problem z interpretacją ceny bid i ask

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Gregi85
Gaduła
Gaduła

problem z interpretacją ceny bid i ask

Nieprzeczytany post autor: Gregi85 »

Witam mam mały mętlik w głowie w związku z ceną Bid i Ask i będę prosił o potwierdzenie mojego rozumowania(czy jest poprawne czy błędne). Otóż jeśli sprzedaje jakiś instrument, to sprzedaje go po cenie Bid a kupuje po cenie Ask. Jeśli sprzedaje po cenie 1.12350(cena bid) a zlecenie stop loss chce wyznaczyć 10 pipsów powyżej ceny to muszę je ustawić po cenie 1.12450 czy tak? (Chodzi mi o to, żeby moje zlecenie zostało zamknięte dokładnie po cenie, którą wyznaczyłem)

Pytam, bo miałem dzisiaj sytuacje, w której moje zlecenie zostało zamknięte 1pips przed zleceniem zabezpieczającym i podejrzewam, że coś pomieszałem z ceną bid i ask.

z6yszko
Gaduła
Gaduła

Re: problem z interpretacją ceny bid i ask

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

Interpretacja ceny bid i ask jest ok.
Zobacz w historii zleceń po jakiej cenie masz zamknięte zlecenie. Zlecenie sprzedaży zostaje zamknięte, gdy cena Ask osiągnie poziom SL. Na platformie meta trader może się zdarzyć, że wykres nie osiągnie tej ceny, bo na wykresie jest pokazana tylko cena Bid.
Ponadto jeśli broker jest ECN/STP, to cena SL i TP nie jest gwarantowana. W historii widać, że często zdarzają się małe odchylenia, najczęściej w gorszą stronę.

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Czyli jeśli sprzedaje i chce ustawić zlecenie SL 10 pipsów wyżej najlepiej patrzeć na cenę ask? a jeśli kupuje zlecenie SL ustawiam w oparciu o cenę bid? W takim przypadku zlecenia powinny być realizowane w tym miejscu, w którym je wytyczyłem czy tak?

z6yszko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

Tak właśnie jest. Prawda jest taka, że jeśli chcesz ustawić SL do TP w stosunku 1:1, to zawsze na starcie będziesz miał bliżej do SL o spread. Dlatego przy klasycznych systemach gry należy ustawiać TP i SL w takiej odległości, żeby spread stanowił niewielką część SL.

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Ok, dziękuje za pomoc.

Gregi85
Gaduła
Gaduła

W takim razie wnioskuje, że zlecenie SL nigdy nie będzie zrealizowane w miejscu, w którym zostanie ustawione, dlatego że zostanie zrealizowane wcześniej o wielkość spredu czy tak? Jeżeli sprzedaje instrument, na którym wielkość spredu wynosi 2 pipsy a sprzedaje go po cenie bid 1.12345 to SL ustawiam w odległości 10 pipsów tj 1,12445 ale ze względu na sprad powinienem ustawić go na poziomie 1,12465, wówczas zlecenie SL zostanie zrealizowane dokładnie po cenie 1,12445 a nie po cenie 1.12465 tak jak to widać na wykresie czy tak?

Czyli zlecenie SL nigdy nie jest realizowane w tym miejscu gdzie pokazane jest na wykresie tylko wcześniej o odpowiednią wielkość spredu, tak?

ODPOWIEDZ