highend pisze:
Macie plany ewakuacji z Polski ma wypadek wojny? Ja tak całkiem serio.... Bo potem bedzie za późno, a my Polacy
Lubimy wszystko robić na ostatnia chwile. Myślałem o wyjeździe do Szkocji.....
karabin w rękę a nie ewakuacja
Pożycz jeden bo ja to mam tylko taki na wodę... Wiesz za samą amunicje można dostać ciężkie zarzuty prokuratorskie. Po za tym wojna to bardzo ryzykowny czas, ale i moment to przetasowań społecznych czyli zyskania przez tych, którzy i tak mają nie wiele do stracenia. Jak to pisał George R.R. Martin "chaos is not a pit. chaos is a ladder"
Posiedzenie ECB - Zapewne M.Draghi powie wszystko co tylko potrzebne rynkom by nie pogłębiły spadków ( Italia już jest ponownie formalnie w recesji ) - jednak kwestia zasadnicza to ostateczna reakcja z przewodnią Rolą EUR/USD oraz Wall Street - oczekiwany skokowy wzrost zmienności przede wszystkim na EUR/USD i tym samym na crossach PLN.
Na Wall Street trwa obrona szańców trendu wzrostowego
Na EUR/USD - Wskazówka : proponuję uwzględnić Scenariusze cieni dziennych świec z poprzednich Posiedzeń ECB
Prof. Rybiński cut:
"No dobrze, a jaką rolę pełnią banki centralne w procesie kreacji pieniądza. Z książek dowiecie się, że zasadniczą, że to właśnie banki centralne decydują o podaży pieniądza, czyli, w uproszczeniu, o tym ile pieniądza banki komercyjne stworzą z niczego. Bo jeżeli bank centralny podniesie stopę procentową, to kredyty robią się drogie, ludzie i firmy przestają je brać i nowy pieniądz nie powstaje. No ale tak było w czasach, gdy stopy procentowe zmieniały się znacząco. Od wielu lat stopy procentowe są bliskie zera i zmieniają bardzo niewiele. Więc obecnie banki centralne przestały pełnić opisaną powyżej funkcję. Za to zajęły się czym innym, tym czym kiedyś zajmował się Komitet Centralny Partii Komunistycznej (czy w przypadku Polski KC PZPR). Czym? Ustalają ceny. Kiedyś KC decydowało, że chleb ma kosztować tyle, lodówka tyle, a paczka papierosów Radomskie (które palił mój ojciec) tyle. Dokładnie to samo robią teraz banki centralne, ale sterują cenami różnych instrumentów finansowych. Kurs akcji ma być taki, kurs dolara śmaki, a cena obligacji rządowych lub korporacyjnych owaka.
Eureka? Pewno zastanawialiście się skąd nazwa bank centralny? To już wiecie. Komitet CENTRALNY i bank CENTRALNY. Oba powołane, żeby ograniczać działania rynku, bo wiedzą lepiej od rynku co jest dobre dla ludzi. I obie instytucje skończą tak samo, czyli nastąpią zmiany ustrojowe, które doprowadzą do ich likwidacji, lub do drastycznej zmiany roli jaką pełnią. Komitet centralny już nie istnieje, bank centralny ma przed sobą jeszcze trochę, aż kolejny kryzys uświadomi wszystkim, że ich polityka sterowania cenami aktywów finansowych doprowadziła do katastrofy.
Zatem bank centralny nie steruje obecnie ilością pieniądza w gospodarce, decydują o tym banksterzy w bankach komercyjnych, którzy kierują się tylko w pewnym stopniu działaniami banków centralnych. A mechanizm działa następująco, jeżeli bank centralny zapewni bansterów, że ceny nieruchomości będą rosły w kolejnych kilku latach (bo przecież steruje tymi cenami) to wtedy banksterzy zaczną udzielać ludziom kredytów na kupno nieruchomości, bo wiedzą, że nieruchomość, która jest zabezpieczeniem kredytu, będzie wartościowa, a kredyt bezpieczny."
highend- mam coś dla Ciebie: https://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=-2 ... 9,,0,12.75
rozejrzyj się dookoła i co na wyspie, dookoła dużo wody. Jak mają tam internety to możesz trzaskać pipsy stamtąd, nikt raczej napadać na nich nie będzie haha
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
zakopiec pisze:
Swoją drogą jak widzisz "atlanticos" GBPUSD i EURUSD?
na edku pomazałem na h1, że cięzko możesz miec dojsc do ładu... powyżej 3400 L, S nie dotykam...
czerwone przerywane TL na wykresie to ograniczenia nowego klina z d1, mieliśmy jeden trójkąt, który się zrealizował (brązowe zasięgi), teraz tworzy się prawdopodobnie flaga której dolna banda i górna banda wcześniejszego trójkąta tworzą nową figurę (niebieskie zasięgi) więc zakładane przeze mnie scenario to test dolnej bandy flagi (okolice D_s1) i wyjście górą... ale będę reagował na bieżaco, przed stopami nie wchodzę raczej, chyba że coś małego
MaciejWLKP pisze:No i są nowe sankcje, ciekawe co na to nasi politycy od machania szabelką http://stooq.pl/n/?f=906725 więc pln dalej bedzie tracił
kto na tym zyska
AZJA nas i np Sloweni Czesi Wegry te panstwa co siedziely cicho nie krzyczaly
najgorsz ze wojeni sie zaczynaja wlasne od sancji a NIEMCY z ROSJA zawsze sie dogadaja
Macie plany ewakuacji z Polski ma wypadek wojny? Ja tak całkiem serio.... Bo potem bedzie za późno, a my Polacy
ja proszę ciebie jadę do Hiszpanii.. po sezonie taniej...
-- Dodano: 07 sie 2014, 12:00 --
highend pisze:Wygląda na powtórkę z wczoraj....
Waluty EM tracą.
To co. Jakiś long na usdpln usdtry? Koks wam powie
usdpln i usdtry ryzykownie ale usdpln ryzykowniej bo skorelowany z edkiem bardzo silnie, a usdtry wg. AT wybił z konsoli 4 miesiecznej ale dalej cos niemrawo wyglada, aczkolwiek dla tych co sa w stanie przezyc duze swapy jest setup na long .. ale sam na razie w to nie wchodzę
długoterminowo widzę usdpln na 3,23 - zakladajac utrzymanie podobnej do obecnej sytuacji WSCHODNIEJ
highend pisze:
Tak? A zona i dzieci maja same zostac? Jak zginie glowa rodziny na jakiejs glupiej wojnie....
-- Dodano: 07 sie 2014, 11:01 --
atlanticos pisze:
highend pisze:
Tak? A zona i dzieci maja same zostac? Jak zginie glowa rodziny na jakiejs glupiej wojnie....
myślę, Highend że wojna nie grozi Polsce tak czy siak, ale to się jeszcze może zmienić, w razie inwazji na Ukrainę (bo pójdzie pierwsza), trzeba zacząć się pakować i wszystko przemieniać w dolary i franki szwajcarskie