Crutial Point i jego przemyślenia o forexie
Re: Crutial Point i jego przemyślenia o forexie
Zasada 10000 godzin
Muszę zwiększyć ilość godzin badań, studiów i szkoleń. Do tej pory miałem spędzać tylko 2 godziny dziennie. Muszę zrobić miejsce w moim harmonogramie, aby zwiększyć ilość czasu poświęconemu Forex. Chcę być profesjonalistą i muszę osiągnąć 10.000 godzin doświadczeń ...
Jak do tej pory nie wygląda to dobrze.
========================
Wyjaśnienie:
Aby stać się ekspertem w jakiejkolwiek dziedzinie potrzeba dużo czasu. Jeśli spojrzeć na każde przedsięwzięcie; zostać pianistą, arcymistrzem w szachy, zawodowym sportowcem, lekarzem, prawnikiem, rzemieślnikiem - umiejętności są pielęgnowane, doskonalone i rozwijane od młodego wieku, aby zgromadzić na to niezbędny czas.
Zasada: 10000 Godzin aby zostać zawodowcem
8hrs x 5 dni x 52 tygodnie = 2080 godziny rocznie 10000 Godzin / 2080hrs = 4,8 roku
(Zajmie to 4,8 roku, aby stać się profesjonalistą ... jeśli rzetelnie poświęcać temu zajęciu 8hrs dziennie)
Muszę zwiększyć ilość godzin badań, studiów i szkoleń. Do tej pory miałem spędzać tylko 2 godziny dziennie. Muszę zrobić miejsce w moim harmonogramie, aby zwiększyć ilość czasu poświęconemu Forex. Chcę być profesjonalistą i muszę osiągnąć 10.000 godzin doświadczeń ...
Jak do tej pory nie wygląda to dobrze.
========================
Wyjaśnienie:
Aby stać się ekspertem w jakiejkolwiek dziedzinie potrzeba dużo czasu. Jeśli spojrzeć na każde przedsięwzięcie; zostać pianistą, arcymistrzem w szachy, zawodowym sportowcem, lekarzem, prawnikiem, rzemieślnikiem - umiejętności są pielęgnowane, doskonalone i rozwijane od młodego wieku, aby zgromadzić na to niezbędny czas.
Zasada: 10000 Godzin aby zostać zawodowcem
8hrs x 5 dni x 52 tygodnie = 2080 godziny rocznie 10000 Godzin / 2080hrs = 4,8 roku
(Zajmie to 4,8 roku, aby stać się profesjonalistą ... jeśli rzetelnie poświęcać temu zajęciu 8hrs dziennie)
No widze ze w koncu ktos sie tym zainteresowal wczesniej probowalem juz rozkrecic tread na jego temat , ale niestety poszlo to juz w zapomnienie...
Posty ktore teraz opisujesz sa naprawde dobrym fundamentem dla poczatkujacego tradera.
Mam nadzieje ze gdy skonczysz tlumaczenie wpisow z tego treadu("jego dziennika") to bedziemy mogli troche podyskutowac na temat jego postow ktore sa troche bardziej zaawansowane.Mowiac troche bardziej zaawansowane mam na mysli to ze zaledwie tylko garstka bedzie w stanie zrozumiec ich zawartosc>>>tak na marginesie to sam niektorych jeszcze do konca nie zrozumialem.
Posty ktore teraz opisujesz sa naprawde dobrym fundamentem dla poczatkujacego tradera.
Mam nadzieje ze gdy skonczysz tlumaczenie wpisow z tego treadu("jego dziennika") to bedziemy mogli troche podyskutowac na temat jego postow ktore sa troche bardziej zaawansowane.Mowiac troche bardziej zaawansowane mam na mysli to ze zaledwie tylko garstka bedzie w stanie zrozumiec ich zawartosc>>>tak na marginesie to sam niektorych jeszcze do konca nie zrozumialem.
Mógłbyś podać jakiś przykład?smeagle pisze:No widze ze w koncu ktos sie tym zainteresowal wczesniej probowalem juz rozkrecic tread na jego temat , ale niestety poszlo to juz w zapomnienie...
Z tego co zauważyłem to autor (z ff) ciśnie na średnich.
Pozdrawiam
No pain, no gain
Nie jest to moj tread a autor tego jest dopiero na samy poczatku przygody.
Wiec nie chce tutaj autorowi wyrzucac smieci na podworko...
Wiec nie chce tutaj autorowi wyrzucac smieci na podworko...
smeagle pisze:No widze ze w koncu ktos sie tym zainteresowal wczesniej probowalem juz rozkrecic tread na jego temat , ale niestety poszlo to juz w zapomnienie...
Witaj,
Sprawiles mi przyjemność swoim postem, myślę że to niezły pomysl z dyskutowaniem jego idei, jego relacji do róznych aspektów tradingu, mam nadzieję, że przyda się to wileu początkującym traderom.... ja znam jego wpisy od roku ale dopiero po powtórnym czytaniu niedawno dotarła do mnie waga pewnych stwierdzeń.... "poczekajmy az troche więcej tego materialu " się tu pojawi.....
pozdrawiam
-- Dodano: 28 lip 2014, 22:18 --
Rozwój osobisty jest ważnym elementem w tradingu
"Ludzie pragną poprawić swoją sytuację, ale nie chcą, poprawić się sami; sami się ograniczają. Człowiek który wstydzi się przyznać przed sobą do błędu, nigdy nie osiągnie upragnionego celu. Dotyczy to spraw ziemskich jako i niebiańskich. Nawet człowiek, którego celem jest zdobycie bogactwa musi być przygotowany do wielkich osobistych wyrzeczeń, zanim będzie mógł osiągnąć swój cel"~ James Allen (moje nieporadne tłumaczenie)
========================
Wyjaśnienie:
Trading wymaga dwóch rzeczy:
• Psychologii / dyscypliny (trening mentalny, emocjonalny iloraz)
• Sprawdzony system / metoda lub strategia (wejścia, wyjścia, zarządzanie kapitałem)
Sprawdzony system nie może pracować bez właściwej dyscypliny. I sama dyscyplina jest bezużyteczna, jeśli nie stosuje się do niczego - sprawdzonego systemu.
Pozwól mi zilustrować znaczenie rozwoju osobistego: Wyobraź sobie, że sprawdzony system jest jak samochód. Aby korzystać z samochodu (sprawdzony system) do jego pełnego potencjału wymaga kierowcy. Bez kierowcy, samochód jest bezużyteczny. Ponadto, nie można po prostu posadzić kogokolwiek za kierownicą i spodziewać się, że pojedzie. Osoba musi najpierw nauczyć się prowadzenia (rozwój osobisty). To jest powód, dlaczego rozwój osobisty jest priorytetem. Kierowca jest kluczowym elementem, ale najpierw trzeba go wykształcić. Należy najpierw wykształcić osobę na tradera. Nie można po prostu zaangażować kogokolwiek do sprawdzonego systemu ... bo nie będzie w stanie kierować sprawdzonym systemem.
Nie wystarczy wiedzieć o wejściach, wyjściach, o zarządzaniu kapitałem, systemie/metodzie i strategii. Rozwój osobisty i samo doskonalenie się jest ważnym elementem w tradingu. 70% -90% sukcesu w tym zakresie będzie polegać na Twoim rozwoju.
-- Dodano: 28 lip 2014, 23:49 --
Z tego co zauważyłem to autor (z ff) ciśnie na średnich.
Pozdrawiam[/quote]
W tym wątku, z którego korzystam, CP prezentuje trochę inne podejście do średnich kroczących Służą one wyłącznie do określania jak to on określa trendu godzinnego, cztero godzinnego czy dziennego. A wielkość zastosowanych okresów kroczących ściśle zsynchronizowana jest z jedną godziną, np na M1 gdzie CP trejduje najszybszą jest 60MA bo odzwierciedla ostatnia godzinową świecę na wykresie M1, 240MA bo opisuje czterogodzinnową świecę na M1 itd.... Nie opisuje zadnej techniki ze swojego arenału w sposób dokładny, jedynie zaznacza że jedną z technik, jego chyba pierwszych, są zagrania na pierwszą korektę, które to wejście uważa za najpewniejsze... chyba nic więcej tam nie ma, średnie nie służą do niczego poza wyznaczniem kierunku tradu i siły i trendu, nie daja żadnych sygnałów czy trygerów wszystko opiera o strukturę rynku... ale jak dojdziemy do tego momentu, przetłumacze to najdokładniej jak potrafię...
Pozdrawiam
Sledze posty CP od poczatku jego rejestracji na FF i z cala pewnoscia nie ma sensu zastanawiania sie w jaki sposob wybiera on sobie wejscia lub jak jest zbudowany jego system.
Motywacyjna Historia
Kiedyś, dawno temu ... Człowiek był bardzo ciekawy i bardzo interesowało go przewidywanie pogody. To była bardzo ważna sprawa przewidywać pogodę (głównie z przyczyn rolniczych). Ludzie używali wróżb i czarów, aby ją przewidzieć. Później okazało się że dokładniejszym sposobem przewidywania rodzaju pogody było wróżenie z formacji gwiazd. Szybki skok do 2010 roku i ludzie doszli do bardzo daleko zaawansowanych metod i technologi w prognozowaniu pogody. Nawet z naszą obecną technologią, realizowaną za pomocą super komputerów, nie jesteśmy w stanie przewidywać pogody ze 100% dokładnością. Stąd powiedzenie; "Od kiedy to pogodynka ma rację na temat pogody?" Cofnijmy się nieco wstecz, do czasów wprowadzenia komputera do zycia. Człowiek zastanawiał się w jaki sposób ta technologia pomoże w prognozowaniu pogody. Komputer może obliczać bardzo wiele danych w czasie godzin, a nie dni. Człowiek odkrył ten wielki potencjał w rozwóju komputera, pomagający mu w przewidywaniu pogody. Jak w przypadku każdego przedsięwzięcia, spotkał się z licznymi niepowodzeniami i porażkami. Człowiek zrozumiał , że komputer nie był tak konsekwentny i w powtarzalny w swoich prognozach, jak miał nadzieję że będzie. Wyniki były nieco lepsze, ale nigdzie na tyle blisko wymaganej poprawności, zgodności z rzeczywistością lub niezawodnością. Tak więc, zaproszono wspaniałych naukowców, ekspertów w tej dziedzinie i każdego, kto chciał stanąć do współzawodnictwa . Zaprosili ludzi, aby napisać kod do komputera, aby był w stanie przewidzieć pogodę (oczywiście zwycięzca otrzymać miał nagrodę).
Tysiące linii kodu, które zostały napisane i opracowane dla komputera, nie wytworzyło jednak znaczących wyników. Były kody, które odwoływały się do setek zmiennych, niektóre kody korzystały tylko z najważniejszych zmiennych, kody wahały się od prostego kodu do bardzo skomplikowanego, który wydawał się nie z tego świata. Ale wyniki ... wyniki były poniżej mediany, co oznacza, że wyniki były takie same jak rzucanie monetą (orzeł czy reszka) w prognozowaniu pogody. Ale był jeden kod, który został zwycięzcą ... generował on bardziej spójne wyniki spośród klasyfikowanych wszystkich innych kodów. Wynik kodu wytwarzane tym sposobem plasowały się powyżej mediany, dając dobrą jakość, ale ... nie będąc w 100% poprawne. Były jednak więcej jak 60% -70% prawidłowe, a pozostałe kody wytwarzały jedynie 10% -35%. Ku zaskoczeniu wszystkich nie było to skomplikowany kod ... To był bardzo prosty kod, nic więcej ... Faktycznie, kod zawierał tylko 1 linię kodowania:
Kod:
"Pogoda jutro będzie podobna do dzisiejszej pogody."
Kiedyś, dawno temu ... Człowiek był bardzo ciekawy i bardzo interesowało go przewidywanie pogody. To była bardzo ważna sprawa przewidywać pogodę (głównie z przyczyn rolniczych). Ludzie używali wróżb i czarów, aby ją przewidzieć. Później okazało się że dokładniejszym sposobem przewidywania rodzaju pogody było wróżenie z formacji gwiazd. Szybki skok do 2010 roku i ludzie doszli do bardzo daleko zaawansowanych metod i technologi w prognozowaniu pogody. Nawet z naszą obecną technologią, realizowaną za pomocą super komputerów, nie jesteśmy w stanie przewidywać pogody ze 100% dokładnością. Stąd powiedzenie; "Od kiedy to pogodynka ma rację na temat pogody?" Cofnijmy się nieco wstecz, do czasów wprowadzenia komputera do zycia. Człowiek zastanawiał się w jaki sposób ta technologia pomoże w prognozowaniu pogody. Komputer może obliczać bardzo wiele danych w czasie godzin, a nie dni. Człowiek odkrył ten wielki potencjał w rozwóju komputera, pomagający mu w przewidywaniu pogody. Jak w przypadku każdego przedsięwzięcia, spotkał się z licznymi niepowodzeniami i porażkami. Człowiek zrozumiał , że komputer nie był tak konsekwentny i w powtarzalny w swoich prognozach, jak miał nadzieję że będzie. Wyniki były nieco lepsze, ale nigdzie na tyle blisko wymaganej poprawności, zgodności z rzeczywistością lub niezawodnością. Tak więc, zaproszono wspaniałych naukowców, ekspertów w tej dziedzinie i każdego, kto chciał stanąć do współzawodnictwa . Zaprosili ludzi, aby napisać kod do komputera, aby był w stanie przewidzieć pogodę (oczywiście zwycięzca otrzymać miał nagrodę).
Tysiące linii kodu, które zostały napisane i opracowane dla komputera, nie wytworzyło jednak znaczących wyników. Były kody, które odwoływały się do setek zmiennych, niektóre kody korzystały tylko z najważniejszych zmiennych, kody wahały się od prostego kodu do bardzo skomplikowanego, który wydawał się nie z tego świata. Ale wyniki ... wyniki były poniżej mediany, co oznacza, że wyniki były takie same jak rzucanie monetą (orzeł czy reszka) w prognozowaniu pogody. Ale był jeden kod, który został zwycięzcą ... generował on bardziej spójne wyniki spośród klasyfikowanych wszystkich innych kodów. Wynik kodu wytwarzane tym sposobem plasowały się powyżej mediany, dając dobrą jakość, ale ... nie będąc w 100% poprawne. Były jednak więcej jak 60% -70% prawidłowe, a pozostałe kody wytwarzały jedynie 10% -35%. Ku zaskoczeniu wszystkich nie było to skomplikowany kod ... To był bardzo prosty kod, nic więcej ... Faktycznie, kod zawierał tylko 1 linię kodowania:
Kod:
"Pogoda jutro będzie podobna do dzisiejszej pogody."
Z całym szacunkiem ale wszystko napisane w poście powyżej jest nieprawdą. Można to bardzo łatwo zweryfikować i myślę, że autor powinien takiej weryfikacji dokonać przed publikacją. Szczerze to nie jest dla mnie zaskoczeniem, że tego nie zrobił ale nie będę się na ten temat rozpisywał.
Wszystko powyzej jest prawda nie wiem gdzie matka ma problem w przyjeciu prawdy
prawda boli wiem 

AIM FOR THE IMPOSSIBLE!
Dopoki to jest historyjka motywacyjna i nie koniecznie prawdziwa, ktora ma przekazac, ze zycie jest prostsze niz nam sie wydaje, to ok, ale mowisz tu o jakiejs prawdzie ktora boli? hm.o jaka prawde chodzi, bo nie zalapalem?DavidFx pisze:Wszystko powyzej jest prawda nie wiem gdzie matka ma problem w przyjeciu prawdyprawda boli wiem
W ktorym roku odbyla sie ta historyjka? I ci naukowacy to programisci? Z jakich FORMACJI gwiazd oczytywano pogode?
Co do za JEDNA linijka kodu, "Pogoda jutro będzie podobna do dzisiejszej pogody." Co to znaczy podobna? Co to za jezyk programowania?
Co to znaczy "wyniki były poniżej mediany"? Mediany czego?
Prosze o zrodla informacji doszukam sobie, co oni badali i jak badali ta skutecznosc.
PS.
Na ta "linijke" wpadlem juz w podstawowce, jak analizowalem z kolegami ten sam temat" (ale nie mialem danych historycznych aby zweryfikowac moja hipoteze