelnione

Zastanawiam sie czy moze powinienem zmienic czegos w strategii (poza tymi rzeczami, o ktorych juz dyskutowalismy w tym watku). Zauwazylem, ze w momencie mocnego trendu cena nie koryguje zbyt gleboko i gubie ruch, czekajac na odbicie od waznego S/R i wyprzedanie/wykupienie RSI..

ODPOWIEDZ