Dzis znowu kiepski dzien - zaczyna sie to robic naprawde denerwujace
EURJPY
Wejscie po engulfingu - jednak przed danymi nie zdazylem zamknac i zjadlo SL. Gdybym 1 pips wyzej postawil SL, to bym dalej byl w grze. Aktualnie ponowilem wejscie znowu po pinbarze i engulfingu na wysokosci pivota - pozycja otwarta
@jackub: Dzieki za uwagi.
Ad 1. Masz racje - czesto tak sie wlasnie dzieje. Wczesniej nie zwrocilem na to uwagi - musze zaczac na to uwazac.
Ad 2. RSI biore pod uwage - jak widze, ze jeszcze nie urosl wystarczajaco, to nie sprzedaje i jak widze, ze jest daleki od wyprzedania to nie kupuje. MACD - szukam jedynie dywergencji na szczytach/dolkach. EMA200 - biore pod uwage na h1 i staram sie grac z trendem czyli kupuje jak jest nad i sprzedaje jak jest pod - choc zaczynam sie zastanawiac czy to ma sens bo juz sporo razy korekty konczyly sie dalej i filtrujac sygnaly w ten sposob, tracilem okazje do wejscia..
Ad 3. Kiedys mialem taki wskaznik co pokazywal z zeszlych dni, ale wykres stawal sie tak nieczytelny ze musialem wylaczyc.
Newsy oczywiscie tez omijam (dzisiaj zapomnialem zamknac przed) jednak nie caly dzien, bo zbyt duzo cennych ruchow sie traci. Choc masz racje z tym, ze jak jest cos cholernie waznego, to rynek juz wczesniej oraz dlugo po dziwnie sie zachowuje - wtedy zwykle nie tworza sie atrakcyjne setupy, jest chaos, wiec sila rzeczy trzymam sie z dala wtedy.
A jaka strategie Ty stosujesz?
Pzdr
Pychu Trading
Re: Pychu Trading
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- silveRbull
- Pasjonat
Pychu Trading
Witam
Jeżeli można sie jeszcze wtrącić. to sugeruje lekka modyfikacje twojej strategi. Zapomnij o pinbarach, engalfingah etc. To już nie działa, a przynajmniej w tym wydaniu. Oczywiście Możesz wchodzić na odbiciach od lini S/R ale praktycznie zawsze cena będzie zawracała w kierunku przeciwnym. Dlatego polecam wejścia oczekujące poniżej/powyżej wsparć i oporów o określona ilośc pipsów (statystycznie), albo na jakim lokalnym S/R, albo użyj któregoś z poziomów Fibo lub S/D. To czego użyjesz do wejścia na rynek nie ma znaczenia. Istotne jest gdzie postawisz Stop lossa, dlatego skup sie na mechanice rynku. Nie ustawiaj stopa pod/nad bierzacymi wsparciami i oporami tylko pod ostatnim dołkiem/szczytem tej samej rangi. Jeżeli w dobrym kierunku sie wykupisz to nie ma powodu ażeby wybiło ci stoplosa. Natomiast sa inne problemy do rozwiązania, typu jak zaczynaja i kończą sie trendy, który trend obecnie handlujesz, który szczyt/dołek należy do bieżącego trendu, a który do innego. Jak długo potrwa trend oraz czy warto sie wykupić, czy nie jest zapóźno. Szukając odpowiedzi na te pytania zrozumiesz także co to jest siła i słabość rynku. I jeszcze jedno, zawsze stosuj money menagment. Bez tego z góry jesteś skazany na niepowodzenie.
Jeżeli można sie jeszcze wtrącić. to sugeruje lekka modyfikacje twojej strategi. Zapomnij o pinbarach, engalfingah etc. To już nie działa, a przynajmniej w tym wydaniu. Oczywiście Możesz wchodzić na odbiciach od lini S/R ale praktycznie zawsze cena będzie zawracała w kierunku przeciwnym. Dlatego polecam wejścia oczekujące poniżej/powyżej wsparć i oporów o określona ilośc pipsów (statystycznie), albo na jakim lokalnym S/R, albo użyj któregoś z poziomów Fibo lub S/D. To czego użyjesz do wejścia na rynek nie ma znaczenia. Istotne jest gdzie postawisz Stop lossa, dlatego skup sie na mechanice rynku. Nie ustawiaj stopa pod/nad bierzacymi wsparciami i oporami tylko pod ostatnim dołkiem/szczytem tej samej rangi. Jeżeli w dobrym kierunku sie wykupisz to nie ma powodu ażeby wybiło ci stoplosa. Natomiast sa inne problemy do rozwiązania, typu jak zaczynaja i kończą sie trendy, który trend obecnie handlujesz, który szczyt/dołek należy do bieżącego trendu, a który do innego. Jak długo potrwa trend oraz czy warto sie wykupić, czy nie jest zapóźno. Szukając odpowiedzi na te pytania zrozumiesz także co to jest siła i słabość rynku. I jeszcze jedno, zawsze stosuj money menagment. Bez tego z góry jesteś skazany na niepowodzenie.
@silveRbull: Dzieki za porade.
Pierwszy TP juz teraz prawie 2 razy wiekszy od SL, TP2 kilkukrotnie wiekszy od SL i w jednej transakcji nie trace wiecej niz 1-2%.
Pzdr
Czyli chodzi Ci o to zeby, na przykladzie lokalnej gorki, ustawic sell limit tuz ponizej szczytu gorki, liczac na to, ze cena dotknie szczytu i spadnie o te pare, albo wiecej pipsow?Dlatego polecam wejścia oczekujące poniżej/powyżej wsparć i oporów o określona ilośc pipsów (statystycznie), albo na jakim lokalnym S/R, albo użyj któregoś z poziomów Fibo lub S/D.
No ale ja wlasnie staram sie tak stawiac SL, zeby byl nad poprzednia gorka / pod poprzednim dolkiem, z tego wzgledu, ze S/R prowadze wlasnie po szczytach/dolkach. Chyba, ze cos innego masz na mysli?To czego użyjesz do wejścia na rynek nie ma znaczenia. Istotne jest gdzie postawisz Stop lossa, dlatego skup sie na mechanice rynku. Nie ustawiaj stopa pod/nad bierzacymi wsparciami i oporami tylko pod ostatnim dołkiem/szczytem tej samej rangi. Jeżeli w dobrym kierunku sie wykupisz to nie ma powodu ażeby wybiło ci stoplosa.
Mozesz polecic jakies zrodlo na ten temat?Natomiast sa inne problemy do rozwiązania, typu jak zaczynaja i kończą sie trendy, który trend obecnie handlujesz, który szczyt/dołek należy do bieżącego trendu, a który do innego. Jak długo potrwa trend oraz czy warto sie wykupić, czy nie jest zapóźno. Szukając odpowiedzi na te pytania zrozumiesz także co to jest siła i słabość rynku.
Tego staram sie juz pilnowacI jeszcze jedno, zawsze stosuj money menagment.

Pzdr
Teraz nie gram na M15, jestem stary i mnie to męczy, od kilku tygodni trenuję ichimoku na H4, ale grałem trochę na M5/15. Przede wszystkim chce mieć silny trend i widzieć go na M15, a 100 i 200 SMA (szkoła S.Joba) to pokazują, jak go mam to szukam pulbacków do ważnych poziomów, i tak czekam co cena zrobi i reaguję. ALE MUSI BYC TREND, nie ma trendu nie ma grania. Jestem wyznawcą teorii pod tytułem OGT (One Good Trade), w Polsce chyba Glinicki nazywał to HQT High Quality Trade. Wszystkie warunki musza być spełnione. Moje SL są spore, czasami większe niż daily range i służą wyłącznie jako Air Bag, wynikają ze struktury rynku z dziennej perspektywy a nie ostatniego high czy low, często zamykam sam trade zanim jest SL jest wyzwolony. Jeśli cały czas mam do czynienia z rynkiem niedźwiedzia (DZIENNY BIAS) dla czego mam zamykać swojego szorta jeśli poszedł 12 pips przeciwko mnie? zamknę go jak rynek się powróci. Taka technika pozwala nawet nie doświadczonemu traderowi jak ja nawet 25 na winnerów pod rząd. Wiesz jak to fajnie buduje zaufanie do siebie?
Spójż na edka od 1 lipca cokolwiek zagrasz na krótko musialo wyjść wystarczyło 70 pisów SL ....
wiem że wielu sie to nie spodoba, ale cóż.. mnie to wychodziło
załacze jeszcze jeden wykresik może na coś ci się przyda..? A może zostanie skrytykowany i potepiony, zobaczymy
Spójż na edka od 1 lipca cokolwiek zagrasz na krótko musialo wyjść wystarczyło 70 pisów SL ....
wiem że wielu sie to nie spodoba, ale cóż.. mnie to wychodziło
załacze jeszcze jeden wykresik może na coś ci się przyda..? A może zostanie skrytykowany i potepiony, zobaczymy
Jackub widze ze znasz sie jednak na rzeczy. Gdzies pisales ze jestes poczatkujacy. Dla niecierpliwych dodal bym mozliwosc grania bez trendu, inną dowolna metoda tylko np. za 20% stawki. Screen jest ok, nie wiem czego sie obawiales.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
bfx,
powszechnie przyjętym kanonem jest nie wchodzenie w trade jesli nie spełnia on oczekiwan w stosunku do R:R, tak więc rózni nauczyciele każą nie zajmowac pozycji jeśli nie masz szansy na R:R 3:1, czy 2:1, jeden gosciu, zadał mi pytanie, czy zaryzykujesz 200 USD dla zarobienia 100USD mając 90% szans że ci się uda?? Olejesz, czy weźmiesz? Według kanonów nie powinniśmy nawet spojrzeć na taki trade, według niego jest idiotyzmem nie wzięcie tego co rynek DAJE.... daje 100 biore 100, daje 200 biore 200, to jako uzupełnienie strategii przedstawionej powyżej...
niecierpliwi ... hhhmmmm myślę że nie mają czego szukac na Forexie
bfx, jestem początkujący, wierz mi
Miłego Dnia
powszechnie przyjętym kanonem jest nie wchodzenie w trade jesli nie spełnia on oczekiwan w stosunku do R:R, tak więc rózni nauczyciele każą nie zajmowac pozycji jeśli nie masz szansy na R:R 3:1, czy 2:1, jeden gosciu, zadał mi pytanie, czy zaryzykujesz 200 USD dla zarobienia 100USD mając 90% szans że ci się uda?? Olejesz, czy weźmiesz? Według kanonów nie powinniśmy nawet spojrzeć na taki trade, według niego jest idiotyzmem nie wzięcie tego co rynek DAJE.... daje 100 biore 100, daje 200 biore 200, to jako uzupełnienie strategii przedstawionej powyżej...
niecierpliwi ... hhhmmmm myślę że nie mają czego szukac na Forexie
bfx, jestem początkujący, wierz mi
Miłego Dnia
A myslalem, ze brak cierpliwosci dotyczy wsztstkich poczatkujacych, oraz, ze trzeba z tego wyrosnac.jackub pisze: niecierpliwi ... hhhmmmm myślę że nie mają czego szukac na Forexie
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
- silveRbull
- Pasjonat
Pychu Trading
Witam
Nie jestem nauczycielem ale jakiś tam ułamek tego postaram się wyjaśnić. Otóż chodzi mi o to, że wiele osób gra klasyczny pul-back do ostatniego ważnego poziomu. Na tym poziomie czekają aż pojawi się odpowiednia formacja typu engalfing, pin-bar etc. i wchodzą w pozycję ustawiając stop lossa poniżej danej formacji. Sam pisałeś we wcześniejszym poście że grasz mniej więcej w ten sposób - prawda...?
Natomiast pierwszym co powinno się zrobić to nie szukanie wejścia, tylko miejsca gdzie możemy bezpiecznie ustawić stop lossa. W TT takim logiczno-strategicznym miejscem jest ustawienie zlecenia zabezpieczającego pod ostatnim istotnym szczytem/dołkiem tej samej rangi.
Jak tylko ten warunek zostanie spełniony dopiero wtedy sprawdzamy jak daleko jest cena. Jeżeli cena oddaliła się zbyt daleko od naszego stop-lossa to oczywistym jest że nasze RR oraz wielkość pozycji spada. Rozwiązaniem jest poczekanie aż cena zawróci i wkupienie się w takim miejscu które jest najbliżej zlecenia zabezpieczającego.
Jednakże w praktyce nie jest to takie proste. Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest tutaj wybrać jedną stałą metodę wchodzenia na rynek. Takie podejście daje ci możliwość automatyzacji tradingu oraz eliminuje zbędne analizy. Wiele osób do wkupienia się w trend wykorzystuje poziomy S/D, ale wszystko ma swoje plusy i minusy. W przypadku S/D zyskujesz bardzo wysokie RR ale ucieka ci większa część trendu. W dodatku na cały trend średnio wchodzą dwa, trzy poziomy a nierzadko jeden. Wszystko zależy jak rozbujany jest rynek.
Jeżeli natomiast do wejścia użyjesz poziomu S/R z lokalnych szczytów/dołków wówczas masz szansę na złapanie większej części trendu ale kosztem mniejszego RR a i wielkość pozycji ci spada. Lepszym rozwiązaniem jest założenie że cena cofnie się poniżej wsparcia i oporu, co zazwyczaj się sprawdza i dotrze do któregoś z poziomów fibo albo średniej kroczącej, lini ZL czy innego punktu który obierzesz za punkt wejścia.
Może go także przekroczyć, dla ciebie liczy się nie odbicie od danego poziomu, ale strefa pomiędzy zleceniem zabezpieczającym a zleceniem otwarcia pozycji. Taką strefę musisz zbudować sam. Jest to zazwyczaj bieżąca strefa popytu/podaży (nie mylić z S/D). Jak szeroko ją zaznaczysz zależy już od ciebie. Cena powinna tam zajrzeć i od tej pory być pod kontrolą. Jeżeli wkupiłeś się w dobrym kierunku wtedy nie ma powodu ażeby wybiło ci stop-lossa, chyba że trend się zmienił....
Co do postów innych kolegów to nie będę się wypowiadał ponieważ prezentują odmienne spojrzenie na rynek, co nie znaczy że błędne. W literaturze raczej tego nie znajdziesz, dlatego pytaj, zadawaj pytania, poznaj rozmaite metody aż w końcu obierzesz jakiś kierunek który będzie ci odpowiadał.....
Pozdrawiam
Nie jestem nauczycielem ale jakiś tam ułamek tego postaram się wyjaśnić. Otóż chodzi mi o to, że wiele osób gra klasyczny pul-back do ostatniego ważnego poziomu. Na tym poziomie czekają aż pojawi się odpowiednia formacja typu engalfing, pin-bar etc. i wchodzą w pozycję ustawiając stop lossa poniżej danej formacji. Sam pisałeś we wcześniejszym poście że grasz mniej więcej w ten sposób - prawda...?
Natomiast pierwszym co powinno się zrobić to nie szukanie wejścia, tylko miejsca gdzie możemy bezpiecznie ustawić stop lossa. W TT takim logiczno-strategicznym miejscem jest ustawienie zlecenia zabezpieczającego pod ostatnim istotnym szczytem/dołkiem tej samej rangi.
Jak tylko ten warunek zostanie spełniony dopiero wtedy sprawdzamy jak daleko jest cena. Jeżeli cena oddaliła się zbyt daleko od naszego stop-lossa to oczywistym jest że nasze RR oraz wielkość pozycji spada. Rozwiązaniem jest poczekanie aż cena zawróci i wkupienie się w takim miejscu które jest najbliżej zlecenia zabezpieczającego.
Jednakże w praktyce nie jest to takie proste. Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest tutaj wybrać jedną stałą metodę wchodzenia na rynek. Takie podejście daje ci możliwość automatyzacji tradingu oraz eliminuje zbędne analizy. Wiele osób do wkupienia się w trend wykorzystuje poziomy S/D, ale wszystko ma swoje plusy i minusy. W przypadku S/D zyskujesz bardzo wysokie RR ale ucieka ci większa część trendu. W dodatku na cały trend średnio wchodzą dwa, trzy poziomy a nierzadko jeden. Wszystko zależy jak rozbujany jest rynek.
Jeżeli natomiast do wejścia użyjesz poziomu S/R z lokalnych szczytów/dołków wówczas masz szansę na złapanie większej części trendu ale kosztem mniejszego RR a i wielkość pozycji ci spada. Lepszym rozwiązaniem jest założenie że cena cofnie się poniżej wsparcia i oporu, co zazwyczaj się sprawdza i dotrze do któregoś z poziomów fibo albo średniej kroczącej, lini ZL czy innego punktu który obierzesz za punkt wejścia.
Może go także przekroczyć, dla ciebie liczy się nie odbicie od danego poziomu, ale strefa pomiędzy zleceniem zabezpieczającym a zleceniem otwarcia pozycji. Taką strefę musisz zbudować sam. Jest to zazwyczaj bieżąca strefa popytu/podaży (nie mylić z S/D). Jak szeroko ją zaznaczysz zależy już od ciebie. Cena powinna tam zajrzeć i od tej pory być pod kontrolą. Jeżeli wkupiłeś się w dobrym kierunku wtedy nie ma powodu ażeby wybiło ci stop-lossa, chyba że trend się zmienił....

Co do postów innych kolegów to nie będę się wypowiadał ponieważ prezentują odmienne spojrzenie na rynek, co nie znaczy że błędne. W literaturze raczej tego nie znajdziesz, dlatego pytaj, zadawaj pytania, poznaj rozmaite metody aż w końcu obierzesz jakiś kierunek który będzie ci odpowiadał.....
Pozdrawiam
@jackub: dzieki za spostrzezenia - musze pomyslec, czy dalbym rade ogarnac tak duze SL i gre na H4 - musialbym wtedy lapac ruchy po ponad 200 pipsow, zeby zachowac sensowny R:R... No 25 winnerow pod rzad bankowo buduje pewnosc siebie - tego mi brakuje
ten wykres, ktory zalaczyles fajnie obrazuje gre z trendem - wlasciwie pokazuje, ze powinno sie poczekac az cena odbije sie od S/R, a potem wejsc na retescie, zgodnie z glownym trendem
@silveRbull: Masz oczywiscie racje z tym stawianiem SL - musze sie temu bardziej przyjrzec: wiem ze mialem pare sytuacji, ze SL stawialem za krotkiego, przed ostatnim szczytem/dolkiem, bo wiekszy popsulby mi R:R - a powinienem w takich sytuacjach nie otwierac w ogole trade'a
Pzdr
-------------------------------------------------------------
Dzisiaj jestem wkurzony, bo zrobilem glupie bledy
GBPUSD
Zagralem shorta, bo zobaczylem engulfinga na odbiciu od ktorego wczesniej cena odbila w dol. Moge sobie to tylko tlumaczyc tak, ze nie wzroslo wystarczajaco wysoko - powinno chociaz do Pivota dojsc (wiem ze o 10:30 byly dane - i tak bym zamknal 10 min przed)
EURJPY
Tutaj wszedlem poprawnie w longa po korekcie, po mocnym impulsie, zgodnie z trendem na wyzszym TF. Potem jednak zobaczylem pinbara w druga strone na H1 wiec postanowilem odwrocic trade'a - bylo to glupie, bo przeciwko trendowi, ale myslalem, ze bedzie odwrocenie..
jest to dosyc denerwujace, bo bylem wczesniej ustawiony w dobra strone - nie powinienem sie przestraszyc tego pinbara..
USDJPY
Ten wykres dodalem, bo wahalem sie czy nie wejsc i stwierdzilem, ze nie wejde, bo wydawalo mi sie, ze zaraz bedzie odwrocenie, a poza tym ta korekta byla minimalna, wiec myslalem, ze nawet jesli nie bedzie odwrocenia trendu, to troche musi jeszcze spasc (RSI tez moglby spasc jeszcze), zeby kupowac - no i okazalo sie, ze nie bylo sensu czekac.. Jest to dosyc frustrujace, bo kilkukrotnie probowalem takich wejsc po krotkich korektach wczesniej na innych instrumentach i konczylo sie SL, a tu nie wszedlem i to byl blad, bo poszlo prawidlowo w gore
Zaczynam sie zastanawiac, czy nie lepiej grac na kazde odbicie od S/R w kazdym kierunku - wchodzic na limit orderach ustawionych na poziomach poprzednich szczytow i dolkow (z nadzieja, ze przy kolejnym dotarciu do danego poziomu, cena troche odbije) i kosic 10 pipsow przy jakims minimalnym SL (np. 7p) i ewentualnie zostawiac druga pozycje na BE, z nadzieja, na zlapanie wiekszego ruchu..

@silveRbull: Masz oczywiscie racje z tym stawianiem SL - musze sie temu bardziej przyjrzec: wiem ze mialem pare sytuacji, ze SL stawialem za krotkiego, przed ostatnim szczytem/dolkiem, bo wiekszy popsulby mi R:R - a powinienem w takich sytuacjach nie otwierac w ogole trade'a
Czyli rozumiem, ze masz na mysli, to, ze powinienem okreslic napierw poziom S/R, poczekac az cena dojdzie do niego, a potem odbije i wroci i dopiero na tym powrocie zagrac na odbicie od tego poziomu?Lepszym rozwiązaniem jest założenie że cena cofnie się poniżej wsparcia i oporu, co zazwyczaj się sprawdza i dotrze do któregoś z poziomów fibo albo średniej kroczącej, lini ZL czy innego punktu który obierzesz za punkt wejścia.
Troche nie rozumiem, przeciez S/D to wlasnie skrot od supply demand czyli podaz i popyt..Może go także przekroczyć, dla ciebie liczy się nie odbicie od danego poziomu, ale strefa pomiędzy zleceniem zabezpieczającym a zleceniem otwarcia pozycji. Taką strefę musisz zbudować sam. Jest to zazwyczaj bieżąca strefa popytu/podaży (nie mylić z S/D). Jak szeroko ją zaznaczysz zależy już od ciebie. Cena powinna tam zajrzeć i od tej pory być pod kontrolą. Jeżeli wkupiłeś się w dobrym kierunku wtedy nie ma powodu ażeby wybiło ci stop-lossa, chyba że trend się zmienił....![]()
Pzdr
-------------------------------------------------------------
Dzisiaj jestem wkurzony, bo zrobilem glupie bledy
GBPUSD
Zagralem shorta, bo zobaczylem engulfinga na odbiciu od ktorego wczesniej cena odbila w dol. Moge sobie to tylko tlumaczyc tak, ze nie wzroslo wystarczajaco wysoko - powinno chociaz do Pivota dojsc (wiem ze o 10:30 byly dane - i tak bym zamknal 10 min przed)
EURJPY
Tutaj wszedlem poprawnie w longa po korekcie, po mocnym impulsie, zgodnie z trendem na wyzszym TF. Potem jednak zobaczylem pinbara w druga strone na H1 wiec postanowilem odwrocic trade'a - bylo to glupie, bo przeciwko trendowi, ale myslalem, ze bedzie odwrocenie..

USDJPY
Ten wykres dodalem, bo wahalem sie czy nie wejsc i stwierdzilem, ze nie wejde, bo wydawalo mi sie, ze zaraz bedzie odwrocenie, a poza tym ta korekta byla minimalna, wiec myslalem, ze nawet jesli nie bedzie odwrocenia trendu, to troche musi jeszcze spasc (RSI tez moglby spasc jeszcze), zeby kupowac - no i okazalo sie, ze nie bylo sensu czekac.. Jest to dosyc frustrujace, bo kilkukrotnie probowalem takich wejsc po krotkich korektach wczesniej na innych instrumentach i konczylo sie SL, a tu nie wszedlem i to byl blad, bo poszlo prawidlowo w gore

Zaczynam sie zastanawiac, czy nie lepiej grac na kazde odbicie od S/R w kazdym kierunku - wchodzic na limit orderach ustawionych na poziomach poprzednich szczytow i dolkow (z nadzieja, ze przy kolejnym dotarciu do danego poziomu, cena troche odbije) i kosic 10 pipsow przy jakims minimalnym SL (np. 7p) i ewentualnie zostawiac druga pozycje na BE, z nadzieja, na zlapanie wiekszego ruchu..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pychu, chyba nie zrozumiełes mojej sugestii, przez długi czas (kilka miesięcy trenowalem , dla nauki (mądry człowiek mi tak kazał) system 10/100.... czyli 10 pipsów TP i 100 SL. Śmieszne?? Chodziło o to że mając jakiś system, jakąś metodę, sprawdzoną metodę ( nie taką jak opisałeś w pierwszym poście, co nie jest żadną metodą tylko zbiorem luźnych stwierdzen) zamiast stosowania w niej MM typowego, celowałem w profit 10 pips stawiając 100 pipsów SL.
Zaraz podniesie sie wrzask co za idiota pisze takie rzeczy!!! Ale powtarzam to było w celach szkoleniowych i edukacyjnych. Miałem nawet powyżej 98% trafnien i były zyski!!! Potem ewoluowałem wydłuzając TP na zasadzie , ok biorę dwie pozycje , jedna zamykam na 10 pips, drugą ciągnę ile się da. Potem już tylko jedną pozycję nie na 10 pipsów tylko ile rynek da. Potem wyszło że 65 pipsów to wystarczający SL na większośc sytuacji. Ale wszystko miło plan i dyscyplinę, nie ustrzegłem się błedów oczywiście, ale dostałem piękną szkołę.
Teraz co do systemu. żeby działał musi spełniac minimum trzy warunki z wyłączeniem w tym momencie oczywistych MM i dyscypliny:
"musi określac jasno stan rynku
nie może kazać brać każdego sygnału kupna sprzedaży
nie może mieś więcej niż trzy wskaźniki
System który nie jest w stanie jasno określić stanu rynku jest słabym systemem" -- tłumaczenie Crutial Point z FF
Czy twój sysytem opisany na pierwszej stronie zawiera te elementy?
Proszę nie traktuj tego wpisu jako jakiegoś ataku, nie to jest było zamiarem, to ma byc post o pozytywnym nastawieniu
Wybacz, że może się zbytnio mądrzę, ale chyba się trochę szarpiesz ze sobą , prawda??
Pozdrawiam i życzę "olśnienia"
Zaraz podniesie sie wrzask co za idiota pisze takie rzeczy!!! Ale powtarzam to było w celach szkoleniowych i edukacyjnych. Miałem nawet powyżej 98% trafnien i były zyski!!! Potem ewoluowałem wydłuzając TP na zasadzie , ok biorę dwie pozycje , jedna zamykam na 10 pips, drugą ciągnę ile się da. Potem już tylko jedną pozycję nie na 10 pipsów tylko ile rynek da. Potem wyszło że 65 pipsów to wystarczający SL na większośc sytuacji. Ale wszystko miło plan i dyscyplinę, nie ustrzegłem się błedów oczywiście, ale dostałem piękną szkołę.
Teraz co do systemu. żeby działał musi spełniac minimum trzy warunki z wyłączeniem w tym momencie oczywistych MM i dyscypliny:
"musi określac jasno stan rynku
nie może kazać brać każdego sygnału kupna sprzedaży
nie może mieś więcej niż trzy wskaźniki
System który nie jest w stanie jasno określić stanu rynku jest słabym systemem" -- tłumaczenie Crutial Point z FF
Czy twój sysytem opisany na pierwszej stronie zawiera te elementy?
Proszę nie traktuj tego wpisu jako jakiegoś ataku, nie to jest było zamiarem, to ma byc post o pozytywnym nastawieniu
Wybacz, że może się zbytnio mądrzę, ale chyba się trochę szarpiesz ze sobą , prawda??
Pozdrawiam i życzę "olśnienia"