Projekt logowanie ticków
Projekt logowanie ticków
Drogie koleżanki i koledzy,
Kiedyś bawiłem się w logowanie ticków na niektórych platformach z różnym powodzeniem. Główny problem to chwilowe utraty łączności czy prądu i synchronizacja czasowa pomiędzy lokacjami logującymi.
Mam pytanie, czy ktoś byłby zainteresowany pociągnięciem wspólnie projektu takiego logowania? Na zasadzie: sam logujesz - masz dostęp do tego co nam się udało do tej pory zebrać.
Chodzi głównie o nietypowe instrumenty, których dane historyczne są słabo lub nigdzie nie dostępne lub są zbyt drogie, np. niektóre kwiatki na platformach spread bettingowych. Oczywiście możemy logować też majorsy i wszystko inne np. ze względu na różnice pomiędzy brokerami itp.
Narzędzia i pomysły jak rozwiązać problemy z pierwszego akapitu są. Kwestia organizacji, jakiejś wspólnej bazy i chęci.
Pozdrawiam
m
EDIT: Myślę, że dyskusję typu co to są ticki i ich logowanie można zrealizować w osobnym wątku.
Kiedyś bawiłem się w logowanie ticków na niektórych platformach z różnym powodzeniem. Główny problem to chwilowe utraty łączności czy prądu i synchronizacja czasowa pomiędzy lokacjami logującymi.
Mam pytanie, czy ktoś byłby zainteresowany pociągnięciem wspólnie projektu takiego logowania? Na zasadzie: sam logujesz - masz dostęp do tego co nam się udało do tej pory zebrać.
Chodzi głównie o nietypowe instrumenty, których dane historyczne są słabo lub nigdzie nie dostępne lub są zbyt drogie, np. niektóre kwiatki na platformach spread bettingowych. Oczywiście możemy logować też majorsy i wszystko inne np. ze względu na różnice pomiędzy brokerami itp.
Narzędzia i pomysły jak rozwiązać problemy z pierwszego akapitu są. Kwestia organizacji, jakiejś wspólnej bazy i chęci.
Pozdrawiam
m
EDIT: Myślę, że dyskusję typu co to są ticki i ich logowanie można zrealizować w osobnym wątku.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2014, 10:23 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Projekt logowanie ticków
Tak ale nie od brokerów MT4 tylko dane tickowe z realnego rynku od kilku dostawców feedu (nawet ten sam instrument ) .
Poczekajmy jeszcze trochę, może zainteresuje się więcej osób 
@NiceFox: logowałeś już coś?
@Silezia: bardzo słusznie, masz coś konkretnego na myśli?

@NiceFox: logowałeś już coś?
@Silezia: bardzo słusznie, masz coś konkretnego na myśli?
Napisał byś jakieś szczegóły? Dla mnie największy problem był z synchronizacją czasu. Uznałem, że nie da się zapewnić ciągłości logowania mając tylko jeden komputer w jednej lokacji. Zawsze wystąpi choćby chwilowy brak łączności, brak prądu czy inna awaria i mamy dziurę, czasem jeśli nie pilnujemy na bieżąco dość dużą. Natomiast kilka komputerów w różnych lokacjach to właśnie wspomniany kłopot z synchronizacją czasu co powoduje potem kłopoty przy scalaniu danych z różnych komputerów w jedną całość.NiceFox pisze:tak do db
i znowu problem ,którego nie ma ... zerknij na pm pozdrawiam 

Korzystałem z SQLite wrappera
http://www.shmuma.ru/wiki/index.php/Mt4-sqlite
i jeszcze innego podobnego.
http://www.shmuma.ru/wiki/index.php/Mt4-sqlite
i jeszcze innego podobnego.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.
Jak chcesz to zrobić dobrze to ściągaj dane z różnych platform do chociażby cache, db, cokolwiek następnie dane muszą przejść przez jakiś algorytm scalający, wykrywający kolizje, wyszukujący podobienstwa i zapisujący w miejscu docelowym np. db.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)
Szkoda, że nie padają żadne konkrety. No cóż, widocznie nawet tego typu projekty muszą być realizowane indywidualnie. Nie zgadzam się co do sql, narzut obliczeniowy zbyt duży.