Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
jackub

Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Witam,

Nie pisałem tu na forum za wiele, czytałem sporo . Nie będę sie wywnetrzał na swój temat bo nie ma nad czym. To co chciałbym zrobic to przybliżyć, ciekawy, momentami kontrowersyjny punkt widzenia Autora z FF CRUTIAL POINT. Nie ukrywam, że jego thread zafascynował mnie tak bardzo że pomyślałem, że może nie byłoby głupie przybliżyć tym, którzy nie natknęli się na jego posty wcześniej.... pozwalam sobie je tłumaczyć i z góry przepraszam za jakość tłumaczenia, nie jestm wybitnym znawcą języka Angielskiego (chyba Polskiego też).
Chciałbym, mam taki zamiar, raz dwa razy w tygodniu puszczać kolejne wpisy w kolejności jakiej sie ukazywały na FF... dla mnie posty te mają większe znaczenie w mojej wyboistej drodze na rynku Forex nież jakakolwiek wczesniej przeczytana książka (a było ich trochę)

Tak wieć dzisiaj pozwole sobie na pierwszy wpis :

Zdobycie solidnej Filozofia Tradingu
Moje przychody są przede wszystkim uzależnione i oparte na mojej filozofii, a nie na "ekonomii" czy metodologii . Jak moja świadomość kreuje moje zachowania, tak moja filozofia będzie określać i dyktować moje wyniki. Ważne jest, aby poznać i zrozumieć własną filozofię tradingu. Bardzo ważne jest, aby poznać samego siebie. Rozumiem, że jeśli nie odnoszę sukcesu w tradingu, to muszę zmienić swoją filozofię. Nie mogę ciągle robić to samo w kółko i spodziewać się uzyskiwać inne rezultaty. Jeśli chcę zmienić moje wyniki (zawsze przegrane), moja filozofia musi się zmienić.
=================================================
Wyjaśnienie:
Podstawową ludzkiej psychologii jest: "Postrzeganie określa zachowanie". Jeśli postrzegasz swoje środowisko jako zagrożenie, będziesz odpowiednio reagować. Bez względu jak postrzegasz obiekt, będziesz działać zgodnie z twoim odczuciem. Oto przykład: Wyobraź sobie, że jesteś bardzo głodny. Masz teraz obraz pieczonego kurczaka przed sobą. Zjadłbyś? --- Czy tak czy nie --- to będzie zależeć od Twojej percepcji pieczonego kurczaka. Jest bardziej prawdopodobne, że zjesz kurczaka, ponieważ nie postrzegasz go jako zagrożenie. Co jednak, jeśli powiem Ci, że pieczony kurczak jest zatruty?, ... czy nadal zechcesz go zjeść? (oczywiście, że nie!), zmieniłeś swoje postrzeganie i zmieniłeś swoje zachowanie natychmiast. Jednak nie istnieją obiektywne dowody, że pieczony kurczak jest trujący. Działasz zgodnie z postrzeganiem, że pieczony kurczak jest trujący.
Twoje zachowanie w tradingu jest odzwierciedleniem twojego podstawowego postrzegania rynku FOREX. Bez względu na to czy są to świadome wyobrażenia, czy nie. Negatywny wynik mówi sam za siebie. Twoja percepcja jest filozofią, która działa w głębi twojego umysłu, cicho i niepostrzeżenie. Twoje postrzeganie będzie dyktować twoje zachowania. Tak więc, Twoja filozofia będzie określać twoje działania i wyniki. Jeśli chcesz zmienić swoje wyniki, musisz zmienić filozofię. Musisz posiadać solidną filozofię tradingu.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Re: Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Gdzie jest ten tekst po angielsku? :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Jackub dawaj nastepne tlumaczenie :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Proszę, krótka ale oczywista

Traduj tylko z trendem

To jest mój numer 1 i złota zasada. Najważniejszą zasadą mojej strategii i kręgosłupa mojego sukcesu w tradingu: handluj tylko z trendem. Niedopuszczalne jest, aby złamać tę regułę. Jeśli nie mogę trzymać się tej jednej ważnej zasady, to nie różnię się od amatorów/przeciętnych traderów. To jest fundamentalna zasada wszystkich; Handlować tylko z trendem. Kim jesteś jeśli nie możesz dotrzymać tej jednej prostej reguły?. To jest takie proste; Tylko handel z trendem, nic więcej. Ludzie tracą pieniądze, ponieważ nie przestrzegają tej zasady, kropka.
========================
Wyjaśnienie:
Nie zapomnij o najważniejszej lekcji w tradingu. I tu jest lekcja pogrubiona:
"Jak możesz stać się profesjonalnym traderem, jeśli nie możesz konsekwentnie wyegzekwować jednej prostej, podstawowej zasady ?"

Proszę, zrób sobie przysługę ... najpierw nauczyć się chodzić, zanim zaczniesz biegać. Sukces jest zbudowany na małych krokach. Naucz się jak osiągnąć pierwszy poziom, potem drugi, potem jeszcze jeden, potem ... i tak szybciej będzie można odnieść sukces. Nie można utworzyć zdań lub wyrazów, jeśli nie znasz alfabetu. To będzie bardzo trudne i najprawdopodobniej się nie uda nie znając alfabetu. Alfabet to podstawa ... Trading z trendem to są podstawy ... różnica pomiędzy profesjonalistą i amatorem to profesjonalne opanowanie podstaw. Jak daleko dojdziesz bez opanowania podstaw?

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

@jackub dobra robota :) Dzięki :564:
No pain, no gain

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Jackub to jest świetne! :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Jest tego duuuużo więcej, ale jak mawia moj buddy z FF "langsam aber sicher"... :wink:

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

A pisze o strategii gry ma cos takiego czy tylko filozofia i zasady :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

DavidFx
Tak ma , ale to nie to jest przesłaniem całego threadu i bardzo dobrze.
Oczywiście jak przyjdzie wlaściwy moment a nie zostanę wypchnięty przez troli w międzyczasie, to przedstawie to co udostępnił. Nie jest tego wiele ale ma uniwersalny wymiar. Dlatego uważam to za cenne....
Chcę zachować chronologię publikacji bo uważam ją za ważną....
Pozdrawiam

-- Dodano: 27 lip 2014, 23:26 --

Jutro będę zajety, więc dziś wieczorem puszczę to co na jutro przygotowałem..... miłego czytania

Forex to bardzo niebezpieczne miejsce
Znowu wyzerowałeś swoje konto. Byłeś lekkomyślny w swoich transakcjach. Forex to nie jest proste środowisko, w rzeczywistości ... jest to bardzo niebezpieczne środowisko. Chyba byłeś lekkomyślny, ponieważ nie masz pojęcia o niebezpieczeństwach jakie na ciebie czyhają. Nie widzisz zagrożenia, i znowu, i znowu rozwaliłeś konto. Twoje wyniki mówią same za siebie, stale zmniejszają saldo rachunku. Dziś kładziesz się spać pokonany ponownie.
Trzeba zdać sobie sprawę, że jest to bardzo niebezpieczne miejsce. Zanotuj: Bezpieczeństwo jest moim priorytetem, jeśli chcę odnieść sukces w tej grze.
========================
Objaśnienie:
Ludzie tracą pieniądze, ponieważ nie zdają sobie sprawy, ani nie mają pojęcia, jak niebezpieczny jest Forex. Mentalność, że kiedy wyzerujesz swoje konto, możesz je po prostu ponownie dofinansować, po raz kolejny i rozpocząć dzień od nowa jest nie do przyjęcia, jeśli chcesz zostać profesjonalnym traderem. Jeśli trzymać tej filozofii, nigdy nie zdobędziesz żadnych pieniędzy na rynku Forex i na pewno będziesz tylko tracił cały czas. Bez jakiejkolwiek koncepcji ryzyka, niebezpieczeństwa, będziesz jak pięcioletnie dziecko próbujące przejść w poprzek czteropasmową autostradę. Chcesz przejść przez ulicę bez zatrzymania, bez spojrzenia w lewo i prawo, aby sprawdzić czy nie ma nadjeżdżających pojazdów? Chcesz przejść przez ulicę z zawiązanymi oczami? ... Więc dlaczego chcesz handlować na oślep? Wiedza kiedy można tradować a kiedy od tradowania się powstrzymać jest bardzo istotna do przetrwania na rynku. Nie można tradować, gdy masz na to ochotę. Rynek musi spełniać odpowiednie warunki, aby można było tradować. Tradowanie bez znajomości sytuacji na rynku jest jak wybrać się na morze w czasie gwałtownej burzy. To jest jak latanie samolotem nie robiąc swojej "check list" przed startem. Forex to niebezpieczne środowisko, bez wiedzy i doświadczenia związanym z ryzykiem i niebezpieczeństwami, które na nas czekają.
Zdaj sobie sprawę, że Forex jest bardzo niebezpiecznym miejscem i możesz żyć w nim tylko jeśli jesteś świadom niebezpieczeństw. Jak w życiu, bezpieczeństwo jest bardzo ważnym zagadnieniem. Bezpieczeństwo jest twoim priorytetem.

ODPOWIEDZ