DayTrading: Środa 23.07.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 24 lip 2014, 00:00

Wzrost
13
48%
Bez zmian
4
15%
Spadek
10
37%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
ForumBot
Maniak
Maniak

DayTrading: Środa 23.07.2014

Nieprzeczytany post autor: ForumBot »

Zapraszam do wymiany uwag i opinii na temat dzisiejszej sesji.

Pozdrawiam

Pomagamy:

http://www.pajacyk.pl" rel="nofollow
http://www.polskieserce.pl" rel="nofollow
http://www.okruszek.org.pl" rel="nofollow
http://www.wyklikajzywnosc.pl" rel="nofollow
http://www.pustamiska.pl" rel="nofollow

Regulamin działu DayTrading:

1. W wątku DT omawiamy bieżąca sytuacje na rynku i to co dotyczy danego dnia. Od dłuższych prognoz jest dział Prognozy, komentarze, analizy
2. Zamieszczamy tylko i wyłącznie swoje analizy. Nie kopiujemy z innych serwisów.
3. Komentarz do własnej analizy nie może mieć charakteru rekomendacji. (to nie jest dział z sygnałami)
4. Kłótnie, ataki na innych użytkowników są niedopuszczalne.
5. Nie zaśmiecamy wątku. (wypowiedzi w stylu: "dałem S", "ja kończę na dziś" itp. jak i chwalenie się swoimi statami)

Nagminne łamanie powyższych zasad będzie skutkować nałozeniem zakazu pisania do końca bieżącego tygodnia.
Recydywa będzie karana ostrzeżeniami.
Przypominam że ponadto obowiązuje Regulamin Forum

Przedstawione poglądy, oceny, opinie i wnioski są wyrazem osobistych poglądów
autorów i nie mają charakteru rekomendacji do nabycia lub zbycia albo
powstrzymania się od dokonania transakcji w odniesieniu do jakichkolwiek walut.
Poglądy te jak i inne treści nie stanowią "rekomendacji" lub "doradztwa"
w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi.
Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte lub zaniechane
na podstawie poniższych analiz ponosi inwestor.

EUR/USD, GBP/USD, EUR/CHF, USD/CHF
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Środa 23.07.2014

Nieprzeczytany post autor: Seryjny Morderca »

Ok, od razu mówię, że nie siedzę na FX specjalnie nie śpiąc w nocy. Po prostu mam nocną zmianę w pracy :)

Jeśli chodzi o wcześniejszy wpis kolegi dotyczący S na AU. To się zgadza - każdy odczyt kwartalny CPI biorąc pod uwagę okres roku czasu prowadził do osłabienia AUD - czemu nie miałoby to się stać i tym razem?

Tylko jedna ważna rzecz. Poprzednie odczyty były wtedy kiedy byliśmy jednak w trendach wzrostowych. Nawet ten odczyt z kwietnia tego roku był wtedy kiedy na AUDach trwała korekta. Tak więc rynek będzie musiał strawić dwie rzeczy:
- słabszy lub taki sam odczyt i zmiana trendu na spadkowy na AUD - ale będzie ciężko
- lepszy odczyt i kontynuacja trendu zapoczątkowanego w tym roku

Oczywiście oba założenia są błędne biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie CPI w danym sentymencie ale można ustawić się z przeciwstawnymi pozycjami i krótkimi SL'ami bo jak zauważysz po odczytach tego typu jest tylko jeden kierunek i praktycznie 0 ruchu przed nim.

Ja osobiście trzymam 3xS na EA ale wszystkie pozycje są zabezpieczone z wąskim SL przy 1.4355 i jednocześnie z pozycją długą oczekującą kilka pipsów wyżej. Jeśli chodzi o scenariusz spadkowy to nie mam zleceń oczekujących na sprzedaż poniżej obecnych poziomów - po prostu zostaną mi wtedy pozycje które mam obecnie.

Z racji tego iż jesteśmy w trendzie umacniania AUD a taki odczyt jest przeważnie odczytywany jako negatyw to tym akurat razem może być to bujanka zamiast strzału tylko w jedną ze stron.

Z prognozowaniem Kangura się nie bawię na chwilę obecną - nie przed CPI - ale logiczne że skoro jestem ustawiony z S na EA to musiałbym być w L na AU. Tak jednak nie jest ponieważ ostatnimi czasy AUD zależny jest bardziej od euro i jena.

Gdy kapitał wrzucany jest w AUD to zazwyczaj za euro wówczas obseruje się duże ruchy właśnie na EA i EU podczas gdy AU pozostaje w konsoli. To samo w odwrotnej sytuacji, ruchy spowodowane przez EUR powodują często spadki lub wzrosty krossów eur i AU również pozostaje w konsoli.

Podsumowując:
EA - przygotowany na oba scenariusze, wąskie stopy, z sentymentem umocnienia AUD i dalszej ekspansji na południe do poziomu 1.41. Jednak przygotowany jestem też na scenariusz wzrostowy który zakłada osłabienie AUD i wzrost ceny do okolic 1.4430 gdzie wypada moje TP w przypadku uruchomienia zleceń kupna i zamknięcie pozycji krótkich w okolicach 1.4355.
AU - bez pozycji, oczekują bujanki i słabej weryfikacji danych przez rynek co spowoduje szybki ruch odwrotny do zakładanego

woj55
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: woj55 »

jak patrze na wykres EA to nieodparcie czuje jazde na polnoc
Rynek to jest na targowisku a tutaj rynkiem są wielkie banki

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

woj55 pisze:jak patrze na wykres EA to nieodparcie czuje jazde na polnoc
mam tak samo ;) strzał do góry na EURAUD i GBPAUD, a reszta par z AUD na czele w dół :)

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

Jak tam wasza północ panowie ?:D
Bo moje południe wyrobiło mi właśnie target na kolejny miesiąc :)

Cel nadal ten sam na EA - 1.4040.

Nikkei na H1 robi RGR a raczej coś w rodzaju podwójnego szczytu w zwiazku z czym mój stratny UJ już zaczął zarabiać. TP mam przy 101. Chyba warto teraz Shorcić Yena...

Wszystko leci na ryj tylko AUD się umacnia.
Edek dół, EJ dół, EA dół, Yeny dół

Dodatkowo na EA mamy double impact - osłabiające się Ojro wraz z mocnym Audem :)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2014, 04:08 przez Seryjny Morderca, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Seryjny Morderca pisze:Jak tam wasza północ panowie ?:D
Bo moje południe wyrobiło mi właśnie target na kolejny miesiąc :)

Cel nadal ten sam na EA - 1.4040.

Nikkei na H1 robi RGR a raczej coś w rodzaju podwójnego szczytu w zwiazku z czym mój stratny UJ już zaczął zarabiać. TP mam przy 101. Chyba warto teraz Shorcić Yena...

Wszystko leci na ryj tylko AUD się umacnia.
Edek dół, EJ dół, EA dół, Yeny dół

Dodatkowo na EA mamy double impact - osłabiające się Ojro wraz z mocnym Audem :)
moja północ ma się nijak z racji tego że nie grałem, a ograniczyłem się jedynie do prognozowania :) gdybym jednak miał na obecnej świecy H4 otwierać pozycję to i tak byłby to short ;) nie, nie z racji tego że piszę już "po fakcie", ale z racji tego że połączenie dwóch przedostatnich świec tworzy formację młotka / wisielca i dawało to wyraźny sygnał do sprzedaży :) niestety, zostałem bez pozycji bo akurat nie było mnie przy platformie, ale z tego co widzę dzisiejsze max jakie mogą zrobić jeśli chodzi o spadki na EURAUD to okolice 1.4150-1.4180 - niżej RACZEJ nie spadną ;)

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

Stevens to sie jutro zaplacze jak zobaczy ze jego AUD zrobil 1 % w minute a on usilowal go oslabic od ostatnich 3 miesiecy. Swoja droga to koles jest slaby jak paczka pinezek - jak mozna mowic o inflacji w kontekscie importu stwierdzajac fakt ze gospodarka ma sie zle... albo mu pisze jakis idiota te przemowienia albo on nim jest.
Teraz na AUDzie mamy juz dystrybucję.

Zalecam daleko idącą ostrożność w pośpiesznym sprzedawaniu AUDa teraz. Wzrost dynamiki nie osiągnąć jeszcze ekstremum i poziomu stabilizacji a to znaczy, że umocnienie australijskiej waluty dopiero sie zaczęło tak na dobrą sprawę.

Ale każdy ma mózg i chyba widzi takie rzeczy ;]

AU - Wstrzymał bym się z pozycjami na AU - tam rejon podaży jest nikczemnie gorący - 0.9430 - 0.9455. Jeśli go przejdziemy to można już myśleć o pozycjach długich w kontekście retestu ostatnich maxów przy 0.95.
EA - wiadomo, do czasu aż auro się osłabia a aud umacnia to tutaj nie przewiduję korekt w trendzie spadkowym większych niż 20-30 pips. Mogą one natomiast stanowić doskonałe okazje do zajmowania pozycji krótkich na oporach.
AJ - tutaj myślę, że będziemy mieli okazję obserwować marazm i niekończącą się konsolę. Nikkei i AUD podążają teraz jednym śladem a to znaczy, że spodziewać się można raczej szerokiej konsoli w przedziale 95 - 96.

Muszę przyznać, że bardzo mnie nudzą już te 5 pipsowe trójkąty na UJ w związku z czym wyszedłem z pozycji odzyskując stratę z nawiązką. Do czasu aż UJ nie przestanie egzekwować tego typu figur to nawet nie zastanawiam się nad obejmowaniem jakiejkolwiek pozycji na tym walorze. Na wszystkich TF widać oscylację gasnącą w formie trójkątów - jeśli to uśrednić.

Tak jak mówiłem tak zrobiłem.
W związku z przebiciem rejonu 1.3480 na Edku otworzyła mi sie pozycja krótka:
S - 1.3475
SL - 1.3480
TP - 1.3335

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

dzisiaj sporo danych dla funta i jestem ciekaw jak zareaguje GBPAUD po nocnych spadkach :)

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

freakout pisze:dzisiaj sporo danych dla funta i jestem ciekaw jak zareaguje GBPAUD po nocnych spadkach :)
Ja tam zamierzam przetestowac dzisiaj swoje szczescie i sile funta i dlatego:
L 1.7060
SL 1.7051
TP 1.7120

Tak bym to widzial:
Obrazek

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Seryjny Morderca pisze:
freakout pisze:dzisiaj sporo danych dla funta i jestem ciekaw jak zareaguje GBPAUD po nocnych spadkach :)
Ja tam zamierzam przetestowac dzisiaj swoje szczescie i sile funta i dlatego:
L 1.7060
SL 1.7051
TP 1.7120

Tak bym to widzial:
Obrazek
widzę to podobnie, z tym że jeśli chodzi o target to mogą zawędrować nawet w okolice 1.7140 jeśli będzie wystarczająco mocny ruch :)

Zablokowany