Strategia na ustawianie Buy Stop & Sell Stop

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
SMtraderPL
Uczestnik
Uczestnik

Strategia na ustawianie Buy Stop & Sell Stop

Nieprzeczytany post autor: SMtraderPL »

Witajcie,

Chciałbym zapytać, czy ktoś próbował już łapać skoki cen na Buy Stop i Sell Stop. Weźmy np. sytuację z dnia dzisiejszego (02.09.2014). O godzinie 10:30 na GBP miała się pojawić informacja o obecnym stanie budownictwa. Wskaźnik powyżej 50,0 oznacza ekspansję przemysłu, poniżej wskazuje skurcz. Wynik badania pokazał dziś 64. Można się spodziewać, że GBP poszybuje mocno do góry. Doświadczeni gracze na pewno wiedzą, że niekoniecznie. Stało się tak, że GBP najpierw podskoczył do góry już o 10:28 (wszyscy spodziewali się wybicia), a o 10:30 mocno spadł w parze z USD.

Wydaje mi się, że ustawienie Buy Stop nieco powyżej aktualnej ceny o godz. 10:29 i nieco poniżej Sell Stop pozwoliłoby złapać ten skok i wiele innych w momentach publikacji ważnych informacji bez potrzeby szacowania, czy pójdzie w dół czy w górę.

Ze szczegółami na GBPUSD wyglądało to tak - o 10:28 cena wynosiła 1,65639, o 10:29 wynosiła 1,65755 (wspomniany skok), i od tego momentu mamy 1 min na ustawienie Buy Stop i Sell Stop (na 8-10 pipsów od ceny dla zabezpieczenia). Nic tylko czekać na impuls.

Chcę to dzisiaj wypróbować z USD, o 16:00. Na parze z JPY zbliża się do poziomu oporu z pierwszego stycznia. Brakuje 50 pipsów, ale goni mocno w górę. Jeśli go przekroczy, w co wątpię, powinno poszybować do góry. Jeśli spadnie, spadek będzie mocny. Przynajmniej tak się może wydawać po analizie technicznej.

Czy cokolwiek z tego co pisze ma sens ??

irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Strategia na ustawianie Buy Stop & Sell Stop

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

ja tak robie, obstawiam wczorajsza swiece D1 zleceniami BuyStop i SellStop na sposob piramidowania, powiedzmy co 30 pipsow, jesli pojawi sie trend i wybije swiece dzienna to moja pozycja uruchamia sie. oczywiscie trace ten ruch "wewnatrz" zakresu wczorajszej swiecy ale za to wchodze na rynek tylko jak jest konkretny kierunek/ruch - tak jak przy piramidzie. Problem jaki sie pojawia to zdarzajace sie falszywe wybicia - trzeba sie szybko zabezpieczyc przez BE, czasami cena wroci i zgarniesz 1 czy 3 pipsy, czasami idzie dalej.
pzdr

irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Strategia na ustawianie Buy Stop & Sell Stop

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

jakies wrazenia z realizacji strategi BuyStop i SellStop? jakies wyniki?

ODPOWIEDZ