Pychu Trading
Re: Pychu Trading
Pychu ja bym proponował zmniejszyc ilośc obserwowanych par. Najlepiej do jednej. Nim bardziej się skoncentrujesz na jednej parze tym więcej na niej zobaczysz. A jak już zrozumiesz jak porusza się cena to będziesz sobie mógł grac na kilku. Pozdro
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
@freakout: daj znac ktory instrument na jakim TF mam wstawic 
@bfx: pewnie masz racje, tylko, ze patrzac na jeden wykres mam wrazenie, ze niewiele sie na nim dzieje
Moglbys rozwinac: "A jak już zrozumiesz jak porusza się cena" ? bo wydawalo mi sie, ze juz wlasnie wiem jak porusza sie cena. jedyny problem jaki widze w swoim tradingu to niepewnosc przy okreslaniu konca korekty (albo czekam za dlugo i omija mnie ruch z trendem, albo za wczesnie wchodze i SL wylapuje).

@bfx: pewnie masz racje, tylko, ze patrzac na jeden wykres mam wrazenie, ze niewiele sie na nim dzieje

daj wykres z EURJPY, interwał M15 

Jeśli wiesz to bardzo dobrze. Teraz pytanie czy to co wiesz to prawda czy tylko tak się wydaje?Pychu pisze:Moglbys rozwinac: "A jak już zrozumiesz jak porusza się cena" ? bo wydawalo mi sie, ze juz wlasnie wiem jak porusza sie cena.

Ja patrze na jedną parę i nie mogę ogarnąc.tylko, ze patrzac na jeden wykres mam wrazenie, ze niewiele sie na nim dzieje![]()

@freakout: wykres w zalaczeniu
@bfx: Bardzo chetnie poslucham Twoich rad, bo juz w innych watkach widzialem, ze masz ciekawe spostrzezenia - wiec spokojnie mozesz pisac wszystkie swoje przemyslenia w tym journalu
Skoro nie idzie mi tak jakbym tego oczekiwal, to pewnie mi sie wydaje, ze wiem - wiec na pewno mi sie przyda spojrzenie innych na trading
Oczywiscie zgadzam sie z tym co mowisz - jednak pozostaje pytanie, kiedy wiesz, ze cena z danego poziomu juz zebrala te wszystkie SL i nie bedzie jeszcze glebiej siegala, czyszczac kolejne?
Moja teoria, wynikajaca z przeczytanych materialow i wlasnych obserwacji jest taka, ze cena porusza sie miedzy poziomami S/R - albo je przebija albo sie od nich odbija. To czy w danej sytuacji jest wieksza szansa na odbicie czy przebicie zalezy od trendu na wyzszym interwale. Np. jesli na H1 jest trend rosnacy, to bede wchodzil na M15 na odbiciach od przebitych oporow (ktore po przebiciu staja sie wsparciami).
@bfx: Bardzo chetnie poslucham Twoich rad, bo juz w innych watkach widzialem, ze masz ciekawe spostrzezenia - wiec spokojnie mozesz pisac wszystkie swoje przemyslenia w tym journalu

Moja teoria, wynikajaca z przeczytanych materialow i wlasnych obserwacji jest taka, ze cena porusza sie miedzy poziomami S/R - albo je przebija albo sie od nich odbija. To czy w danej sytuacji jest wieksza szansa na odbicie czy przebicie zalezy od trendu na wyzszym interwale. Np. jesli na H1 jest trend rosnacy, to bede wchodzil na M15 na odbiciach od przebitych oporow (ktore po przebiciu staja sie wsparciami).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki.Pychu pisze:Bardzo chetnie poslucham Twoich rad, bo juz w innych watkach widzialem, ze masz ciekawe spostrzezenia - wiec spokojnie mozesz pisac wszystkie swoje przemyslenia w tym journalu
Mi też nie idzie. Ledwo ledwo na plus wychodzę. Nie potrafię stworzyc systemu i gram całkowicie uznaniowo. A to nie jest dobre.Skoro nie idzie mi tak jakbym tego oczekiwal, to pewnie mi sie wydaje, ze wiem - wiec na pewno mi sie przyda spojrzenie innych na trading
Breakouty mi mówią. Jak cena łamie poziomy w górę to znaczy, że idzie do góryOczywiscie zgadzam sie z tym co mowisz - jednak pozostaje pytanie, kiedy wiesz, ze cena z danego poziomu juz zebrala te wszystkie SL i nie bedzie jeszcze glebiej siegala, czyszczac kolejne?

Weź pod uwagę to, że poziomy S/R są częściej przebijane niż cena od nich odbija. Dlatego jak to napisał KlonMarcin: "po przebiciu S/R w dół, staraj się sprzedac jak najwyżej". Po prostu, rozsądniej jest liczyc na kontynuacje niż na odbicie.Moja teoria, wynikajaca z przeczytanych materialow i wlasnych obserwacji jest taka, ze cena porusza sie miedzy poziomami S/R - albo je przebija albo sie od nich odbija.
Tak jak napisałem wyżej, gra na kontynuacje to gra z trendem. Tylko jak długo będzie trwał jeszcze trend? Trend to cena zmierzająca do jakiegoś celu. Najprawdopodobniej do S/R z większego interwału. Trzeba je obserwowac, i czekac aż nam powie co chce robic dalej.To czy w danej sytuacji jest wieksza szansa na odbicie czy przebicie zalezy od trendu na wyzszym interwale. Np. jesli na H1 jest trend rosnacy, to bede wchodzil na M15 na odbiciach od przebitych oporow (ktore po przebiciu staja sie wsparciami).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z tymi S/R to ja mam wrazenie, ze cena czesciej sie odbija niz przebija
tyle, ze czesto te odbicia sa na pare pipsow, a potem i tak zawraca i przebija.
Jesli chodzi o te linie, ktore naniosles, to oczywiscie jest tak jak mowisz, tylko, ze sa one dosc gesto narysowane. Jak sie robi korekta po impulsie, to cena zawsze pare takich poziomow przebije przeciez, zanim pojdzie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie np. wezmiemy poprzednia korekte (pomiedzy 6 sierpnia 19:15 - 7 sierpna 8:30 na tym wykresie) to widzimy, ze idac od dolu, cena przebijala kolejne poziomy w gore, a potem zawrocila zgodnie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie radzic w takich sytuacjach?
Moze najlepiej po kazdym takim przebiciu i odbiciu z drugiej strony takiego poziomu (ktory najpierw byl oporem, a potem stal sie wsparciem), powinno sie brac pare pipsow i juz - np. SL = 5p, TP = 10p i miec skutecznosc min. 40%..

Jesli chodzi o te linie, ktore naniosles, to oczywiscie jest tak jak mowisz, tylko, ze sa one dosc gesto narysowane. Jak sie robi korekta po impulsie, to cena zawsze pare takich poziomow przebije przeciez, zanim pojdzie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie np. wezmiemy poprzednia korekte (pomiedzy 6 sierpnia 19:15 - 7 sierpna 8:30 na tym wykresie) to widzimy, ze idac od dolu, cena przebijala kolejne poziomy w gore, a potem zawrocila zgodnie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie radzic w takich sytuacjach?
Moze najlepiej po kazdym takim przebiciu i odbiciu z drugiej strony takiego poziomu (ktory najpierw byl oporem, a potem stal sie wsparciem), powinno sie brac pare pipsow i juz - np. SL = 5p, TP = 10p i miec skutecznosc min. 40%..
Na większośc poziomów S/R jest jakaś reakcja. Ale czegoś takiego nie traktuje za odbicie. Odbicie jest dla mnie dopiero jak cena nie złamie poziomu, zawróci a następnie złamie jakiś w drugą stronę. Wtedy jestem pewien, że cena odbiła.Pychu pisze:tyle, ze czesto te odbicia sa na pare pipsow, a potem i tak zawraca i przebija.
Ja czekał bym z wejściem w S dopuki cena nie przebije jednej z zielonych linii w dół. Czyli to co napisałem wyżej, wejście dopiero jak byłbym pewien że cana odbiła.Jesli chodzi o te linie, ktore naniosles, to oczywiscie jest tak jak mowisz, tylko, ze sa one dosc gesto narysowane. Jak sie robi korekta po impulsie, to cena zawsze pare takich poziomow przebije przeciez, zanim pojdzie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie np. wezmiemy poprzednia korekte (pomiedzy 6 sierpnia 19:15 - 7 sierpna 8:30 na tym wykresie) to widzimy, ze idac od dolu, cena przebijala kolejne poziomy w gore, a potem zawrocila zgodnie z trendem na wyzszym TF. Jak sobie radzic w takich sytuacjach?
Można zejśc jeszcze interwał niżej i tak próbowac ale nim niżej tym trudniej.Moze najlepiej po kazdym takim przebiciu i odbiciu z drugiej strony takiego poziomu (ktory najpierw byl oporem, a potem stal sie wsparciem), powinno sie brac pare pipsow i juz - np. SL = 5p, TP = 10p i miec skutecznosc min. 40%..
ok, ma to sens - czyli czekasz na pewnego rodzaju potwierdzenie. Tylko, ze wtedy niestety nie lapiesz szczytu ani dolka, a czesto jest tez tak, ze po korekcie impuls jest na tyle mocny, ze przebija od razu kilka poziomow - wtedy nie jestes w stanie wejsc na takim potwierdzonym odbiciu. Ale moze to dobry pomysl - musze go wyprobowac
Tak, i nie chce ich łapac. Z czasem po obserwacji swoich zagrań doszedłem do wniosku, że lepiej jest wchodzic kiedy jest małe prawdopodobieństwo złapania SL niż próba złapania wszystkich pipsów. Jakośc nie ilośc.. Dzisiaj już nic nie piszę bo śruba po meczu..Pychu pisze:ok, ma to sens - czyli czekasz na pewnego rodzaju potwierdzenie. Tylko, ze wtedy niestety nie lapiesz szczytu ani dolka,