AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

BM Alior Bank pisze:
andrzej-sk pisze:
a można wiedzieć w jaki sposób wyliczane są te kwoty ?
Naszym partnerem, który obsługuje rynek CFD jest GFT (a właściwie GAIN Capital po zmianach właściciela) i to GFT wylicza wielkości dywidend dla poszczególnych instrumentów. Następnie wielkości te są przesyłane do nas i my przedstawiamy je Państwu na platformie. Nie znamy dokładnego modelu matematycznego tych wyliczeń, możemy jednak zapewnić, że Alior Bank w żaden sposób nie ingeruje w ich wielkości, a także dywidendy te nigdy nie są przychodem Biura Maklerskiego.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Ciekawi mnie ten sposób wyliczenia bo przy dywidendzie na akcje jest to prosta sprawa. Natomiast przy indeksie to juz nie jest takie proste. Należałoby pewnie sprawdzić dywidendy dla akcji wchodzacych w skład indeksu i w sposób proporcjonalny do ich udziału w indeksie wyliczyc dywidendę. Problem jednak, że dywidendy dla tych akcji wypłacane są w różnych terminach, natomiast dla indeksu wypłacana takowa dywidenda jest codziennie.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

andrzej-sk pisze:
Ciekawi mnie ten sposób wyliczenia bo przy dywidendzie na akcje jest to prosta sprawa. Natomiast przy indeksie to juz nie jest takie proste. Należałoby pewnie sprawdzić dywidendy dla akcji wchodzacych w skład indeksu i w sposób proporcjonalny do ich udziału w indeksie wyliczyc dywidendę. Problem jednak, że dywidendy dla tych akcji wypłacane są w różnych terminach, natomiast dla indeksu wypłacana takowa dywidenda jest codziennie.
Dwa zdania o dywidendach znajdzie Pan pod tabelami instrumentów: http://www.gftuk.com/Range-of-Markets/M ... dices.aspx

Dywidendy na poszczególne indeksy CFD nie są wypłacane/uznawane codziennie, więc istnieje tutaj powiązanie z konkretnymi spółkami. Faktem jest, że dywidendy najczęściej występują na indeksach amerykańskich, stosunkowo rzadko obserwujemy je np. na indeksie włoskiej giełdy. Oczywiście nic tutaj nie ginie, więc zwykle tam gdzie dywidendy są częściej, wynoszą one bardzo niewiele (np. dziś na Russell 2000 jest 0,04 PLN, a na USA500 0,22 PLN), natomiast np. we wtorek 1.07 dla indeksu giełdy hiszpańskiej ESP35 było to 19,86 PLN.

Historię dywidend na poszczególne dni można łatwo sprawdzić w platformie - Narzędzie obrotu/News/Pokaż kryteria
Tutaj w oknie "Wyszukaj" wpisujemy "dywidendy" i wybieramy zakres (np. od początku roku, czy też dany zakres dat gdy mamy na uwadze konkretny dzień).

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

eddek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eddek »

Odradzam otwierania krótkich na indeksach w Aliorze. Codziennie pobierają dywidendę i jeszcze swap...

-- pn 21-07-2014, 10:14 --

Zauważyłem, że coraz częściej dochodzi do manipulacji ceną, zupełnie jak u brokera MM.
Na przykład dzisiaj otwarcie EURUSD 1.3475, a żaden inny broker takiej ceny nie miał (włącznie z mForex).
To samo inne pary z USD.

W tamtym tygodniu USDPLN zszedł na kilka sekund o prawie 100p, a mimo tego moja pozycja nie weszła (spread musiał być ponad 70p). Oczywiście inni brokerzy nie mieli takiej ceny.

Czy Alior mógłby kontrolować GFT?

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: upfx »

BM Alior Bank pisze:Witamy,
upfx pisze:Mam pytanie odnoscie AliorTrader-a. Mam dwa rachunki, w PLN i EUR. Na zakladce "trades" moge wyswietlic sobie wykaz wszystkich transakcji w zadanym przedziale czasowym. Niestety podsumowanie blednie zlicza straty/zyski na pozycjach traktujac EUR jak PLN, czyli stosujac przelicznik 1:1. Wiem, ze moge posluzyc sie filtrami, ale nie chcialbym aby ten rodzaj sumowania roznych walut mial miejsce. Zauwazylem ten sam blad na innych zakladkach. Filtry sa OK, ale skoro juz cos jest sumowane w roznych walutach, to niech bedzie to zrobione porzadnie. Zaznacze tez, ze przelaczanie aktywnego konta nic nie daje w tym przypadku - zliczane jest wszystko jak leci przy 1PLN=1EUR.
Ponownie zgłosimy błąd do PFSoftu. Postaramy się, aby przy kolejnym upgrade został poprawiony.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku

Minely dwa miesiace, a blad jak byl, tak jest. Da sie cos z tym zrobic? Wkurzajace dosc. Co wiecej, jezeli takie podstawowe bledy sa nie do wyeliminowania, to byc moze jest ich wiecej. Nie mam ochoty wprowadzac wszystkich transakcji do excela i sprawdzac. Poprawcie to w koncu, albo przejdzcie na inny soft.

-- 18 sie 2014, 17:00 --
upfx pisze:
BM Alior Bank pisze:Witamy,
upfx pisze:Mam pytanie odnoscie AliorTrader-a. Mam dwa rachunki, w PLN i EUR. Na zakladce "trades" moge wyswietlic sobie wykaz wszystkich transakcji w zadanym przedziale czasowym. Niestety podsumowanie blednie zlicza straty/zyski na pozycjach traktujac EUR jak PLN, czyli stosujac przelicznik 1:1. Wiem, ze moge posluzyc sie filtrami, ale nie chcialbym aby ten rodzaj sumowania roznych walut mial miejsce. Zauwazylem ten sam blad na innych zakladkach. Filtry sa OK, ale skoro juz cos jest sumowane w roznych walutach, to niech bedzie to zrobione porzadnie. Zaznacze tez, ze przelaczanie aktywnego konta nic nie daje w tym przypadku - zliczane jest wszystko jak leci przy 1PLN=1EUR.
Ponownie zgłosimy błąd do PFSoftu. Postaramy się, aby przy kolejnym upgrade został poprawiony.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku

Minely dwa miesiace, a blad jak byl, tak jest. Da sie cos z tym zrobic? Wkurzajace dosc. Co wiecej, jezeli takie podstawowe bledy sa nie do wyeliminowania, to byc moze jest ich wiecej. Nie mam ochoty wprowadzac wszystkich transakcji do excela i sprawdzac. Poprawcie to w koncu, albo przejdzcie na inny soft.

Nastepna ciekawostka. Mam otwarte dwie pozycje long (2 * 1.0) i dwie short (2 * -1.0). Jaka jest wynikowa pozycja wg platformy? Oczywiscie 0.0. Przeciez minusy i plusy sie znosza. :-) Da sie to poprawic? Jak juz pisalem. Jezeli wystepuja takie podstawowe baboluchy, to ciekaw jestem jak on zlicza zyski i straty. Poprawic!!!

kazik1616
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kazik1616 »

Witam,
A mi coś ostatnio przestało działać i chciałem przeinstalować klienta pod Windowsa.
1. Jak wybieram opcję "Napraw" to dostaję komunikat "Plik instalacji disk1.cab wymagany dla tej instalacji jest uszkodzony i nie może być użyty "
Jak wcisnę "Ignoruj" to dostaję "FDI server error"
2. Jak próbuję wybrać opcję "Usuń" to dostaję "Wystąpił problem instalatora Windows. Program wymagany przez ten instalator nie może być uruchomiony. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania".

Co mam zrobić?

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Dzień dobry,
kazik1616 pisze:Witam,
A mi coś ostatnio przestało działać i chciałem przeinstalować klienta pod Windowsa.
1. Jak wybieram opcję "Napraw" to dostaję komunikat "Plik instalacji disk1.cab wymagany dla tej instalacji jest uszkodzony i nie może być użyty "
Jak wcisnę "Ignoruj" to dostaję "FDI server error"
2. Jak próbuję wybrać opcję "Usuń" to dostaję "Wystąpił problem instalatora Windows. Program wymagany przez ten instalator nie może być uruchomiony. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania".

Co mam zrobić?
Wygląda na to, że instalator windows jest powodem błędu i prawdopodobnie w rejestrze windows odłożone są uszkodzone wpisy, które uniemożliwiają usunięcie i naprawę platformy.

http://www.error.info/windows/installation-2350.html

Niestety nie możemy pomóc Panu zdalnie za pośrednictwem forum, ponieważ nie wiemy co mogło się zepsuć w rejestrze windows. Na poczatek prosimy o wiadomość na nasz mail at.kontakt@alior.pl ze screenem błędu. Będziemy konsultować sprawę z PFSoftem.
upfx pisze: Nastepna ciekawostka. Mam otwarte dwie pozycje long (2 * 1.0) i dwie short (2 * -1.0). Jaka jest wynikowa pozycja wg platformy? Oczywiscie 0.0. Przeciez minusy i plusy sie znosza. :-) Da sie to poprawic? Jak juz pisalem. Jezeli wystepuja takie podstawowe baboluchy, to ciekaw jestem jak on zlicza zyski i straty. Poprawic!!!
Czy może Pan doprecyzować, gdzie znajduje się ten błąd?
W załączniku dwa screeny z platformy. Na pierwszym otwarte są 2 pozycje przeciwstawne, gdzie zarówno w otwartych pozycjach jak i w szczegółach rachunku wszystkie dane są poprawne. W ekspozycji walutowej również nie widzimy błędów - ekspozycja dla EUR jest równa 0, dla USD jest równa różnicy w otwieranych pozycjach zgodnie z kursem ich otwarcia.
Na drugim screenie widzimy 3 pozycje, z czego jedna jest przeciwstawna. Tutaj ekspozycja w EUR i USD jest już inna, ponieważ 10000 K EUR/USD powoduje powstanie ekspozycji w EUR=10000 i USD= 13297, w której skład wchodzi różnica w pozycji przeciwstawnej i 10000 EUR/USD po odpowiednim kursie.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

BM Alior Bank pisze: Czy może Pan doprecyzować, gdzie znajduje się ten błąd?
W załączniku dwa screeny z platformy. Na pierwszym otwarte są 2 pozycje przeciwstawne, gdzie zarówno w otwartych pozycjach jak i w szczegółach rachunku wszystkie dane są poprawne. W ekspozycji walutowej również nie widzimy błędów - ekspozycja dla EUR jest równa 0, dla USD jest równa różnicy w otwieranych pozycjach zgodnie z kursem ich otwarcia.
Na drugim screenie widzimy 3 pozycje, z czego jedna jest przeciwstawna. Tutaj ekspozycja w EUR i USD jest już inna, ponieważ 10000 K EUR/USD powoduje powstanie ekspozycji w EUR=10000 i USD= 13297, w której skład wchodzi różnica w pozycji przeciwstawnej i 10000 EUR/USD po odpowiednim kursie.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Dziwna sprawa. U mnie wyglada to tak:
Obrazek

set
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: set »

Działa wam czy awaria?

lucek34
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: lucek34 »

No nie działa. zawiesił się a później mnie rozłączyło. A teraz jak się chce zalogować to pisze że błęde IP i proszą o kontakt.... No sobie chyba Jaja robią, a wszystkie Indexy i waluty zaczeły tak szaleć....

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie moge sie zalogowac. Jakas usterka?

ODPOWIEDZ