na screenie poniżej zaznaczyłem Ci kilka możliwych okazji do wejścia zgodnie z trendem przy Twoim stylu gry (wsparcia i opory) jedynym sposobem jest nauczenie się świec japońskich, bowiem samo odbicie ceny od jakiegoś poziomu wcale nie oznacza że jest to odwrócenie trendu i że cena pójdzie tam gdzie sobie założyłeś dopiero kiedy wiesz jakie jest znaczenie danej świecy będziesz mógł prognozować co za chwilę może zrobić rynek jeżeli zbierasz pipsów po trochu moja rada jest następująca - naucz się tych świec, próbuj sobie wyznaczać na ich podstawie potencjalny kierunek na następny dzień i dopiero potem na niższych interwałach graj zgodnie z tym kierunkiem Ciebie wybija na sl'ach tylko i wyłącznie dlatego że grasz pod prąd, a same wejścia są nieco spóźnione jak to ogarniesz to zobaczysz jak prosty i przewidywalny bywa rynek i nie mówię tu o 100% skuteczności, ale 70-80% jest zawsze jak najbardziej realne no i pamiętaj oczywiście o dobrym R:R bo to jest podstawa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
@freakout: ale to sa wejscia zgodnie z nowym mini trendem na nizszym interwale i jest to przeciwko trendowi trendowi spadkowemu na wyzszym interwale - a ja wlasnie probuje grac zgodnie z trendem na wyzszym interwale. A jak odrozniasz formacje swiecowa malego odbicia od takiej, ktora zmienia trend? Moje wejscia byly tez po formacjach swiecowych - pinbarach. No chyba, ze chodzi Ci o to, ze na wyzszym interwale byly mocne pinbary zwiastujace ruch w gore..
A jaki to dobry R:R? 1:2? 1:3?
Pychu pisze:@freakout: ale to sa wejscia zgodnie z nowym mini trendem na nizszym interwale i jest to przeciwko trendowi trendowi spadkowemu na wyzszym interwale - a ja wlasnie probuje grac zgodnie z trendem na wyzszym interwale. A jak odrozniasz formacje swiecowa malego odbicia od takiej, ktora zmienia trend? Moje wejscia byly tez po formacjach swiecowych - pinbarach. No chyba, ze chodzi Ci o to, ze na wyzszym interwale byly mocne pinbary zwiastujace ruch w gore..
A jaki to dobry R:R? 1:2? 1:3?
wszystko poniżej interwału H4 to szum a nie trend do gry typu intraday nie ma lepszego rozwiązania niż szukanie sygnałów np. na H4, a potem potwierdzenia na H1 i wejście z ciasnym SL np. z interwału M15 natomiast jeśli chodzi o formacje świecowe zmieniające trend to jest ich wiele - wystarczy trochę pogooglować na pewno zmiany trendu lepiej szukać na H4 i D1 - świece na tych przedziałach czasowych mają zdecydowanie większe znaczenie niż np. na H1 ważne jest również to w jakim miejscu się one znajdują, dlatego warto ich szukać w okolicach ważnych oporów lub wsparć dobry R:R to minimum 1:2 - 1:3, a doskonały to przedział 1:10 - 1:20
@freakout: no z jednej strony, rzeczywiscie troche szumu jest, ale skalperzy, ktorzy graja na niskich interwalach, swietnie na tym szumie wychodza Co do swiec japonskich to czytalem jakis czas temu najbardziej chyba znana ksiazke na ten temat autorstwa Nisona i wydaje mi sie, ze najbardziej skuteczne sa pinbary i engulfingi dlatego wlasnie je stosuje. Problem jednak ze swiecami jest taki, ze u roznych brokerow roznie one wygladaja, mimo, ze opisuja ten sam wykres.. Teraz bede wlasnie musial popracowac troche nad R:R zeby nie schodzic ponizej 1:2 dla TP1 i sporo wiekszy dla TP2. Bede dawal SL max 15p, a Tp1 = 30p, TP2 > 60p, a na BE bede przestawial po 20p
Dzisiaj dalej utrzymuje pozycje otwarte (selle na EU, GU, NU, AU) z zeszlego tygodnia, ktore maja mi odrobic straty Na razie w sumie ok. 7% na plusie. Prawie wszystkie zabezpieczone i czekam na dalsze spadki
Dzisiaj pozamykalo mi na przesunietych SLach wszystkie pozycje - lacznie ponad 10% do przodu. Mialem nadzieje na jeszcze lepszy wynik, ale nie ma tragedii - dobrze, ze udalo mi sie troche zrehabilitowac
Gorzej potem na trade'ach:
GPBUSD
wszedlem na odbiciu od waznego oporu, ktory wczesniej byl wsparciem - niestety nie byla to dobra decyzja. Widze, ze byla dywergencja na h1, ale z drugiej strony jeszcze troche brakowalo do mocnego poziomu 1,67 wiec liczylem na to ze jesszcze spadnie
NZDUSD
Tutaj podobny powod wejscia - myslalem, ze korekta juz sie skonczyla. Wprawdzie na h1 byla dywergencja, ale do mocnego poziomu 0,84 jeszcze troche bylo. Poza tym pare dni wczesniej byl rzeczywiscie pinbar zwiastujacy wzrosty na D1,ale po nim cena dalej spadala, wiec myslalem, ze teraz jeszcze bedzie dalej spadac. Moze powinienem byl poczekac az wzrosnie chociaz do Pivota.. i dopiero szukac wejscia
EURUSD
Wchodzilem tuz po korekcie niestety za wczesnie, wiec SL
AUDUSD
Wejscie po korekcie, po nizszym dolku - wiec wydaje mi sie ze sluszne. Potem 10 min przed danymi zamknieta pozycja na -2p - i dobrze, bo byl ostry ruch w gore. Na danych nie gram
Czytam twój dziennik i nasunęło mi się kilka uwag które być może cie zainteresują:
1. W twojej strategi nie znalazłem klarownych zasad według których ustawiasz SL. Tak się składa ze jest to klucz do sukcesu w trend tradingu. Samo wejście jest już mniej ważne. Istotne jest gdzie stawiasz Stop Lossa...!
2. Jeśli już coś analizujesz to skup sie na analizie trendu. Sprawdź jak trendy sie zaczynaja i jak sie konczą. Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego akurat tak a nie inaczej, oraz co to jest siła i słabość rynku. To czy trend jest długi czy krótki zawsze mozesz podejrzeć na wyższym TF a wejść oczywiście na niższym. Jedyna słuszna analiza to analiza trendu, reszta to wróżenie z fusów i przewidywanie przyszłości. Ty bądź tu i teraz.
3. Poziomy S/R to jeszcze nie strategia. Patrz na poziomy S/R jak na miejsca w których przyłączasz sie do trendu. Ty grasz trend a nie poziomy S/R.
4. Nie mieszaj poziomów S/R z pivotami oraz fibo. Ktoś kto chce być ekspertem od wszystkiego jest ekspertem od niczego. Wybierz jedno albo drugie i stale sie tego trzymaj. Tylko w ten sposób zbudujesz swoją przewagę na rynku.
Wczoraj wejscie w BUYa na USDJPY i szybkie wyjscie na zero na 10 min przed ogloszeniem danych. Mocno rynkiem nie szarpnelo i w sumie nawet by mi nie wyczyscilo SL, ale takie mam zasady, ze zamykam niezabezpieczonego trade'a 10min przed waznymi danymi (patrzac na kalendarz z FF)
Dzisiaj wszedlem w buy na AUDUSD na odbiciu od wsparcia (pokrywajacym sie z Pivotem), zgodnie z trendem na H1
update: znowu SL - nie wiem czemu. Ktos moze powiedziec, ze na H4 utworzyla sie spadajaca gwiazda, ale z drugiej strony rowniez na H4 przebita zostala LT laczaca szczyty z 07/24 i 06/08, a to zwiastowalo wzrosty..
@silveRbull: Dzieki za Twoje spostrzezenia. Moj komentarz:
Ad 1. Oczywiscie zgadzam sie, ze SL jest cholernie wazny. Nie opisalem tego dokladnie, ale mam taka zasade, ze SL stawiam kilka pipsow za ekstremum poprzedniej swieczki, ktora jest pinbarem/engulfingiem. Staram sie, zeby SL nie przekraczal 15p. TP1 ustawiam przed nastepnym poziomem S/R tak zeby byl wiekszy od SL ok 2razy, a nastepny TP2 stawiam przed nastepnym S/R - ponad 50p. Wczesniej SL'a stawialem troche za duzego, a trade'a na plusie zamykalem czesto pare pipsow przed dotarciem do TP1 (bo balem sie, ze zawroci) - przez to nie utrzymywalem dobrego R:R i w dluzszym terminie glupio tracilem.
Ad 2. Tak - okreslam trend na H1 (patrzac na to czy cena jest ponizej/powyzej EMA200 i czy tworzy kolejne wyzsze/nizsze dolki/gorki), a wchodze na M15. Moglbys rozwinac swoja mysl dot. sily i slabosci rynku oraz praktycznego zastosowania tego w strategii?
Ad 3. No wlasnie tak probuje robic - nie gram na odbicia od wszystkich S/R, tylko takie zgodnie z trendem na H1.
Ad 4. To nie jest tak, ze mieszam to wszystko ze soba, tylko okreslajac wazne S/R posilkuje sie Pivotami i Fibo - jesli jest mocny poziom (widze, ze juz od niego byly odbicia wczesniej, albo byl i wsparciem i oporem), a dodatkowo poziom pokrywa sie z pivotem (oraz poziomami r1, r2, r3, s1, s2, s3) lub jednym z 3 zniesien Fibo to wtedy taki poziom ma dla mnie sens, bo wieksza szansa, ze zadziala. Mysle, ze to akurat dobre, bo zwiekszam prawdopodobienstwo, bo nie biore pod uwage wszystkich S/R, ktore widze.
A Ty jakiej strategii uzywasz w tradingu?
Pzdr
Pychu,
pozwole sobie na kilka uwag dotyczących twojego tradingu, nie jestem jakimś wybitnym traderem, ale jakieś tam małe procenty sobie robie
1. często zajmujesz pozycje na płaskim rynku, stawiając krótkie SL --- masz płaściutką MA wykazującą brak trendu od iluś tam okresow a ty szukasz ruchu, najbardziej mozliwy ruch w takim przypadku to ruch wyczyszczenie SL. Skladaj może zlecenia kiedy ta MA jest jakoś nachylona?
2. Masz dwa flagowe wskaźniki na wykresach, ktore często totalnie ignorujesz, wręcz grasz przeciwko nim --- to po co je tam masz??
3. Fajnie mieć PIVOTY osobiście lubie pivoty... fajnie mieć wyrysowane pivoty z ostatnich liku dni, będziesz wtedy widział sentyment rynku w ujęciu dzien po dniu, jak równiez zmiennośc wielkości dziennych zakresów ruchu. Pivoty z poprzednich dni ciągle mogą stanowić znaczące poziomy.
Co do news, grając intraday omijam news dużym łukiem, nie umiem grać news a często długo przed newsami cena jest w konsoli i niewiele się rusza, ale pojawiają się "dziwne ruchy badające głębokość SL po ob stronach ceny , dla mnie nadmierne ryzyko. na ogół danego dnia rynek z newsami w ogóle mnie nie intersuje
zielonych pipsów
Pozdrawiam,