Dzisiaj znowu zle - zbyt wczesne trade'y
EURUSD
SL zlapany bo mimo, ze na H1 bylo ponizej ema200 to myslalem, ze po takim mocnym ruch w gore w piatek, teraz juz bedzie roslo i wszedlem po odbiciu od Pivota
GBPUSD
Tutaj zagralem zgodnie z tredem, ale widocznie jeszcze za wczesnie na shorta - trzeba bylo poczekac az urosnie do ostatnich lokalnych gorek, czyli 1,6860
Pychu Trading
Re: Pychu Trading
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MOIM zadaniem wejście ma EURUSD nie powinno mieć miejsca - konsola aż bije po oczach.
GBPUSD - graj z trendem.
Pozdrawiam
GBPUSD - graj z trendem.
Pozdrawiam
No pain, no gain
No tak, ale nawet jesli to mialaby byc konsola, to mialem szanse zlapac jej dolne ograniczenie. Patrzac teraz na wykres widze, ze jakbym chwile poczekal na ciemnego pinbara, ktory sie chwile potem pojawil, to podobne wejscie mialoby sens
Teraz tez zauwazylem, ze ominalem dzis wejscie na EURJPY po odbiciu od 137,40
Zastanawiam sie nad shortem teraz na GBPUSD i AUDUSD..
Teraz tez zauwazylem, ze ominalem dzis wejscie na EURJPY po odbiciu od 137,40

Zastanawiam sie nad shortem teraz na GBPUSD i AUDUSD..
Dzisiaj dzien o tyle dobry, ze 2 dobrymi trade'ami zrehabilitowalem sie za ostatnie straty i wyszedlem na poczatkowe zero.
Jednak powinienem byc na sporo wiekszym plusie - problem, ze nie wszedlem w kilka obiecujacych tradow
NZDUSD
Tutaj wzorcowe wejscie - TP1 na 18p, a TP2 na 50p - obydwa trafione
AUDUSD
Tutaj powinienem wejsc w miejscu zaznaczonym kolkiem, ale nie wszedlem, bo balem sie ze jeszcze pojdzie w gore do mocniejszego oporu (zaznaczona linia). To jedna z sytuacji w ktorej brak pewnosci skutkowal brakiem wejscia w dobrego trade'a i niezarobienie przynajmniej 30p. Pytanie co wskazywaloby na to, ze jednak powinienem wejsc w shorta?
GBPUSD
Tutaj powinienem wejsc w trade'a oznaczonego kolkiem, a potem 10min przed ogloszeniem danych, zamknac wszystko zarabiajac 2x15p - nie wszedlem bo balem sie znowu, ze pojdzie troche w gore do 1,6885..
USDJPY
Tutaj zastanawialem sie czy nie wejsc, bo wyraznie zarysowal sie podwojny pinbar na m15 (pokazuje m30, zeby bylo widac gorna czesc wykresu) - ale nie wszedlem, bo na h1 bylo powyzej ema200 co oznaczalo, ze trend jest raczej wzrostowy. Poza tym myslalem, ze nawet jesli mialoby spasc to najpierw powinno podskoczyc do min. 103 - tak sie jednak nie stalo i stracilem szanse na zarobienie min. 25p. Pytanie co wskazywaloby, ze jednak warto bylo tutaj wejsc w shorta..
Jednak powinienem byc na sporo wiekszym plusie - problem, ze nie wszedlem w kilka obiecujacych tradow
NZDUSD
Tutaj wzorcowe wejscie - TP1 na 18p, a TP2 na 50p - obydwa trafione
AUDUSD
Tutaj powinienem wejsc w miejscu zaznaczonym kolkiem, ale nie wszedlem, bo balem sie ze jeszcze pojdzie w gore do mocniejszego oporu (zaznaczona linia). To jedna z sytuacji w ktorej brak pewnosci skutkowal brakiem wejscia w dobrego trade'a i niezarobienie przynajmniej 30p. Pytanie co wskazywaloby na to, ze jednak powinienem wejsc w shorta?
GBPUSD
Tutaj powinienem wejsc w trade'a oznaczonego kolkiem, a potem 10min przed ogloszeniem danych, zamknac wszystko zarabiajac 2x15p - nie wszedlem bo balem sie znowu, ze pojdzie troche w gore do 1,6885..
USDJPY
Tutaj zastanawialem sie czy nie wejsc, bo wyraznie zarysowal sie podwojny pinbar na m15 (pokazuje m30, zeby bylo widac gorna czesc wykresu) - ale nie wszedlem, bo na h1 bylo powyzej ema200 co oznaczalo, ze trend jest raczej wzrostowy. Poza tym myslalem, ze nawet jesli mialoby spasc to najpierw powinno podskoczyc do min. 103 - tak sie jednak nie stalo i stracilem szanse na zarobienie min. 25p. Pytanie co wskazywaloby, ze jednak warto bylo tutaj wejsc w shorta..
Zly dzien - 3 razy wchodzilem w longa na USDJPY (na koncu korekty, zgodnie z trendem na H1) i za kazdym razem mnie wywalalo na SL. Nie wiem co tu zle zrobilem - i bylo zgodne z trendem na H1, i byla formacja, i bylo RSI wyprzedane i bylo odbicie od S1 i byly to historyczne S/R.. Bede wdzieczny za komentarz kogos - moze jest cos co przeoczylem..
Aktualnie mam otwarte shorty na GBPUSD i EURUSD - mam nadzieje, ze w nocy pojdzie zgodnie z trendem H1.
Aktualnie mam otwarte shorty na GBPUSD i EURUSD - mam nadzieje, ze w nocy pojdzie zgodnie z trendem H1.
trend na D1 (patrz formacja spadającej gwiazdy)Pychu pisze:Zly dzien - 3 razy wchodzilem w longa na USDJPY (na koncu korekty, zgodnie z trendem na H1) i za kazdym razem mnie wywalalo na SL. Nie wiem co tu zle zrobilem - i bylo zgodne z trendem na H1, i byla formacja, i bylo RSI wyprzedane i bylo odbicie od S1 i byly to historyczne S/R.. Bede wdzieczny za komentarz kogos - moze jest cos co przeoczylem..

@freakout: rzeczywiscie na D1 mozna bylo odczytac gwiazde. Ale jak w takim razie oceniac aktualny trend na wyzszym TF? Na m1 moze pokazywac rosnacy, na d1 moze pokazywac spadkowy, a na h1 rosnacy - wydawalo mi sie, ze powinno sie patrzec na kolejny wyzszy, bo jakby rozwazac wszystkie wyzsze, to jedno zaprzecza drugiemu.. A jak Ty zwykle oceniasz trend, zeby grac zgodnie z nim?
Dzisiaj bardzo kiepsko - 2 porazki na GBPUSD i EURUSD, ktore otworzylem wczoraj poznym wieczorem. Zlapane na SL - a wystarczylo dac SL 2 pips wyzej...
Nie wiem co zrobilem nie tak - wszystkie warunki mialem spelnione do tych wejsc i byla dobra formacja swiecowa. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Moze za wczesnie wszedlem? A moze nie ma sensu w ogole na sesji azjatyckiej wchodzic?
Aktualnie 2 shorty na EURUSD po odbiciu od pivota, waznego oporu i doji sie wyrysowalo - licze na to, ze mocno spadnie w dol
Generalnie mam nastepujacy problem: jak wchodze po korekcie (a dodatkowo formacja swiecowa, rsi na odpowiednim poziomie, zgodnie z trendem na h1, po odbiciu od waznego s/r) to zwykle okazuje sie, ze za wczesnie i cena jeszcze bardziej koryguje, czysci SL i idzie w dobrym kierunku. Natomiast jak zwlekam z wejsciem bo mysle sobie, ze za wczesnie, to po korekcie wykres idzie od razu zgodnie z trendem.. beze mnie. Co radzicie? Byc bardziej wybrednym i lapac tylko glebokie korekty (co wcale nie oznacza, ze wykres nie bedzie mocno testowal ponownie tego poziomu i zahaczy SL) czy moze lepiej wchodzi na kazdej plytkiej korekcie z mniejszym SL i sporo wiekszym TP1 (3 do 1) i jeszcze wiekszym TP2 (np. 5:1)? A mzoe jeszcze lepiej dawac jakis minimalny TP1 i spory TP2, jak najszybciej zabezpieczac i lapac wszystkie odbicia od s/r nie patrzac na wyzszy trend?
Dzisiaj bardzo kiepsko - 2 porazki na GBPUSD i EURUSD, ktore otworzylem wczoraj poznym wieczorem. Zlapane na SL - a wystarczylo dac SL 2 pips wyzej...

Aktualnie 2 shorty na EURUSD po odbiciu od pivota, waznego oporu i doji sie wyrysowalo - licze na to, ze mocno spadnie w dol
Generalnie mam nastepujacy problem: jak wchodze po korekcie (a dodatkowo formacja swiecowa, rsi na odpowiednim poziomie, zgodnie z trendem na h1, po odbiciu od waznego s/r) to zwykle okazuje sie, ze za wczesnie i cena jeszcze bardziej koryguje, czysci SL i idzie w dobrym kierunku. Natomiast jak zwlekam z wejsciem bo mysle sobie, ze za wczesnie, to po korekcie wykres idzie od razu zgodnie z trendem.. beze mnie. Co radzicie? Byc bardziej wybrednym i lapac tylko glebokie korekty (co wcale nie oznacza, ze wykres nie bedzie mocno testowal ponownie tego poziomu i zahaczy SL) czy moze lepiej wchodzi na kazdej plytkiej korekcie z mniejszym SL i sporo wiekszym TP1 (3 do 1) i jeszcze wiekszym TP2 (np. 5:1)? A mzoe jeszcze lepiej dawac jakis minimalny TP1 i spory TP2, jak najszybciej zabezpieczac i lapac wszystkie odbicia od s/r nie patrzac na wyzszy trend?
ja rzadko kiedy mam problem z oceną tego jaki jest trend np. na D1, z tego względu że opieram się tylko i wyłącznie na formacjach świecowych i interesuje mnie jedynie to w jakim kierunku będzie iść cena następnego dniaPychu pisze:@freakout: rzeczywiscie na D1 mozna bylo odczytac gwiazde. Ale jak w takim razie oceniac aktualny trend na wyzszym TF? Na m1 moze pokazywac rosnacy, na d1 moze pokazywac spadkowy, a na h1 rosnacy - wydawalo mi sie, ze powinno sie patrzec na kolejny wyzszy, bo jakby rozwazac wszystkie wyzsze, to jedno zaprzecza drugiemu.. A jak Ty zwykle oceniasz trend, zeby grac zgodnie z nim?

Dzisiaj najgorszy dzien - stracilem ponad 20% wchodzac na koncach korekt, zgodnie z trendem na h1, po odbiciach od waznych poziomow.
Prosba o porade co wskazywalo, zeby nie wchodzic w tych miejscach, w ktorych wszedlem...
Bo ja tu widze tylko 1 blad w 3 przypadkach:
- pierwszy trade na EURUSD, trade na GBPUSD i trade na USDJPY - brak wyraznej mocnej formacji swiecowej
W 2 przypadkach minimalnie mnie na SL wycielo, ale nie moglem juz wiekszego postawic, bo potencjalny profit bylby za maly. Natomiast w pozostalych przypadkach wydaje mi sie, ze byly to poprawne wejscia..
Moze z zalozenia nie powinienem na pierwszej korekcie wchodzic tylko czekac na druga - tylko ze to oznaczaloby utrate wielu dobrych ruchow, ktore moglyby zrekompensowac straty. Wchodzenie na glebokiej korekcie tez nie jest takie dobre, bo czasami nie wiadomo czy to jeszcze korekta czy juz zmiana trendu..
@lucek, freakout: co o tym myslicie?
Prosba o porade co wskazywalo, zeby nie wchodzic w tych miejscach, w ktorych wszedlem...
- pierwszy trade na EURUSD, trade na GBPUSD i trade na USDJPY - brak wyraznej mocnej formacji swiecowej
W 2 przypadkach minimalnie mnie na SL wycielo, ale nie moglem juz wiekszego postawic, bo potencjalny profit bylby za maly. Natomiast w pozostalych przypadkach wydaje mi sie, ze byly to poprawne wejscia..
Moze z zalozenia nie powinienem na pierwszej korekcie wchodzic tylko czekac na druga - tylko ze to oznaczaloby utrate wielu dobrych ruchow, ktore moglyby zrekompensowac straty. Wchodzenie na glebokiej korekcie tez nie jest takie dobre, bo czasami nie wiadomo czy to jeszcze korekta czy juz zmiana trendu..
1 podstawowy błąd - nie wchodzi się w trakcie ruchu tylko na jego samym początku i nie gra się pod prądPychu pisze:Dzisiaj najgorszy dzien - stracilem ponad 20% wchodzac na koncach korekt, zgodnie z trendem na h1, po odbiciach od waznych poziomow.