ciekawa rozmowa z doradcą od brokera

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
mario80r
Stały bywalec
Stały bywalec

ciekawa rozmowa z doradcą od brokera

Nieprzeczytany post autor: mario80r »

Witam serdecznie wszystkich
Rzadko piszę na forum ale systematycznie zaglądam.
Chciałem się z wami podzielić dość ciekawą rozmową i zdarzeniem z doradcą od brokera.
23.07.2014r Otrzymałem telefon.
Ponieważ widza, że w miarę systematycznie zarabiam ale nie za dużo tego jest, to mi chcą pomóc i mają dla mnie bardzo dobrą wiadomość: chcieli by mi zapowiedzieć dobrą rekomendację wejścia na złoto i srebro. Zupełnie za darmo :lol: No dobra sobie pomyślałem co prawda nie gram na złocie ani na srebrze ale posłuchać zawsze można.
A więc rekomendacja na silne wzrosty. Doradca widząc mój stan konta poradził mi kupno jednego jak i drugiego kruszcu po 1locie.
Przekonał mnie.
Otworzyłem w ciemno zaciemniony chciwością i wiarą, że fachowiec wie co mówi 1,0 lot. (zawsze analizuje sam wszystko i muszę mieć pewność tego co robię i na spokojnie - ale że w pracy że szybko i łatwo itd...)
Początkowo poszedł ładnie rynek do góry ale doszedł praktycznie do 0 zysku /straty. Po 2 h nawet kręciło się na plusie.
XAU kupno po 1307,30 godz 7:02 widząc że jest źle zamknąłem sam o 13:46 po 1309,11
XAG kupno po 20.996 godz 7:02 i jak wyżej zamknięta z palca o 12:25 po 20.997

Jak pisałem nie gram na tym ale po otwarciu pozycji zobaczyłem , że mam około 20 % w plecy na ruchu w dół 16pkt. To dzwonię i się dalej pytam a na jakim poziomie mam ustawić SL i TP? I tu już druga niespodzianka nie trzeba ustawiać bo i tak pójdzie w górę a jak już będzie dobrze zarobiona pozycja to dostanę drugi telefon z rekomendacją by zamknąć pozycje.
Powiem tak. Po tym telefonie śledziłem cały czas pozycje, gdyby nie moja reakcja to bym do dziś miał wyczyszczone konto w dużym stopniu. Wystarczy zobaczyć co się działo później.
Doradca zadzwonił do mnie dopiero następnego dnia i powiedział ze szkoda że zamknąłem pozycje bo jeszcze można było przetrzymać ... hmmm chyba czekać miałem na MC :evil:
To tłumacze musiałem bo by mnie wyczyściło bo jak widzę 20 % straty konta to tak ja nie gram ja na SL ustawiam zawsze do 5% kapitału i to dla mnie jest właściwe podejście. A tu bomba kolejna do ryzyka bierze się % kwoty po zamknięciu pozycji a nie w trakcie kiedy jest otwarta i cena jeszcze może ulec zmianie. W tym momencie ręce mi opadły. Mogłem ryzykować 80% konta dla zysku kilku % ale jak bym zamknął na stracie powiedzmy 20% to moje realne ryzyko wynosiło te 20 % a nie 80% :wall:
A co jak bym zamknął na +. To moje ryzyko wynosi 0 (słownie zero)?

Zmiana brokera w trakcie.

Piszę ten pościk po to by przestrzec nawet tych którzy mają już jakieś doświadczenie i tych początkujących... pamiętajcie o SL i jeszcze jedna wiadomość podczas inwestowania słuchajcie się siebie i swoich analiz. Na czyiś można wyjść co najwyżej na MC.
Chciwość, chęć szybkiego zarobku i pośpiech to najkrótsza droga do MC.
Do tego doszedłem dawno temu i myślałem że już się z tym uporałem a tu takie rozczarowanie wobec siebie.
Na szczęście dla mnie wyszedłem jeszcze na lekki plus ale to tylko duże szczęście. Godzinę później bym miał duży minus a do dziś MC.

Jak kiedyś byłem na szkoleniu VSA to tam usłyszałem "dziękuję za rekomendacje brokera dzięki nim dużo zarobiłem ale grałem dokładnie odwrotnie niż zapowiadali"

PS
Proszę zobaczcie czy w tym czasie co otwierałem pozycje mieliście podane wyżej ceny, bo u innego brokera takie nawet nie były w pobliżu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: ciekawa rozmowa z doradcą od brokera

Nieprzeczytany post autor: freakout »

na Twoim miejscu nie zmieniałbym brokera tylko grał w odwrotnym kierunku niż ten który rekomendują :d

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Jak zadzwonia kupuj pan kabla kawe czy gaz to zrob na odwrot zarobisz fortune :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

Dowiedz się, czy ten "doradca" posiadał odpowiednią licencję. Jeśli nie, to zgłoś sprawę do prokuratury i KNF, bo w Polsce aby wydawać rekomendację trzeba posiadać odpowiednie uprawnienia.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Przecież oni nie mają większego pojęcia o tym co się dzieje. 90% z nich nigdy nie grała na własny rachunek, a 99% nigdy się z tego nie utrzymywała. To teoretycy - natomiast równie dobrze mogłeś być zarobiony. Czy wtedy napisałbyś nam, jak to dzięki rekomendacji brokera zarobiłeś 100%?

Swoją drogą takie "doradztwo" powinno się spotkać z jakąś oficjalna reakcją.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Obejrzyjcie "Wilka z Wall Street".Oni też pomagali klientom.Pozbyć się ciężaru w kieszeni...
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

mario80r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario80r »

Akhh pisze: To teoretycy - natomiast równie dobrze mogłeś być zarobiony. Czy wtedy napisałbyś nam, jak to dzięki rekomendacji brokera zarobiłeś 100%?
I tu Akhh masz prawdopodobnie rację. Potraktowałbym wtedy, że doradztwo mają dobre i tyle... cieszył bym się łatwą kasą.
Ale wiadomo, że tak naprawdę łatwej kasy nie ma, a jak jest to równie szybko potrafi zniknąć :). Znam to z swojego doświadczenia z moich początków jak jakimś cudem (czyli nie rozumiałem zasad MM) grałem mało logicznymi kwotami i zarobiłem 80% w tydzień i przeświadczenie że szybko będę bogaty- w następnym tygodniu już tylko miałem 10% zysku :) )

Ale człowiek się uczy całe życie a jak uważa że wszystko już umie to jest jego początek końca - tak uważam. Pewne sprawy trzeba przejść samemu by zrozumieć ale przynajmniej część błędów można się ustrzec na czyiś błędach ... nawet jak są to ze słyszenia.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ