Ciapul pisze:hedge jest metodą podobną jak do stawiania stop lossa z tą różnicą, że w przypadku SL kosztem jest strata , przy hedge'u swap
oczywiście jezeli zabezpieczana pozycja nie przedstawia żadnych perspektyw co do zamknięcia jej z zyskiem to trzeba ją prędzej czy później zamknąć jednak w zdecydowanej większości przypadków cena wraca i wtedy jezeli odpowiednio zarządzałes hedgami jestes zarobiony i na obronie pozycji i na samej pozycji, zwłaszcza że robiłeś to na tym samym zabepieczeniu pozycji...
dla mnie nie ma różnicy
jesli masz pozycję i tracisz to ją zamykasz lub nie
zamykanie jest toższame z wzięciem hedża bo nie tracisz ani nie zarabiasz ani na kontynuacji ani na cofce
jeśli masz zyskowaną i uważasz że będzie korekta to bieżesz TP całości lub części - i wracasz po korekcie
jest to tożsame z wzięciem hedża i zamknięciem go po korekcie
czyli w obu przypadkach wejście w hedż jest tożsame z zamknięciem pozycji czy to zyskownej czy stratnej, zamknięcie hedża jest tożsame z ponownym otwarciem pozycji - stąd mój wniosek że ew. zalety hedża są tylko i wyłącznie techniczne i psychologiczne (choć mogą być też wadami) i jego stosowanie zależy od preferencji. Czystą stratą jest natomiast spread i swap. ja wolę być BP niż na hedżu. Rozumiem wasze podejście i nie chcę przedłużać dyskusji.
-- Dodano: 25 lip 2014, 12:56 --
Seryjny Morderca pisze:Ja kilka razy próbowałem hedża i skutek był opłakany. Nauczyłem się przegrywać i zamykam stratne pozycje bardzo szybko - boli ale po chwili nei ma ciśnienia i o wiele lepiej się na tym wychodzi.
o to to....
-- Dodano: 25 lip 2014, 13:11 --
zbliża się 14.30, dane USA
prawdopodobne, że
jak dane rozczaruję to e/d i kabel UP + ładnie krótkoterminowe denko
jak dane zgodne lub lepsze... pociągnięcie w dół kończące dzisiejsze spadki np. ed do 1.34, z ew. zejściem po SL i powrót